Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι της Βενεζουέλας κατηγορούν την αντιπολίτευση για επιθέσεις εναντίον φιλο-κυβερνητικών διαδηλωτών την Δευτέρα κατά τη διάρκεια της καθιστικής διαμαρτυρίας που διοργάνωσε η αντιπολίτευση και συγκέντρωσε χιλιάδες κόσμου με αίτημα τη διενέργεια εκλογών.
Συγκεκριμένα, οι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι στα θύματα περιλαμβάνονταν δύο νεκροί από πυροβολισμούς στις πόλεις Merida και Barinas, μεταξύ των χώρων όπου οι διαδηλωτές της αντιπολίτευσης συγκεντρώθηκαν κατά του Προέδρου Nicolás Maduro.
Οι καθιστικές διαμαρτυρίες ήταν οι τελευταίες σε μια σειρά από μεγάλες διαδηλώσεις τις τελευταίες τρεις εβδομάδες. Έγιναν σχεδόν καθημερινό φαινόμενο, αφότου οι δυνάμεις ασφαλείας την περασμένη Τετάρτη επιτέθηκαν σε πλήθος ειρηνικών διαδηλωτών με σφαίρες από καουτσούκ και κανόνια νερού. Τα θανατηφόρα ποσοστά έχουν αυξηθεί, με περισσότερους από 20 θανάτους κατά τη διάρκεια λεηλασιών και συγκρούσεων με τις δυνάμεις ασφαλείας.
Η καθιστική διμαρτυρία της Δευτέρας είχε ως στόχο να περιορίσει τη βία. Πλήθη με ομπρέλες και κουβέρτες έκλεισαν έναν κύριο αυτοκινητόδρομο στο Καράκας, τραγουδώντας τραγούδια, διαβάζοντας βιβλία και παίζοντας ντόμινο.
«Καλώ τη χώρα, όλη τη Βενεζουέλα, να βγει στους δρόμους μέχρι να αποκτήσουμε μια δημοκρατική χώρα με κοινωνική δικαιοσύνη, όπου θα υπάρχει πρόοδος για όλους», δήλωσε ο Julio Borges, πολιτικός της αντιπολίτευσης που ηγείται της Εθνικής Συνέλευσης στο τηλεοπτικό κανάλι της Βενεζουέλας Globovision.
Η κυβέρνηση του Maduro αντέδρασε καλώντας σε κλιμάκωση των δικών της διαδηλώσεων. Ο Diosdado Cabello, κορυφαίος βουλευτής του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος, δήλωσε ότι θα απευθύνει πρόσκληση για φιλοκυβερνητική διαδήλωση την ημέρα της Εργατικής Πρωτομαγιάς.
Τα γεγονότα έδειξαν ότι η Βενεζουέλα κινδυνεύει να παγιδευτεί σε έναν μακρόσυρτο πόλεμο με συγκρούσεις στους δρόμους, καθώς η αντιπολίτευση απαιτεί διαρκή πολιτική ανυπακοή κατά της συσσώρευσης εξουσίας εκ μέρους του Maduro. Η πρόκληση αυτή είναι η μεγαλύτερη απειλή για τους αριστερούς, από τη χρονική στιγμή που οι διαμαρτυρίες έπληξαν το Καράκας και άλλες πόλεις το 2014.
Οι πιο πρόσφατες αντιδράσεις προέκυψαν στις 29 Μαρτίου, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο της Βενεζουέλας, που ελέγχεται από αριστερές δυνάμεις, ουσιαστικά διέλυσε την εθνική συνέλευση της χώρας και ανέλαβε για λογαριασμό της τις νομοθετικές εξουσίες. Η νομοθετική εξουσία ελέγχεται από την αντιπολίτευση και θεωρείται ευρέως το τελευταίο ανεξάρτητο από τον Maduro όργανο.
Μετά την καταδίκη της κίνησης σε διεθνές επίπεδο -και μάλιστα από κάποιους στο κόμμα του Maduro- ο Πρόεδρος είπε στο δικαστήριο να ακυρώσει τμήματα της απόφασής του. Εντούτοις, ακόμα κι έτσι, οι βουλευτές, των οποίων οι αποφάσεις έχουν επανειλημμένα ανατραπεί από τους δικαστές, παραμένουν αδύναμοι, σύμφωνα με νομικούς.
Ο Maduro απάντησε αρχικά στις διαμαρτυρίες με σκληρά μέτρα. Τις τελευταίες ημέρες, οι δυνάμεις ασφαλείας εμφανίστηκαν λιγότερο επιθετικές. Ο πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι ενδιαφέρεται για τον προγραμματισμό των εκλογών, αν και δεν πρότεινε ακόμα συγκεκριμένη ημερομηνία.
Την Κυριακή, ο Maduro προχώρησε περαιτέρω, λέγοντας ότι το Σύνταγμα πρέπει να ξαναγραφεί για την επίλυση της κρίσης. Παρά ταύτα, ό ίδιος δεν προσέφερε κάποιο χρονικό πλαίσιο ούτε για αυτή τη διαδικασία.
Πηγές: Reuters, New York Times