Γρίφο προς επίλυση αποτελεί για το Μέγαρο Μαξίμου ο Νίκος Ανδρουλάκης και κυρίως η δυναμική που έχει αναπτύξει ο επίδοξος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ – Το πρόβλημα είναι στον… ΣΥΡΙΖΑ λόγω της αντιπολιτευτικής του στασιμότητας τα τελευταία χρόνια
Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος έχει πάρει ισχυρό προβάδισμα για την εκλογή του, αποτελεί έναν…γρίφο προς επίλυση στο Μέγαρο Μαξίμου, μιας και πολλοί είναι αυτοί στο πρωθυπουργικό περιβάλλον και τη ΝΔ που γνωρίζουν τον επίδοξο πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, λίγοι, όμως, μπορούν να σταθμίσουν στην πραγματικότητα τη δυναμική που μπορεί να αναπτύξει το κόμμα με τον κ. Ανδρουλάκη στην προεδρία.
Και αυτό γιατί ο κ. Ανδρουλάκης ήταν ένα στέλεχος με διακριτό ρόλο στο ΚΙΝ.ΑΛ, από την άλλη, όμως, ισορροπούσε μεταξύ του ακραιφνούς κομματικού προφίλ και της Ευρωβουλής που αρκετές φορές κείται μακράν από την κεντρική πολιτική σκηνή. Ο κ. Ανδρουλάκης, παράλληλα, δεν έχει πάρει θέσεις με αιχμές τα προηγούμενα χρόνια, όπως έκαναν με τη σειρά τους ο Ανδρέας Λοβέρδος ή ο Γιώργος Παπανδρέου αντιστοίχως. Από την άλλη, ακόμα και κυβερνητικοί παράγοντες αντιλαμβάνονται ότι η εκλογή του υπηρετεί το πρόταγμα της ανανέωσης ενός «παραδοσιακού» πολιτικού σχηματισμού, όπως περίπου έγινε και το 2015 στα της ΝΔ.
Από την άλλη, βεβαίως, δεν είναι και κανένα…μεγάλο μυστικό μυστικό ότι το σενάριο Παπανδρέου διόλου δεν τρόμαζε και δεν τρομάζει το πρωθυπουργικό γραφείο. Τουναντίον. Και αυτό γιατί μπορεί ταυτόχρονα να…τραβούσε ψήφους από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα και από την άλλη να προκαλούσε αντισυσπείρωση στους εναπομείναντες πιο κεντρώους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ, τους οποίους θα μπορούσε να υποδεχθεί η ΝΔ. Όσο, δε, για το προφίλ του κ. Παπανδρέου, ο πρώην πρωθυπουργός μπορεί να έχει πιο έντονη αντιδεξιά ρητορική, αλλά δεν πάει να είναι ένας θεσμικός συνομιλητής, ιδίως σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, στα οποία έχει μεγάλη εμπειρία.
Πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ
Και μπορεί στο Μέγαρο Μαξίμου να μην προβληματίζονται τόσο για τη δική τους θέση στο νέο συσχετισμό δυνάμεων, εκτιμούν, όμως, διαβάζοντας τα πρώτα αποτελέσματα, ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, λόγω της αντιπολιτευτικής του στασιμότητας τα τελευταία χρόνια που έσπρωξε κόσμο προς το ΚΙΝΑΛ.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μάλιστα, απηχώντας τις θέσεις του «πρωινού καφέ» είχε η ανάλυση που έκανε χθες (Real FM 97,8) ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο οποίος προέρχεται από την Κεντροαριστερά και έχει θητεύσει δίπλα σε πρόσωπα, όπως ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης την περίοδο της διακυβέρνησης Παπανδρέου, αλλά και ο Γιάννης Στουρνάρας στη συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου.
«Θεωρούμε ότι αυτό το αίτημα της ανανέωσης έχει ικανοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό στο χώρο του Κέντρου και της Κεντροδεξιάς, η προσωπικότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη, η ατζέντα διακυβέρνησης πίσω και κάτω από την οποία έχει συνταχθεί ένα ευρύ κοινωνικό μέτωπο από πολλούς πολιτικούς χώρους. Δεν έχει όμως ικανοποιηθεί ως σήμερα στο χώρο της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς. Εκεί δηλαδή αντί για ανανέωση, έχουμε δει μέχρι πρότινος αναπαλαίωση. Αυτό αφορά πρωτίστως τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δεν έχει αγκαλιάσει ανοιχτές διαδικασίες εκλογής από τη βάση, δεν έχει κάνει Συνέδριο μετά την ήττα που υπέστη το 2019, δεν έχει καταφέρει να κάνει ένα πέρασμα στη σοσιαλδημοκρατία. Βλέπουμε μια κινητικότητα στο χώρο του ΚΙΝΑΛ, που πρέπει να προβληματίσει πρωτίστως τον ΣΥΡΙΖΑ και την ηγεσία του. Εμείς θεωρούμε ότι είναι μια θετική κίνηση και περιμένουμε τα αποτελέσματα του β’ γύρου για να δούμε ποιος θα είναι ο αρχηγός του ΚΙΝΑΛ», είχε χαρακτηριστικά ο κ. Σκέρτσος, πετώντας την μπάλα στην Κουμουνδούρου.