Οι κάλπες έκλεισαν λίγο μετά τις 8 το βράδυ ενώ, με απόφαση της ΕΔΕΚΑΠ, η ψηφοφορία παρατάθηκε σε ορισμένα εκλογικά τμήματα στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη κι άλλες μεγάλες πόλεις καθώς ήταν μεγάλες οι ουρές όσων ήθελαν να ψηφίσουν και δεν ήταν δυνατόν να αποκλειστούν από τη ψηφοφορία.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι πρώτος με 37,11%, ο Γιώργος Παπανδρέου δεύτερος με 27,6% και τρίτος ο Ανδρέας Λοβέρδος με 26,6%. Οι κ.κ. Χρηστίδης, Καστανίδης, Γερουλάνος συγκέντρωσαν περί το 3%.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης κυριάρχησε στη νότια Ελλάδα -συμπεριλαμβανομένης της Κρήτης-, πρώτευσε στη βόρεια και στην κεντρική Ελλάδα.
Ο Γιώργος Παπανδρέου πρώτευσε στη δυτική Ελλάδα. Στην Αττική πλειοψήφησε ο Ανδρέας Λοβέρδος.
Αθρόα κινητοποίηση
Οι κάλπες έκλεισαν λίγο μετά τις 8 το βράδυ ενώ, με απόφαση της ΕΔΕΚΑΠ, η ψηφοφορία παρατάθηκε σε ορισμένα εκλογικά τμήματα στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη κι άλλες μεγάλες πόλεις καθώς ήταν μεγάλες οι ουρές όσων ήθελαν να ψηφίσουν και δεν ήταν δυνατόν να αποκλειστούν από τη ψηφοφορία.
Σύμφωνα με τίς τελικές εκτιμήσεις η συμμετοχή έφτασε περίπου σε 276.000 άτομα, υπερβαίνοντας κατά πολύ τα 212.000 άτομα που συμμετείχαν στην προηγούμενη εκλογική διαδικασία του 2017.
Νικητές ο Ανδρουλάκης και η συμμετοχή
Δύο μεγάλους νικητές είχε η χθεσινή μάχη των εκλογών του ΚΙΝΑΛ. Ο ένας ήταν, προφανώς, ο Νίκος Ανδρουλάκης ο οποίος κέρδισε με διαφορά περίπου 10 μονάδων από τον Γιώργο Παπανδρέου.
Ο δεύτερος ήταν η… συμμετοχή, καθώς περισσότεροι από 260.000 πολίτες βρέθηκαν στις κάλπες προκειμένου να εκλέξουν το νέο πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα νέο ρεκόρ (το 2017 είχαν ψηφίσει 212.000) και το οποίο, κατά τους επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη, καταδεικνύει τη δυναμική του κόμματος στην παρούσα συγκυρία. Προφανώς, βέβαια, δημιουργεί και προσδοκίες…
Την ίδια στιγμή, όμως, τόσο ο Γιώργος Παπανδρέου όσο (κυρίως) ο Ανδρέας Λοβέρδος εμφανίζονται ως οι χαμένοι. Ειδικά ο δεύτερος εμφανιζόταν δημοσκοπικά ως το φαβορί ενώ αρκετοί «Παπανδρεϊκοί» ανέμεναν τα… αντανακλαστικά των παραδοσιακών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, τα οποία, εν προκειμένω, δεν «εμφανίστηκαν» ποτέ. Θεωρούσαν δηλαδή ότι το όνομα Παπανδρέου θα συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του κόμματος.
Σε κάθε περίπτωση, η επόμενη (πολιτικά) ημέρα και των δύο βουλευτών του κόμματος μοιάζει αρκετά δύσκολη για τους εξής λόγους:
Και οι δύο θεωρούσαν τον εαυτό τους φαβορί και διαψεύστηκαν
Ειδικά ο Γιώργος Παπανδρέου ως πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρωθυπουργός δεν κατάφερε να συσπειρώσει γύρω του την πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ. Αυτό μεταφράζεται ως ένα ηχηρό πλήγμα για τον ίδιο δεδομένου ότι και εγχείρημα του ΚΙΔΗΣΟ δεν στέφθηκε από ιδιαίτερη επιτυχία.
Η διαφορά θεωρείται αρκετά μεγάλη για να «γυρίσει» στον δεύτερο γύρο
Αυτό, μάλιστα, είχε αρχίσει να δημιουργεί συζητήσεις στους διαδρόμους της Χαριλάου Τρικούπη ως προς τον δεύτερο γύρο Κι αυτό διότι, κυκλοφορούσε έντονα το σενάριο ο Γιώργος Παπανδρέου να αποδεχτεί την ήττα του και, υπό το φόβο μιας νέας, να αποφασίσει ότι δεν υπάρχει λόγος να διεξαχθεί ένας δεύτερος γύρος.
Ωστόσο, μετά από μια μαραθώνια σύσκεψη αποφάσισε να παίξει τα ρέστα του στον δεύτερο γύρο, γνωρίζοντας ότι διατηρεί λίγες ελπίδες για να φέρει τούμπα το παιχνίδι, μιας και δύσκολα θα υπάρξουν τέτοιου είδους συμμαχίες που να τον ευνοήσουν απέναντι στον Νίκο Ανδρουλάκη.
Το βλέμμα Ανδρουλάκη στην επόμενη ημέρα
Όλοι στο Κίνημα Αλλαγής αναγνωρίζουν ότι η επόμενη μέρα μόνο εύκολη δεν θα είναι. Η «συγκατοίκηση» πιθανότατα θα έχει αρκετά… ζητήματα, εξου κιόλας ο κ. Ανδρουλάκης έσπευσε με την πρώτη του δήλωση να μιλήσει ενωτικά.
«Θέλω να ευχαριστήσω τους 270.000 προοδευτικούς πολίτες που μας τίμησαν σε αυτή την εκλογική διαδικασία. Θέλω να ευχαριστήσω τους συνυποψηφίους μου για το πολιτικό πολιτισμό που επέδειξαν και που απετέλεσε την παρακαταθήκη της Φώφης Γεννηματά. Η Δημοκρατική Παράταξη επιστρέφει, το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει». Γνωρίζει, βέβαια, εκ των προτέρων ότι ο ίδιος δεν είναι βουλευτής και συνεπώς θα πρέπει να βρεθεί μια δύσκολη λύση σε ότι αφορά την κοινοβουλευτική λειτουργία της παράταξης, μιας και δεν θα έχει δικαίωμα λόγου στην Ολομέλεια. Όλα αυτά καθιστούν σαφώς δύσκολο το έργο του σε περίπτωση που ο ίδιος πάρει τα ηνία του Κινήματος Αλλαγής.