Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
20 γυναίκες κατάφεραν να εκλεγούν στις δημοτικές εκλογές στη Σαουδική Αραβία μετά από την ιστορική άρση απαγόρευσης του εκλέγειν και εκλέγεσθαι για αυτές.
Το συγκεκριμένο γεγονός θεωρείται ως ένα ορόσημο για το συντηρητικό βασίλειο όπου οι γυναίκες αποκλείονται από την οδήγηση και είναι νομικά εξαρτημένες από κάποιον άρρενα συγγενή, ο οποίος και εγκρίνει όλες σχεδόν τις σημαντικές αποφάσεις στη ζωής τους.
Συνολικά 978 γυναίκες καταχωρήθηκαν ως υποψήφιες, μαζί με σχεδόν 6.000 άνδρες, ενώ αξιωματούχοι ανέφεραν ότι περίπου 130.000 γυναίκες είχαν εγγραφεί προκειμένου να ψηφίσουν κατά την εκλογική διαδικασία του Σαββάτου, σε σύγκριση με 1,35 εκατομμύρια άνδρες.
Η επιχειρηματίας Rasha Hefzi που κατέλαβε μια έδρα στην πόλη της Τζέντα πιστεύει ότι αυτές οι εκλογές θα φέρουν στο προσκήνιο την αλλαγή και ανέφερε:
«Η ενασχόληση από πρώτο χέρι με τις ανάγκες του πολίτη και τα αρχεία του συμβουλίου που – όπως είπαμε – ήταν στο παρελθόν απρόσιτα από τις γυναίκες, θα τις δώσουν τη δυνατότητα για ενασχόληση και με άλλα θέματα στο μέλλον».
«Βλέπω ένα καλύτερο μέλλον για τις γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας κατά τα επόμενα χρόνια, αλλά χρειαζόμαστε ακόμα πολλή υποστήριξη και πολλή δουλειά», πρόσθεσε.
Η απόφαση να επιτραπεί στις γυναίκες να λάβουν μέρος στην ψηφοφορία πάρθηκε από τον Βασιλιά Αμπντουλάχ, ο οποίος πέθανε τον Ιανουάριο, και θεωρείται ως ένα βασικό μέρος της παρακαταθήκης του. Επίσης, είχε ήδη λάβει μέτρα για την ανάληψη μεγαλύτερου δημόσιου ρόλου για τις γυναίκες, με την πρόσβαση περισσότερων από αυτές σε πανεπιστημιακά ιδρύματα αλλά και την ενθάρρυνση της απασχόλησης.
Πριν ο Αμπντουλάχ ανακοινώσει ότι γυναίκες θα λάβουν μέρος στις φετινές εκλογές, της Σαουδικής Αραβίας, ο Μεγάλος Μουφτής, η μεγαλύτερη θρησκευτική προσωπικότητα του βασιλείου, περιέγραφε τη συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική ως «το άνοιγμα της πόρτας στο κακό».
Σε κάθε περίπτωση, οι εκλογές κάθε είδους είναι σπάνιες στο βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας και το αυτές του περασμένου Σαββάτου αποτελούσαν μόλις την τρίτη φορά στην ιστορία που οι Σαουδάραβες προσήλθαν στις κάλπες.
Το αποτέλεσμα είναι καλύτερο από ό, τι ανέμεναν οι αναλυτές, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι γυναίκες υποψήφιοι δεν είχαν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν άμεσα τους άρρενες ψηφοφόρους κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.
Ενώ πολλοί θεωρούν την ψηφοφορία ως ένα βήμα προς τα εμπρός, παρά το ότι τα δημοτικά συμβούλια έχουν περιορισμένες εξουσίες, οι επικριτές δηλώνουν ότι αποτελεί απλά μια βιτρίνα για τη Δύση.
Πηγές
Reuters
Euronews