Η υπόθεση του ελέγχου των τριτοβάθμιων συνεταιριστικών οργανώσεων (ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ) κι η αναμενόμενη ολοκλήρωση του συνόλου των ελέγχων, έχει τεράστια σημασία. Όχι μόνο για το αν θα διαπιστωθούν «ατασθαλίες ή σκόρπισμα χρήματος», αλλά γιατί θα αποκαλύψουν ανάγλυφα τον τρόπο λειτουργίας και τη νοοτροπία των οργανώσεων αυτών και φυσικά τον τρόπο που διαχρονικά η εξουσία τις αντιμετώπιζε.
Για παράδειγμα, στο εδάφιο 4 των συμπερασμάτων του πορίσματος του πρώτου ελέγχου για την περίοδο 2007-2011, που αφορά στην ΠΑΣΕΓΕΣ, διαβάσαμε το εξής εκπληκτικό:
«Στις Υπουργικές Αποφάσεις χορήγησης της οικονομικής ενίσχυσης από τον ΕΛΓΑ, δεν καθορίζεται ο σκοπός διάθεσης αυτής, ούτε αναφέρεται κάποιος άλλος όρος για την διάθεση. Επίσης, δεν προβλέπεται η τήρηση χωριστών λογαριασμών για την παρακολούθηση της διάθεσης των ποσών της ενίσχυσης. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα δεδομένου ότι η ΠΑΣΕΓΕΣ είχε κι άλλα έσοδα, να μην μπορούν να ελεγχθούν αποκλειστικά οι δαπάνες που αφορούσαν την οικονομική ενίσχυση».
Δηλαδή, αν καταλαβαίνει και ο πιο φτωχός νους καλά, η όποια πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, κάθε χρόνο έδινε το πράσινο φως να περάσει το 3% των εσόδων του ΕΛΓΑ (κάτι εκατομμύρια) στις τριτοβάθμιες οργανώσεις όπως προβλέπεται, αλλά δεν έκρινε σκόπιμο να φροντίσει να είναι ελέγξιμο πως χρησιμοποιούνταν τα χρήματα αυτά… Να έβλεπαν βρε αδερφέ μη τυχόν κι αποτρελαθεί κανείς κι αρχίσει και βαφτίζει ταξίδια σε εξωτικές νήσους ως εκπαιδευτική αποστολή για την ανταλλαγή απόψεων με φορείς, σχετικά με την παραγωγή της ελιάς καλαμών… Το παράδειγμα, δεν είναι τυχαίο!
Προφανώς κι οι διενεργήσαντες τον έλεγχο, θεωρούν ότι έχει τη σημασία του να καλυφθεί το «κενό», γι’αυτό και προτείνουν στις υπουργικές αποφάσεις να καθορίζονται οι δαπάνες που θα καλύπτονται από την ενίσχυση αυτή και να αποστέλλονται απολογιστικά στοιχεία στον ΕΛΓΑ ή στη Διευνησης Αγροτικού Συνεργατισμού & οικονομικών Δραστηριότων. Κι επιπρόσθετα η χορήγηση της επόμενης οικονομικής ενίσχυσης να γίνεται μετά τον έλεγχο των απολογιστικών στοιχείων από τις εν λόγω υπηρεσίες.
Γι’αυτό και λέμε πως σε κάθε περίπτωση θα είναι χρήσιμα τα στοιχεία των πορισμάτων και θα μπορούν να αξιοποιηθούν προς όφελος όλων. Οι έλεγχοι άλλωστε, είναι ουσιαστικό εργαλείο της εύρρυθμης λειτουργίας όλων των πτυχών της οικονομικής ζωής κι αν τούτο πραγματικά το είχαμε κατανοήσει, δεν θα βρισκόμασταν σήμερα θεατές μιας πληθώρας δυσάρεστων, σε κάθε περίπτωση, φαινομένων.