Η ηγέτης της ακροδεξιάς Τζόρτζια Μελόνι είναι το κεντρικό πρόσωπο της πολιτικής σκηνής στην Ιταλία, αφού κέρδισε τις εκλογές και θα γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας. Η εκλογή της Μελόνι που θα κυβερνήσει με τη βοήθεια του Σαλβίνι και του Μπερλουσκόνι, προκαλεί τριγμούς στην Ευρώπη και ποικίλα σχόλια στην Ελλάδα.
Κληθείς να σχολιάσει το αποτέλεσμα των χθεσινών γενικών εκλογών στην Ιταλία, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου τόνισε με νόημα πως δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις και ότι οι απαντήσεις στα προβλήματα βρίσκονται εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου. Σε ερώτηση για το κατά πόσον η κυβέρνηση ανησυχεί για τυχόν ενίσχυση της Ακροδεξιάς και στην Ελλάδα, ο κ. Οικονόμου απήντησε πως στην χώρα μας είχαμε πρόσφατα μία διαφωτιστική εμπειρία για το πόσο σημαντική και αναγκαία είναι η πολιτική σταθερότητα και επέμεινε πως η κυβερνητική πολιτική απαντά στις προκλήσεις ενός ανήσυχου κόσμου.
ΣΥΡΙΖΑ: Ιστορικό πισωγύρισμα η άνοδος της Ακροδεξιάς
«Τα αποτελέσματα των ιταλικών εκλογών συνιστούν είναι ένα μεγάλο σοκ για την Ευρώπη και τη δημοκρατική της παράδοση. Η άνοδος της Ακροδεξιάς, σε συνεργασία με τη παραδοσιακή Δεξιά, στην εξουσία μιας χώρας που βίωσε τα αδιέξοδα του φασισμού αποτελεί ιστορικό πισωγύρισμα στις πιο σκοτεινές ημέρες του ευρωπαϊκού 20ού αιώνα», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Σχολιάζει πως «είναι προφανές ότι η εξέλιξη αυτή δεν είναι κεραυνός εν αιθρία», σημειώνοντας ότι «αποτελεί συνέπεια της διεύρυνσης των ανισοτήτων και της διάρρηξης της κοινωνικής συνοχής, ως αποτέλεσμα νεοφιλελεύθερων επιλογών από συντηρητικές ή τεχνοκρατικές κυβερνήσεις, σε συνδυασμό με την αδυναμία των δυνάμεων της ευρύτερης Αριστεράς να δώσουν πειστικές απαντήσεις στην ανασφάλεια και το φόβο των λαϊκών στρωμάτων. «Και εκεί όπου βασιλεύει ο φόβος και η ανασφάλεια, συνήθως ανθίζει η ξενοφοβία, ο εθνικισμός και ο ακροδεξιός λαϊκισμός», επισημαίνει.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογραμμίζει ότι ωστόσο «η ευθύνη των προοδευτικών δυνάμεων μετά τη χθεσινή εξέλιξη είναι ακόμη μεγαλύτερη». Αναφέρει ειδικότερα επ’ αυτού ότι «στη γειτονική Ιταλία έβλεπαν τη συμπόρευση Δεξιάς – Ακροδεξιάς και το κίνδυνο τις Ακροδεξιάς κυβέρνησης να έρχεται. Εντούτοις οι υπαρκτές διάφορες των δυνάμεων της Αριστεράς, της Κεντροαριστεράς και του Κέντρου, δεν παραμερίστηκαν». Όπως τονίζει η αξιωματική αντιπολίτευση «όχι μόνο δεν παραμέρισαν τις διαφορές τους, αλλά φοβήθηκαν να απαντήσουν ουσιαστικά στο τεράστιο κύμα ακρίβειας και να λάβουν ουσιαστικά μέτρα για την προστασία των πολιτών» και «αυτή είναι μια ιστορική ευθύνη».
Κατόπιν αυτών ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλεί «τους δημοκρατικούς πολίτες και τις προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις να βγάλουν χρήσιμα συμπεράσματα από τις εξελίξεις στη γειτονική Ιταλία, προκειμένου ο ακροδεξιός λαϊκισμός των δυνάμεων που πορεύτηκαν χέρι-χέρι στα συλλαλητήρια ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών, να μην αποτελέσουν εναλλακτική λύση διακυβέρνησης μετά τις επόμενες εκλογές στη χώρα μας». «Η απάντηση στα νεοφιλελεύθερα αδιέξοδα», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, «πρέπει να πάρει προοδευτικό πρόσημο. Για να νικήσει η ελπίδα. Για Δικαιοσύνη παντού».
Ανδρουλάκης: Κανονικοποίησαν την ακροδεξιά ρητορεία
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην Ιταλία και το αποτέλεσμα των εκλογών, είπε χαρακτηριστικά: «Για πάρα πολλά χρόνια το ιταλικό πολιτικό σύστημα έκανε την ακροδεξιά να φαίνεται mainstream. Είχα συνάδελφο τον Σαλβίνι από το ’14 μέχρι και τις προηγούμενες ιταλικές εκλογές.
Τους έδωσαν πολύ μεγάλο έδαφος. Κανονικοποίησαν την ακροδεξιά ρητορεία και σ’ ένα βαθμό και την φιλορωσική ακροδεξιά ρητορεία. Για την Ευρώπη είναι μια πάρα πολύ αρνητική εξέλιξη».
