Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής
Follow @j_koutroubis
Η κυβέρνηση την περασμένη Παρασκευή στην ψήφιση του τρίτου μνημονίου έχασε την δεδηλωμένη, καθώς ψήφισαν 117 βουλευτές την συμφωνία σε σύνολο 149 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. Οι βουλευτές που το καταψήφισαν ανήκουν στην ομάδα του πρώην Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη και την κίνηση της αριστερής πλατφόρμα.
Αναμφίβολα η διαδικασία των εκλογών είναι μια από τις πιο μεγάλες άρετε; Του δημοκρατικού πολιτεύματος. Παρόλα αυτά θα πρέπει ο εκάστοτε ηγέτης και οι συν αυτώ να υπολογίζουν τις συνθήκες που επικρατούν, να αφουγκράζονται την κοινωνία για το αν όντως θέλει εκλογές και αργότερα να προχωρά σε μια τέτοια απόφαση, ιδιαίτερα τα κράτη που έχουν διαφόρων ειδών προβλήματα.
Στην περίπτωση της Ελλάδας, οι συνθήκες που επικρατούν είναι ιδιαιτέρως προβληματικές, διότι η αγορά έχει διαβεί το ρουβικωνα πρόσφατα με αποτέλεσμα να χρειάζεται κάποιος χρόνος για να σταθεροποιηθεί και να ξεφύγει από την ύφεση. Πέρα απο τα οικονομικά ο λαός δεν θέλει εκλογές, καθώς ήδη έχει εκφράσει την άποψη του δίνοντας τις κατευθυντήριες γραμμές με την απάντηση του στο δημοψήφισμα, μια ιδιατερως άμεση μορφή της δημοκρατίας.
Οποτε γιατί να γίνουν εκλογές. Την ώρα που το τρίτο μνημόνιο έχει περασει απο την Βουλή και η αγορά σταδιακά όσο παίρνουν οι μήνες θα σταθεροποιείται και εφόσον ο λαός δεν θέλει εκλογές, διότι ήδη εχει εκφραστεί μέσω του δημοψηφίσματος. Όποτε ο μόνος λόγος είναι για την επίλυση των εσωτερικών ζητημάτων του κυβερνώντος κόμματος.
Εν κατακλείδι, σίγουρα οι εκλογές είναι μια διαδικασία που επιβεβαιώνει το πολίτευμα, αλλα δεν συντρέχουν ούτε οι οικονομικές η κοινωνικές συνθήκες, αλλα το κυριότερο είναι ότι δεν υπάρχει βούληση του λαού. Ακόμη δεν είναι δυνατό όλα τα κόμματα να κατέλθουν στις εκλογές με το αφήγημα περί υιοθέτησης και εφαρμογής του μνημονίου, διότι το προγράμματος ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία όποτε και η αντιπολίτευση συμφωνεί.