Στις διαδοχικές συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς για τον εκλογικό νόμο, ο πρωθυπουργός ρίχνει στο τραπέζι την απλή αναλογική, προκειμένου να διατηρήσει τον έλεγχο της εσωτερικής πολιτικής ατζέντας.
Οι άξονες του ΣΥΡΙΖΑ;
Με το Ποτάμι να καταγράφει ιστορικά χαμηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις και με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη να μην φαίνεται δυνατή, ένα χρόνο μετά την ανάδειξη της Φώφης Γεννηματά στην ηγεσία, ο νέος εκλογικός νόμος, όπως διαρρέουν στελέχη της κυβέρνησης, προσφέρει τη δυνατότητα κοινοβουλευτικής επιβίωσης σε πολλά από τα σημερινά κόμματα. Με την απλή αναλογική να αποτελεί διαχρονικό αίτημα και του ΚΚΕ, το Μαξίμου επιθυμεί ουσιαστικά την πολιτική απομόνωση της ΝΔ.
Οι εκτιμήσεις της ΝΔ;
Δεν είναι λίγοι στη Νέα Δημοκρατία που θεωρούν ότι ο Πρωθυπουργός θα καθυστερήσει τις τελικές του αποφάσεις για τον εκλογικό νόμο και, τελικά, θα προτείνει ένα σύστημα που θα εξυπηρετεί απόλυτα τους εκλογικούς του σχεδιασμούς.
Παράλληλα, θεωρώντας ως δεδομένη την άρνηση του ΚΚΕ να συναινέσει, αφού ο Περισσός ζητά άδολη απλή αναλογική χωρίς το όριο του 3%, στη Συγγρού αθροίζουν ήδη 90 αρνητικές ψήφους, 75 αυτές της ΝΔ και 15 του ΚΚΕ. Επιδιώκουν, συνεπώς, να μην ψηφίσει τουλάχιστον ένα από τα δύο κόμματα του κέντρου, είτε το ΠΑΣΟΚ 17 έδρες είτε το Ποτάμι 11, προκειμένου να αποκλειστεί το ενδεχόμενο εξασφάλισης των 200 ψήφων που θα έθεταν σε ισχύ από τις αμέσως επόμενες εκλογές το νέο εκλογικό σύστημα.