Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός
Εξέγερση εκδηλώθηκε εχθές το βράδυ στο κέντρο κράτησης μεταναστών στο Ελληνικό. 100 περίπου από τους μετανάστες που κρατούνται βγήκαν στο προαύλιο ζητώντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.
Σε ανακοίνωση της κίνησης Ενωμένοι ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική απειλή αναφέρεται ότι τρείς μετανάστες από το Μαρόκο, την Αλγερία και το Μπαρχάρ διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι παραμένουν κρατούμενοι παραπάνω από 18 μήνες που είναι το όριο που ορίζει ο νόμος. Οι τρεις τους σκαρφάλωσαν στα κάγκελα με θηλιές στο λαιμό απειλώντας να αυτοκτονήσουν.
Σύμφωνα με πληροφορίες του tvxs οι μετανάστες που κρατούνται αποφάσισαν απεργία πείνας ενώ πολλοί βγήκαν στα παράθυρα φωνάζοντας “Ελευθερία, Freedom, Liberte”.
Εκτεταμένη αστυνομική δύναμη και διαπραγματευτές έσπευσαν στο κέντρο για να διαχειριστούν την κατάσταση.
Το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου είναι να επεκταθούν φαινόμενα σαν το παραπάνω μόλις κάποιες ώρες μετά την διακοπή των επεισοδίων με τους Ρομά.
Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του κράτους δικαίου είναι ο σεβασμός των νόμων του κράτους από το ίδιο το κράτος. Κάτι τέτοιο στην Ελλάδα δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί πως συνέβαινε ή συμβαίνει. Ωστόσο η εξαθλίωση σε καιρούς κρίσης μερίδων πληθυσμού που αισθάνονται όλο και περισσότερο ότι έχουν πολύ λίγα να χάσουν πλέον μπορεί να δημιουργήσει πολύ αρνητικές εξελίξεις ειδικά για μια κυβέρνηση που ταλανίζεται ανάμεσα στην προσπάθεια να πείσει ότι εκφράζει μια σύγχρονη ευρωπαϊκή δύναμη και την προσπάθεια επανάκτησης της λαϊκής συναισθηματικής συντηρητικής ψήφου.
Θα πρέπει λοιπόν να ο Υπουργός Δικαιοσύνης να δει γρήγορα τι θα κάνει με τις παραβάσεις για τις οποίες είναι ο ίδιος υπεύθυνος, όπως η καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων (για την οποία έχει καταδικαστεί πολλάκις η χώρα μας από την ΕΕ) ή η παραγνώριση του ίδιου το νομοθετικού πλαισίου που ορίζει το όριο κράτησης των 18 μηνών. Διαφορετικά είναι πιθανό να δημιουργήσει νέο πονοκέφαλο στην κυβέρνηση που σκοπεύει σε λίγο καιρό να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης και που θα δεχθεί σφοδρή κριτική και από τα αριστερά της αλλά και από τα δεξιά της, με διαφορετικό περιεχόμενο μεν, αλλά με σοβαρές επιπτώσεις για την δύσκολη φάση στην οποία βρίσκεται.