Μετά από εξάωρη διαπραγμάτευση υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ολοκληρώθηκε η πρώτη ουσιαστική φάση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων για το όνομα της πΓΔΜ.
Οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και Νικολά Ντιμιτρόφ παρουσία και του ειδικού απεσταλμένου Μάθιου Νίμιτς συζήτησαν διεξοδικά αλλά μετά το τέλος της συνάντησης κανείς δεν προχώρησε σε λεπτομερείς δηλώσεις. Από την πλευρά του ελληνικού ΥΠΕΞ το μόνο σχόλιο που έγινε στους δημοσιογράφους ήταν: «Προχωράμε καλά».
Οι ενδείξεις πάντως που υπάρχουν επιτρέπουν να πιθανολογηθεί ισχυρά το ότι η ονομασία «Gorna Makedonija» αποτελεί σενάριο εργασίας στις συνομιλίες και να ειπωθεί με βεβαιότητα πως η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί εξ αρχής ότι το «Μακεδονία» ως μέρος σύνθετης ονομασίας.
Οι κύριοι Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ θα συναντηθούν στη Σόφια αύριο Πέμπτη και την Παρασκευή, στο άτυπο συμβούλιο ΥΠΕΞ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τα αλβανικά κόμματα στα Σκόπια
Στη γείτονα χώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, δημοσιεύματα ισχυρίζονται ότι «το θέμα του ονόματος θεωρείται τελειωμένο ζήτημα». Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ θα υπάρχει ο όρος Μακεδονία και μένει να επιλυθεί το ζήτημα του Συντάγματος και συγκεκριμένα πώς θα ξεπεραστεί ο σκόπελος των αλλαγών σε αυτό, ίσως μέσω μιας διεθνούς συνθήκης.
Τη στιγμή πάντως που το όνομα θεωρείται ότι έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δύο χωρών, τα αλβανικά κόμματα εμφανίζονται αντίθετα στην πρόταση μετονομασίας της ΠΓΔΜ σε «Gorna Makedonija», αφού οι Αλβανοί απορρίπτουν μια συμφωνία με «μακεδονικό» όνομα.
«Είμαστε αντίθετοι σε προτάσεις για ονόματα στην “Μακεδονική” γλώσσα, όπως είναι η περίπτωση της “Gorna Makedonija”. Και είμαστε αντίθετοι επειδή υπάρχει μια τάση για σλαβικές επιρροές με την υιοθέτηση αυτού του ονόματος», δήλωσε ο ηγέτης της «Συμμαχίας των Αλβανών» Ζιγιαντίν Σέλα.
Από την πλευρά του ο Artan Grubi, σύμβουλος του ηγέτη του μεγαλύτερος αλβανικού κόμματος των Σκοπίων (BDI), δήλωσε ότι το όνομα πρέπει να αντανακλά τον πολυεθνικό χαρακτήρα της χώρας.
Στο ίδιο μήκος κύματος και το «Φόρουμ Αλβανών διανοουμένων των Σκοπίων», το οποίο απέστειλε επιστολή στα διεθνή θεσμικά όργανα και στο διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς επιστολή, ζητώντας να «απορριφθεί ως απαράδεκτη η πρόταση Gorna Makedonija χωρίς μετάφραση, διότι αποκλείει τους Αλβανούς, τη δεύτερη μεγαλύτερη κοινότητα της χώρας».