ΚΚΕ: Προμηνύεται συνέχιση και κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής
«Το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ιταλία, με ρεκόρ αποχής και την ακροδεξιά σε πρώτη δύναμη, το μόνο που προμηνύει είναι τη συνέχιση και κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής στη γειτονική χώρα. Οι ανέξοδες «αντισυστημικές» κορώνες της επικεφαλής του ακροδεξιού μπλόκ Μελόνι δεν μπορούν να κρύψουν τις διαβεβαιώσεις νομιμοφροσύνης στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, την ευθυγράμμιση με τα σχέδια τους στον πόλεμο μεταξύ ληστών στην Ουκρανία, καθώς και την επιδίωξη της ιταλικής αστικής τάξης -μέσω και της ανάσυρσης της ακροδεξιάς- να θωρακίσει τα συμφέροντά της τρίτης ισχυρότερης οικονομικής δύναμης στο εντεινόμενο ανταγωνισμό εντός της ΕΕ» αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ιταλία.
«Η οξυμένη λαϊκή δυσαρέσκεια στην Ιταλία, πριν εγκλωβιστεί στα δίκτυα του ακροδεξιού λαϊκισμού, είχε εκτονωθεί κατ’ επανάληψη στις φιλελεύθερες και σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις, σε αυτές «των τεχνοκρατών» τύπου Ντράγκι, με κοινό παρονομαστή τη διάψευση των λαϊκών προσδοκιών. Η λογική άλλωστε του «μικρότερου κακού» αυτών των κυβερνήσεων άνοιξαν το δρόμο για την ενίσχυση της ακροδεξιάς στην Ιταλία» επισημαίνει η ανακοίνωση του κόμματος.
Και καταλήγει: «Πραγματική φιλολαϊκή διέξοδος, στη Ιταλία, την Ελλάδα και παντού είναι να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στο βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα και στους εκάστοτε κυβερνητικούς διαχειριστές του. Μόνο με ένα ισχυρό Κομμουνιστικό Κόμμα μπορούν να δεχτούν αποφασιστικό χτύπημα οι αντιδραστικές δυνάμεις, η αντιλαϊκή στρατηγική του κεφαλαίου και να αλλάξουν οι συσχετισμοί προς όφελος του λαού».
Βαρουφάκης: Η Μελόνι το «μη χείρον» για το ευρωπαϊκό και νατοϊκό κατεστημένο
“Η εκλογική νίκη της νεοφασίστριας Τζόρτζια Μελόνι αποτελεί μια νίκη που το ευρωπαϊκό κατεστημένο κατάφερε να αποσπάσει μέσα από τα σαγόνια της τεράστιας αποτυχίας του.
Η καθεστηκυία τάξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (η Επιτροπή, οι τρόικες, η ΕΚΤ, το Βερολίνο, οι τραπεζίτες κλπ) θα προτιμούσαν μια εκλογική νίκη των εκλεκτών τους, δηλαδή του Δημοκρατικού Κόμματος το οποίο είχε βάλει την υπογραφή του σε κάθε καταστροφική για την Ιταλία εντολή που ερχόταν από τις Βρυξέλλες από το 2010 έως σήμερα” τόνισε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης και πρόσθεσε:
“Όμως, η κα Μελόνι αποτελεί το «μη χείρον», ένα καλό Σχέδιο Β, για το ευρωπαϊκό και νατοϊκό κατεστημένο καθώς η νέα πρωθυπουργός έχει ήδη δώσει τα διαπιστευτήρια της στους δύο καίριους τομείς πολιτικής:
Πρώτον, σε αντίθεση με τον Σαλβίνι και το κόμμα του (το οποίο συνετρίβη εκλογικά), η Μελόνι έχει ήδη προσχωρήσει πλήρως στη σκληρή νατοϊκή γραμμή της άνευ όρων στρατιωτικής εμπλοκής στο πλευρό της Ουκρανίας. Δεύτερον, και πάλι σε αντίθεση τόσο με τον Σαλβίνι και τους τέως συγκυβερνήτες του, το κόμμα των Πέντε Αστέρων, η Μελόνι έχει αποκηρύξει τις παλαιότερες διαφωνίες της με την αρχιτεκτονική της ευρωζώνης και τις οικονομικές πολιτικές που υπαγόρευαν Βρυξέλλες και ΕΚΤ. Η μόνη πιθανή πηγή τριβών μεταξύ Μελόνι και Βρυξελλών θα αφορά τα δικαιώματα, την στοχοποίηση των μεταναστών και την ελευθεροτυπία – δηλαδή, στη χειρότερη περίπτωση, το ευρωπαϊκό κατεστημένο να αντιμετωπίσει προβλήματα με την κα Μελόνι σαν αυτά που έχει με τον Κ. Μητσοτάκη.
Εν κατακλείδι, οι χτεσινές ιταλικές εκλογές σηματοδοτούν την απορρόφηση από το ευρωπαϊκό και νατοϊκό κατεστημένο του ιταλικού νεοφασισμού, περίπου όπως στην Ελλάδα η Νέα Δημοκρατία και το Ακραίο Κέντρο απορρόφησαν τους εκλεκτούς του ΛΑΟΣ με αποτέλεσμα την κανονικοποίηση, νομιμοποίηση και εφαρμογή της ακροδεξιάς ατζέντας. Το φάντασμα του φασισμού μπορεί να πλανάται πάλι πάνω από την Ευρώπη. Όμως, όπως και στην Ελλάδα, είναι πλέον πλήρως ενσωματωμένο – και συνεχίζει το μισανθρωπικό του έργο – εντός του ολιγαρχικού ευρωπαϊκού κατεστημένου”.