Οι εξελίξεις στη Γάζα αφορούν το μέλλον της Τουρκίας, δήλωσε ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν, ο οποίος έκανε λόγο για «παιχνίδι» που παίζεται όχι μόνο κατά των Παλαιστινίων, αλλά ιδιαίτερα της Τουρκίας.
«Το παιχνίδι που παίζεται στη Γάζα δεν είναι μόνο ένα παιχνίδι που παίζεται εις βάρος των Παλαιστίνιων αδελφών μας εκεί, είναι ένα παιχνίδι που παίζεται εις βάρος ολόκληρης της περιοχής και ιδιαίτερα της Τουρκίας» δήλωσε ο κ. Αλτούν, προσθέτοντας με νόημα: «Θα ήθελα να τονίσω ότι είναι στρατηγικά απαραίτητο να χαλάσουμε αυτό το παιχνίδι για την ανεξαρτησία της Τουρκίας, τη σταθερότητα της Τουρκίας και το μέλλον της Τουρκίας».
Τόσο ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όσο και κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν κρύβουν την ενόχλησή τους για την αμερικανική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο, κατηγορώντας τις ΗΠΑ για τη στήριξη που παρέχει στο Ισραήλ. Μιλώντας προ ημερών στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, ο πρόεδρος Ερντογάν καταφέρθηκε εναντίον των ΗΠΑ χωρίς να τις κατονομάζει: «Οι δράστες πίσω από τη σφαγή στη Γάζα είναι εκείνοι που παρέχουν απεριόριστη υποστήριξη στο Ισραήλ. Απευθύνω έκκληση σε όσους τους ενθαρρύνουν. Όσο πεθαίνουν άμαχοι στη Γάζα, τα αεροπλάνα και τα πλοία που στέλνονται στην περιοχή μας δεν θα φέρουν ειρήνη».
Χτες το βράδυ, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, είχε τηλεφωνική επικοιωνία με τον Αμερικανό ομόλόγό του Αντονι Μπλίνκεν. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ σε ανάρτησή του στο Χ ανέφερε: «Μίλησα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών για να συζητήσουμε τις προσπάθειές μας να αποτρέψουμε την περαιτέρω εξάπλωση στην περιοχή της σύγκρουσης στη Γάζα, να εξασφαλίσουμε την απελευθέρωση των ομήρων και να κινητοποιήσουμε ανθρωπιστική βοήθεια. Συζητήσαμε επίσης την επικύρωση της προσχώρησης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ».
Από την τουρκική πλευρά δεν υπήρξε επίσημη ανακοίνωση, αλλά διπλωματικές πηγές διέρρεαν ότι στη συνομιλία των δύο υπουργών συζητήθηκαν «η επείγουσα ανάγκη αποτροπής της εξάπλωσης της σύγκρουσης στη Γάζα στην περιοχή, οι προσπάθειες για την απελευθέρωση των ομήρων, η επείγουσα ανάγκη δημιουργίας ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου και η διαδικασία διεύρυνσης του ΝΑΤΟ. Ο υπουργός κ. Φιντάν τόνισε επίσης ότι η αδιάκριτη στοχοποίηση των ανθρώπων στη Γάζα είναι απαράδεκτη».