Παρασκευή, 27 Μαΐου, 2022

Εκρηκτική άνοδο κατά 11,46% το Χρηματιστήριο Αθηνών μετά τα νέα για το εμβόλιο

Εκρηκτική άνοδο κατά 11,46% κατέγραψε στη σημερινή του συνεδρίαση του Χρηματιστήριο της Αθήνας, αποτέλεσμα των εξαιρετικά θετικών εξελίξεων από τη Pfizer στο μέτωπο των ερευνών για την κυκλοφορία εμβολίου κατά του COVID-19.

Το.. πάρτι για τις διεθνείς αγορές, από το οποίο δεν θα μπορούσε να λείψει και η ελληνική, ξεκίνησε αρχικά λόγω Μπάιντεν, αναβάθμισης από τη Moody΄s, ομολόγων και ΟΤΕ, αλλά κορυφώθηκε στον απόηχο των ανακοινώσεων των Pfizer και BioNTech για τα τα πρώτα στοιχεία από το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που έδειξαν πως είναι περισσότερο από 90% αποτελεσματικό. Η άνοδος επεκτάθηκε σε όλο το ταμπλό και με επίκεντρο της τραπεζικές μετοχές οδήγησε το Γενικό Δείκτη σε άλμα στις 655,50 μονάδες (υψηλά ημέρας τις 657,88 μονάδες), με τις συναλλαγές να εκτοξεύονται στα επίπεδα των 120 εκατ.ευρώ. Μέσω αυτής της ανόδου η κεφαλαιοποίηση του Ελληνικού χρηματιστηρίου ενισχύθηκε κατά 5,1 δις ευρώ!

Το αγοραστικό “κύμα” των επενδυτών παρέμεινε ισχυρό καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, με τον τραπεζικό δείκτη να απορροφά μεγάλο μέρος του ενδιαφέροντος. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στο +27%, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας βρέθηκε στο κλείσιμο στο + 29,18%. Η Alpha Bank ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στα 0,537€ με +28,96%, η ΕΥΡΩΒ έκλεισε στα 0,39€ με +26,17% και η Πειραιώς στα 0,8356 με +18,93%.

Οι επενδυτές προχώρησαν σε εντολές αγοράς και σε όλον τον δείκτη Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης με την Aegean να ξεχωρίζει και να κλείνει στα 3,455 ευρώ, με εντυπωσιακή άνοδο +29,89%.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι πέντε αυτές μετοχές σημείωσαν την μεγαλύτερη άνοδο μιας και μέχρι την Παρασκευή είχαν την χειρότερη μετοχική συμπεριφορά και από αρχή του έτους είχαν σημειώσει απώλειες περίπου 70% με αποτέλεσμα να είναι υπερπουλημένες λόγω των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης.

Οι μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης, ο οποίος έκλεισε στις 1552,23 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 12,38%, έκλεισαν όλες θετικές με την ΕΕΕ στο +18,3%, ο ΦΡΛΚ με +16,64%, τα ΕΛΠΕ με +15,18%, η ΜΟΗ με +13,81% και ΕΧΑΕ, ΜΠΕΛΑ, ΛΑΜΔΑ και ΟΠΑΠ να ακολουθούν με διψήδια άνοδο. Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε με την μικρότερη απόδοση στα 6,76€ και +1,2% με χαρακτηριστικό της σημερινής συνεδρίασης για το πόσο θετικό ήταν το κλίμα ότι η αμέσως επόμενη μετοχή που έκλεισε με την μικρότερη απόδοση ήταν ο ΜΥΤΙΛ με θετική απόδοση +3,79%. Ένα ενδεικτικό ακόμη του κλίματος είναι ότι οι επενδυτές από την στιγμή της ανακοίνωσης της Pfizer προχώρησαν σε εντολές αξίας όσο ο μέσος όρος αξίας συναλλαγών που είχε πραγματοποιηθεί την προηγούμενη εβδομάδα.

Στον δείκτη Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης είχαμε άνοδο 7,22% στις 945,89 μονάδες με την ΑΤΤ με +26,26%, ΟΤΟΕΛ με 18,58% και ΙΚΤΙΝ με 16,42% να σημειώνουν την μεγαλύτερη άνοδο. Και εδώ μεγάλες εντολές αγοράς είχαμε στην ΟΤΟΕΛ η οποία έχει επηρεαστεί αρνητικά ανάλογα με την ΑΡΑΙΓ. Με αρνητικό πρόσημο μονο η ΠΛΑΘ η οποία έκλεισε με -3,43%.

Τι αναμένεται

Φυσικά η αγορά από το πρωί είχε δείξει θετικές διαθέσεις μιας και είχαμε την αναβάθμιση της Moody’s την Παρασκευή οδηγώντας τα Ελληνικά ομόλογα σε ιστορικά χαμηλά με το 10ετές να είναι κοντα στο 0,75%, το 5ετες σχεδόν να μηδενίζει και το 2ετες και 3ετες να βρίσκεται σε αρνητικό έδαφος ακολουθώντας τίτλους ευρωπαϊκών χωρών με καλύτερη αξιολόγηση. Είναι σίγουρο ότι τα βλέμματα των επενδυτών σε περίπτωση που συνεχιστεί αυτό το κλίμα θα τραβήξουν εταιρείες οι οποίες δέχτηκαν το μεγαλυτερο πλήγμα λόγω του κορωνοϊού δηλαδή Τράπεζες, Μεταφορές, Τουρισμός και Λιανική. Τεχνικά, αναφέρουν αναλυτές, λόγω της σημερινής κίνηση δεν μπορούν αν βγούνε συμπεράσματα και οι επόμενες ημέρες θα δείξουν πως θα κατευθυνθεί η αγορά.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων