Παρασκευή, 2 Ιουνίου, 2023

Εκλογές στην Τουρκία: Δημοσκοπήσεις υπερ του Κιλιτσντάρογλου αλλά και υπέρ του Ερντογάν

Στην Τουρκία, που βρίσκεται σε προεκλογική τροχιά ενόψει των εκλογών της 14ης Μαϊου, μεικτή εικόνα δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Σε λιγότερο από δύο μήνες οι Τούρκοι ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες για την εκλογή προέδρου αλλά και για την ανανέωση της θητείας των μελών της εθνοσυνέλευσης. Ενδιαφέρον έχουν δύο πρόσφατες δημοσκοπήσεις για την πρόθεση ψήφου.

Σύμφωνα με την πρώτη ο Ταγίπ Ερντογάν, ο νυν πρόεδρος, συγκεντρώνει το 47,4% των ψήφων ενώ ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου το 45,3%. Το ποσοστό που δίνει η δημοσκόπηση στον Μουχαρέμ Ιντζέ φτάνει στο 6,5%

Στη δεύτερη δημοσκόπηση προηγείται ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και μάλιστα με μεγάλη διαφορά 7 προσοστιαίες μονάδες, με το ποσοστό του να φτάνει το 51,3% και ακολουθεί ο Ταγίπ Ερντογάν με 44%.

Ο Μουχαρέμ Ιντζέ δυσκολεύεται να συγκεντρώσει τις 100.000 υπογραφές που απαιτούνται προκειμένου να είναι υποψήφιος.

Ωστόσο, η προεκλογική του δύναμη είναι πολύτιμη για τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Πολιτικοί αναλυτές και δημοσκόποι εκτιμούν πως εάν έχει ο Κιλιτσντάρογλου – που κατεβαίνει ως υποψήφιος των έξι κομμάτων της συμμαχίας της αντιπολίτευσης – τη στήριξη των ψηφοφόρων του Ιντζέ θα μπορούσε να εκλεγεί και από την πρώτη κάλπη.

Τα τελευταία 24ωρα Κιλιτσντάρογλου και Ιντζέ ρίχνουν γέφυρες ο ένας στον άλλο μιλώντας με πολύ καλά λόγια ο ένας για τον άλλο.

Όπως έγινε γνωστό το κόμμα του εθνικιστή Φατίχ Ερμπακάν συμμαχεί με τον Ταγίπ Ερντογάν. Η εκλογική δύναμη του κόμματος εκτιμάται από το 1,5% έως το 3%.

Πηγή: ertnews.gr

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων