Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου, 2021

Εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία: Παραιτείται σήμερα ο Ζάεφ, ορίζεται υπηρεσιακή κυβέρνηση

Σήμερα το βράδυ αναμένεται να σχηματιστεί νέα υπηρεσιακή κυβέρνηση στη Βόρεια Μακεδονία, η οποία θα αποτελέσει το έναυσμα για τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που πρόκειται να διεξαχθούν στη γειτονική χώρα στις 12 Απριλίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ αποφάσισε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών μετά το «όχι» της Ευρωπαϊκής Ενωσης τον περασμένο Οκτώβριο σε έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας στην Ενωση. Η εν λόγω άρνηση προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στη χώρα, κάτι που εκμεταλλεύτηκαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αποδυναμώνοντας έτσι την φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, 100 ημέρες πριν από τις εκλογές, δηλαδή στις 3 Ιανουαρίου πρέπει να σχηματιστεί μία υπηρεσιακή κυβέρνηση, η οποία θα αναλάβει να οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές. Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ θα παραιτηθεί και στη θέση του θα οριστεί υπηρεσιακός πρωθυπουργός που θα προταθεί από το κυβερνών κόμμα «Σοσιαλδημοκρατική Ενωση» (SDSM).

Στην υπηρεσιακή κυβέρνηση θα συμμετάσχουν και δύο υπουργοί από το κόμμα της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE. Συγκεκριμένα, η αντιπολίτευση θα αναλάβει στην υπηρεσιακή κυβέρνηση το υπουργείο Εσωτερικών και το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Ευελπιστεί σε νέα επικράτηση ο Ζάεφ στις εκλογές

Τη θέση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού στη Βόρεια Μακεδονίας αναμένεται να οριστεί ο νυν υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Ολιβερ Σπάσοφσκι, στενός συνεργάτης του Ζόραν Ζάεφ και αντιπρόεδρος του SDSM. O Σπάσοφσκι θα παρουσιάσει το βράδυ στη Βουλή τη σύνθεση και το πρόγραμμα της υπηρεσιακής κυβέρνησης και ακολούθως αυτή αναμένεται να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης.

Ο Ζόραν Ζάεφ θα παραμείνει αρχηγός του SDSM και θα ηγηθεί της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματός του, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι θα επικρατήσει στις εκλογές του Απριλίου και θα επανέλθει στον πρωθυπουργικό θώκο.

Απεναντίας, ο αρχηγός του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι εμφανίστηκε σίγουρος ότι το κόμμά του θα σημειώσει μεγάλη νίκη στις εκλογές, η οποία, κατά τον ίδιο θα σημάνει το τέλος της πολιτικής σταδιοδρομίας του Ζάεφ.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων