Γράφει ο Κωνσταντίνος Γερμανός
Αναζωπυρώνεται η φημολογία η οποία θέλει τις Συριακές κυβερνητικές δυνάμεις να προμηθεύονται είτε από τη Ρωσία είτε μέσω Ιράν συστήματα αεράμυνας S-300.
Οι φήμες, οι οποίες δεν επιβεβαιώνονται, αναφέρουν πως η Δαμασκός προέβη στην προμήθεια των συστημάτων με σκοπό να εκβιάσει τις δυτικές δυνάμεις που μάχονται το ISIS να συνεργαστούν μαζί της καταθέτοντας της σχέδια πτήσης για τις επιχειρήσεις τους πάνω από τη χώρα, ώστε να αποφύγουν τον κίνδυνο να θεωρηθούν άγνωστα ίχνη και να καταρριφθούν!
Κάτι τέτοιο φυσικά θα αποτελούσε ευθεία αναγνώριση της κυβέρνησης της Δαμασκού κάτι που προς το παρόν τουλάχιστον η Γαλλία οι Η.Π.Α και οι υπόλοιπες δυτικές δυνάμεις δεν φαίνονται πρόθυμες να κάνουν.
Κάπου εδώ γίνεται κατανοητό πως αν οι φήμες ευσταθούν τα πράγματα στη Μέση Ανατολή θα περιπλακούν περισσότερο, αυτός είναι και ο λόγος άλλωστε που εξετάζονται με καχυποψία, καθώς δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως Ρώσοι θα ρισκάρουν εκ νέου μια αναζωπύρωση της κόντρας τους με τη δύση μετά από μια σειρά υποχωρήσεων και κινήσεων καλής θέλησης από τη Μόσχα ώστε να επιτευχθεί μια συνεννόηση για το Συριακό. Ενώ και το Ιράν δύσκολα θα ρίσκαρε την ανατροπή του καλού κλίματος που έχει δημιουργήσει με τις πρωτεύουσες της δύσης μετά τη συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα.
Αίσθηση πάντως προκαλεί και το γεγονός της αναθέρμανσης τέτοιων φημών τη στιγμή που και η Βρετανία αλλά και η Γερμανία αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στον πόλεμο εναντίων του Ισλαμικού κράτους με την πρώτη να βομβαρδίζει ήδη τα διυλιστήρια του Χαλιφάτου εξορμώντας από τις Βρετανικές βάσεις στην Κύπρο.
Τέλος όσον αφορά το Συριακό μέτωπο αξίζει να σημειωθεί η επιβεβαίωση της δράσης των Αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στο μέτωπο ενάντια στο Ισλαμικό κράτος, οι συνεχιζόμενες ήττες των Τζιχαντιστών από τις Ιρακινές αλλά και τις Κουρδικές και τις άλλες δυνάμεις που μάχονται εναντίων του αλλά και οι πληροφορίες για την ενίσχυση των Ρωσικών μαχητικών που επιχειρούν από δύο, πλέον, βάσεις σε Συριακό έδαφος με Ιρανικά μαχητικά, με τη συμβολή των Ιρανών σύμφωνα με κάποιες πηγές να αυξάνεται και στις χερσαίες επιχειρήσεις με την συμμετοχή επιπλέον 4000 Φρουρών της επανάστασης καθώς και την αποστολή οπλισμού μονάδων πυροβολικού κ.α στο πλευρό των δυνάμεων του Μπασάρ Αλ Άσαντ.