Γράφει ο Σπύρος Ριζόπουλος
Follow @Sp_Rizopoulos
Την ώρα που το οικονομικό επιτελείο της νέας κυβέρνησης «ξύνει τον πάτο του βαρελιού» προκειμένου το ελληνικό δημόσιο να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, ξεκινάει μια βδομάδα που όπως όλα δείχνουν θα αποδειχθεί καθοριστική για το που θα πάνε από δω και πέρα τα πράγματα.
Ο Αλέξης Τσίπρας επιδεικνύει ηγετικές ικανότητες στη διεθνή στρατηγική του. Είχε την καλή ιδέα της επταμερούς συνάντησης στις Βρυξέλλες και κατάφερε όχι μόνο να ξαναβάλει το ελληνικό πρόβλημα στις ράγες και να σταματήσει την κινδυνολογία του εκτροχιασμού αλλά και να εκπέμψει ένα ισχυρό μήνυμα πως η Ελλάδα διαπραγματεύεται κοιτώντας στα μάτια τους δανειστές της. Επιπλέον, με τη συνάντηση αυτή καθόρισε το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί η επίσκεψή του στο Βερολίνο και οι συζητήσεις που θα έχει με την Καγκελάριο Μέρκελ. Το πλαίσιο αυτό είναι ό,τι περισσότερο μπορούσε να πάρει η χώρα μέσα στις δεδομένες συνθήκες της Ευρωζώνης και στο βαθμό που ολοκληρωθεί με επιτυχία και η αποψινή συνάντηση με τη Μέρκελ, είναι σαφές πως ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή στην κανονικότητα, χωρίς η Ελλάδα να έχει υποστεί άλλη μια ταπεινωτική μεταχείριση όπως συνέβαινε στο πρόσφατο παρελθόν.
Όπως αποκάλυψαν οι Financial Times ο Αλέξης Τσίπρας πριν από τη συνάντηση των Βρυξελλών είχε αποστείλει επιστολή στη Μέρκελ με την οποία έθετε ευθέως την προειδοποίηση πως ανάμεσα στην καταβολή μισθών και συντάξεων και την πληρωμή οφειλών στο ΔΝΤ η ελληνική κυβέρνηση θα επιλέξει σαφώς το πρώτο. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι μια ενδεχόμενη μη πληρωμή του ΔΝΤ, χωρίς να έχει προϋπάρξει συμφωνία με το Ταμείο, συνιστά πιστωτικό γεγονός. Κι αυτό θα λάβει χώρα εντός της Ευρωζώνης με ό,τι αυτό συνεπάγεται όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για το ευρώ και την Ευρωζώνη.
Με δεδομένη πλέον τη συμφωνία της επταμερούς στις Βρυξέλλες η αποψινή συνάντηση μπορεί να αποτελέσει τον πρόδρομο για αποφάσεις που θα αντιμετωπίζουν το θέμα της ρευστότητας και της επιτακτικής ανάγκης άρσης της χρηματοδοτικής ασφυξίας. Η λίστα με κοστολογημένες «μεταρρυθμίσεις-εξπρές» θα αποτελέσει αντικείμενο της συνάντησης προκειμένου να αποδεσμευθούν έως τις αρχές Απριλίου κεφάλαια 1,9 δις ευρώ – να επιστραφούν δηλαδή τα κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα.
Έτσι αυτό που λογικά θα πρέπει να αναμένουμε σήμερα από το Βερολίνο είναι η μεν γερμανική πλευρά να σταματήσει τα απειλητικά τελεσίγραφα και να επιδείξει την ευελιξία που απαιτείται ώστε να μπορέσει και η ελληνική πλευρά να δείξει πως «θα παίξει με τους κανόνες». To «win-win» είναι πιο κοντά από ποτέ.
Αυτός ο «κοινός τόπος» μπορεί να δώσει λύσεις. Που δεν θα ανακουφίσουν μόνο την ελληνική οικονομία που ασφυκτιά αλλά θα επιτρέψουν και στον Έλληνα πρωθυπουργό να στρέψει πλέον την προσοχή του «προς τα μέσα». Διότι η εσωτερική διαχείριση είναι αναντίστοιχη των διεθνών προσπαθειών του πρωθυπουργού και η υπόθεση «Κατρούγκαλος» είναι μόνον η κορυφή του παγόβουνου. Ο διαπραγματευτικός πυρετός στο εξωτερικό πρέπει «να πέσει», διότι οι αρρυθμίες και οι προσωπικές στρατηγικές στο εσωτερικό, μπορούν να προκαλέσουν «ανήκεστη βλάβη» στην κυβέρνησή του. Κι αυτή την αναγκαιότητα, ο πρωθυπουργός την έχει συνειδητοποιήσει απόλυτα γι αυτό και με το τέλος αυτής της βδομάδας «θα μπει σε ράγες» και ο συντονισμός της καθημερινής διακυβέρνησης, ώστε να τελειώσει τα «βιλαέτια» και τα «καπετανάτα» που απειλούν τη συνοχή και την αξιοπιστία της κυβέρνησής του.