Σάββατο, 25 Ιουνίου, 2022

Εκπαιδευτικό Σεμινάριο ΚΕΔΙΣΑ: «Πληροφόρηση και Κυβερνο-Ασφάλεια»

Το Κέντρο Διεθνών Στρατηγικών Αναλύσεων (ΚΕΔΙΣΑ) διοργανώνει Εκπαιδευτικό Σεμινάριο με θέμα «Πληροφόρηση και Κυβερνο-ασφάλεια». Το σεμινάριο είναι διάρκειας δυο ημερών και θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 27 Μαρτίου 2018 (17:00 – 21:00) και την Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018 (17:00 – 21:00) στο Aegean College (Πανεπιστημίου 17, Αθήνα).

Εισηγητές του εκπαιδευτικού σεμιναρίου θα είναι ο Επίκουρος Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Δρ. Ανδρέας Λιαρόπουλος και ο Επίκουρος Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Οικονομικής Διπλωματίας του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Δρ. Ιωάννης Λ. Κωνσταντόπουλος.

Η υποβολή των αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους γίνεται ηλεκτρονικά στο info@kedisa.gr, έως την Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018. Στο email προς το ΚΕΔΙΣΑ θα πρέπει να αναγράφεται το Ονοματεπώνυμο, Επάγγελμα-Ιδιότητα, τηλέφωνο και η δ/νση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Δεδομένου ότι ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας με βάση την αποστολή της αίτησης.

Περιγραφή περιεχομένου

Τις δύο τελευταίες δεκαετίες, η ολοένα και στενότερη δικτύωση της παγκόσμιας κοινωνίας μέσω του κυβερνοχώρου έχει αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο η ανθρωπότητα επικοινωνεί, συναλλάσσεται, αλλά και αντιλαμβάνεται την έννοια της ασφάλειας. Ο κυβερνοχώρος είναι η ραχοκοκαλιά της σύγχρονης κοινωνίας και αποτελεί τον παγκόσμιο ιστό διασυνδεδεμένων επικοινωνιακών και πληροφοριακών δικτύων, στα οποία είναι αποθηκευμένες πληροφορίες που σχετίζονται με κρίσιμες υποδομές, όπως η υγεία, οι μεταφορές, η ενέργεια και ο χρηματοπιστωτικός τομέας. Οι σύγχρονες κοινωνίες στηρίζονται στα πληροφοριακά και επικοινωνιακά δίκτυα για τη λειτουργία των υποδομών τους και ο υψηλός βαθμός εξάρτησής τους από αυτές τις καθιστά ευάλωτες στις κυβερνο-επιθέσεις. Ο κυβερνοχώρος έχει δημιουργήσει ένα νέο πεδίο δράσης για τα κράτη, τους τρομοκράτες, τους εγκληματίες και τις κοινωνίες και συνεπώς ένα νέο αντικείμενο ασφάλειας. Η προστασία του κυβερνοχώρου έχει γίνει προτεραιότητα τα τελευταία χρόνια για όλους τους εμπλεκόμενους δρώντες. Η κυβερνο-ασφάλεια δεν προσεγγίζεται πλέον μόνον ως προστασία των υποδομών και καταπολέμηση του κυβερνο-εγκλήματος, αλλά και ως προστασία των διαδικτυακών δεδομένων, της ανωνυμίας και της ιδιωτικότητας των πολιτών. Η θέσπιση ενός ολοκληρωμένου κανονιστικού πλαισίου για τη διασφάλιση του περιβάλλοντος του κυβερνοχώρου αποτελεί άμεση προτεραιότητα όλων των κυβερνήσεων.

Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα της Πληροφόρησης τον 21ο αιώνα είναι η σχέση της με τη Δημοκρατία και την Ηθική. Σκοπός της διάλεξης είναι να εξετάσει ενδελεχώς τη σχέση της Δημοκρατίας και της Ηθικής, από τη μία πλευρά, και της Πληροφόρησης και της Ασφάλειας, από την άλλη, αναλύοντας (μεταξύ άλλων) δύο περιπτωσιολογικές μελέτες, αυτή των WikiLeaks και εκείνη του Edward Snowden. Θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε τα ακόλουθα ερωτήματα: Πρώτον, είναι η Πληροφόρηση συμβατή με τη Δημοκρατία και την Ηθική; Δεύτερον, εάν υπάρχει ένα χάσμα μεταξύ τους, πώς μπορεί αυτό να γεφυρωθεί; Τρίτον, ποια είναι η σχέση των μέσων μαζικής ενημέρωσης και της Πληροφόρησης;

Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε εδώ

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων