Πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, σύμβολο της πολυπολιτισμικότητας, η Κάμαλα Χάρις προκαλεί ενθουσιασμό στην αμερικανική αριστερά, η οποία βλέπει στο πρόσωπό της το μέλλον, περισσότερο απ’ ό,τι στον Τζο Μπάιντεν.
Ήδη από τις πρώτες ώρες μετά την ανακοίνωση της νίκης του υποψηφίου των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές από τα μεγάλα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης το Σάββατο, ο ενθουσιασμός μεταφέρθηκε πολύ γρήγορα στην αντιπρόεδρό του.
“ Είναι απίστευτο, δεν έχω δει ποτέ μία γυναίκα σε τόσο υψηλά κλιμάκια της εξουσίας”, δήλωσε η Ντέβι Κόουλεσαρ, μια Νεοϋρκέζα μεσίτρια, η οποία είναι όπως και η Χάρις ινδικής καταγωγής. “ Εκπροσωπεί πολλά πράγματα. Θα μπορούσε να γίνει η επόμενη πρόεδρός μας!”.
Μεταξύ των βρετανικών γραφείων στοιχημάτων η πρώην εισαγγελέας της Καλιφόρνιας είναι ήδη φαβορί για τις προεδρικές εκλογές του 2024, μπροστά από τον Μπάιντεν. Εδώ και αρκετές εβδομάδες εμφανίζονται ήδη πανό με το σύνθημα “ Χάρις 2024” ή “ Χάρις- Μπάιντεν 2024”.
“ Η κυρία αντιπρόεδρος δεν είναι πλέον ένα φανταστικό πρόσωπο”, έγραψε στο Twitter η ηθοποιός Τζούλια Λουίς- Ντρέιφους, η οποία ενσαρκώνει τον ρόλο μιας γυναίκας αντιπροέδρου στη σειρά “ Veep” του τηλεοπτικού δικτύου HBO.
Το Σάββατο, στην ομιλία της μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών, η Κάμαλα Χάρις ντύθηκε στα λευκά, αποτίνοντας φόρο τιμής στις σουφραζέτες, τις γυναίκες που πριν από 100 χρόνια έδωσαν μάχη ώστε οι γυναίκες στις ΗΠΑ να αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου.
“ Παράδειγμα για τα κορίτσια”
Η 56χρονη Καλιφορνέζα είναι “ έξυπνη, λαμπερή, αστεία, όμορφη. Είναι μια αληθινή γυναίκα της ηλικίας μου. Ένα καταπληκτικό πρότυπο για τα κορίτσια”, σχολίασε η Θιοντόρα Έγκμπουχλαμ, μια 55χρονη Αφροαμερικανίδα δικηγόρος, η οποία είχε βγει στους δρόμους της Νέας Υόρκης για να γιορτάσει τη νίκη των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές.
Απευθυνόμενη στους Αμερικανούς το Σάββατο το βράδυ η Χάρις αναφέρθηκε στη μητέρα της, η οποία πέθανε από καρκίνο το 2009, και “ στις γενιές γυναικών, μαύρων, ασιατών, λευκών, ισπανόφονων, ιθαγενών (…) που άνοιξαν τον δρόμο για αυτή τη στιγμή σήμερα”.
Ο Ντόναλντ Τραμπ την έχει χαρακτηρίσει “ τέρας”, ενώ αρκετοί ήταν αυτοί από την αριστερή πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος που επέκριναν τον Μπάιντεν για την επιλογή του στις αρχές Αυγούστου.
Κάποιοι, όπως η πρώην εκπρόσωπος Τύπου του Μπέρνι Σάντερς, η Μπριάνα Τζόι Γκρέι, θεωρούσαν τη Χάρις πάνω απ’ όλα “ έναν αστυνομικό” που άσκησε καταπιεστική πολιτική όταν ήταν εισαγγελέας του Σαν Φρανσίσκο (2004-2011), πλήττοντας κυρίως τις μειονότητες.
Όμως το Σάββατο η ατμόσφαιρα ήταν εορταστική.
“ Η Κάμαλα είναι το μέλλον”, εκτίμησε η Έγκμπουχλαμ, και η εκλογή της “ δείχνει στα παιδιά ότι η Αμερική μοιάζει περισσότερο με εμάς”.
Για την Κέλι Ντίτμαρ, διευθύντρια ερευνών στο Κέντρο για τις Γυναίκες και την Πολιτική του πανεπιστημίου Rutgers, η γερουσιάστρια θα φέρει στον Λευκό Οίκο “ το βλέμμα και την ιστορία μιας μαύρης γυναίκας από τη νότιοανατολική Ασία η οποία πέρασε τη ζωή της στις ΗΠΑ”.
Γεννημένη στην Καλιφόρνια με πατέρα Τζαμαϊκανό και μητέρα Ινδή, η Κάμαλα Ντέβι Χάρις είναι ακόμη περισσότερο από τον Μπαράκ Ομπάμα σύμβολο της αμερικανικής πολυπολιτισμικότητας.
Η απόφαση του Μπάιντεν να την επιλέξει για αντιπρόεδρό του “ έφερε μια δόση ενθουσιασμού που βοήθησε” τον υποψήφιο των Δημοκρατικών να κινητοποιήσει τη βάση του, κυρίως τις γυναίκες, εκτίμησε η Ντίτμαρ.
Η επιλογή της Χάρις καθησύχασε τις γυναίκες, σημειώνει η πανεπιστημιακός, διότι “ φοβόντουσαν μια οπισθοδρόμηση, μια επιστροφή στην κυριαρχία των λευκών ανδρών”.
“ Είμαι η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει αυτό τον θώκο, αλλά δεν θα είμαι η τελευταία”, τόνισε στην ομιλία της η Χάρις.
Για τη Βέρα Γκριν, μια 29χρονη σύμβουλο που γιόρταζε τα αποτελέσματα στους δρόμους της Νέας Υόρκης, “ η γυάλινη οροφή έσπασε”.