Σταθερά διατήρησε, όπως αναμενόταν τα επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κατά τη σημερινή απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου. Ωστόσο οι εκτιμήσεις της για υποτονική ανάπτυξη και μείωση του πληθωρισμού ίσως να φέρουν πιο κοντά τις μειώσεις επιτοκίων, όπως επισημαίνουν και αναλυτές στην πρώτη αντίδρασή τους στην ανακοίνωση του διοικητικού συμβουλίου.
Τα τρία βασικά επιτόκια διαμορφώνονται ως εξής: το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο ύψος του 4%, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης στο 4,5% και το επιτόκιο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο 4,75%.
Στις 15.45 (ώρα Ελλάδος) είναι προγραμματισμένη η συνέντευξη Τύπου της Κριστίν Λαγκάρντ. Η αγορά περιμένει να δει εάν θα δώσει με την ομιλία της συγκεκριμένο σήμα για το πότε θα έρθει η πρώτη μείωση επιτοκίων ή θα θελήσει να αφήσει ανοιχτά και πάλι όλα τα ενδεχόμενα.
We kept our interest rates unchanged at our latest meeting.See our monetary policy decisions https://t.co/V20tqnXeUB pic.twitter.com/zbzy1Dhowj— European Central Bank (@ecb) March 7, 2024
Ρίχνει τον πήχυ για τη φετινή ανάπτυξη – Πού βλέπει τον πληθωρισμό
Η ΕΚΤ υπολογίζει ότι ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ θα κινηθεί στο 2,3% φέτος, για να υποχωρήσει στον στόχο του 2% το 2025 και στο 1,9% το 2026.
Όσον αφορά στον δομικό πληθωρισμό (εξαιρουμένων των τιμών ενέργειας και τροφίμων δηλαδή), τον βλέπει στο 2,6% φέτος, στο 2,1% το 2025 και στο 2% το 2026. «Αν και οι περισσότεροι επιμέρους δείκτες του υποκείμενου πληθωρισμού έχουν υποχωρήσει περαιτέρω, οι εγχώριες πιέσεις τιμών παραμένουν υψηλές, εν μέρει λόγω της ισχυρής αύξησης των μισθών. Οι συνθήκες χρηματοδότησης είναι περιοριστικές και οι προηγούμενες αυξήσεις των επιτοκίων συνεχίζουν να επιβαρύνουν τη ζήτηση» αναφέρεται στην ανακοίνωσή της.
Η ΕΚΤ αναμένει να διατηρηθούν οι πιέσεις στην οικονομία και αναθεωρεί προς τα κάτω, στο 0,6%, την εκτίμηση για τους ρυθμούς ανάπτυξης το 2024. Βλέπει ανάκαμψη στο 1,5% το 2025 και στο 1,6% το 2026, στηριζόμενη αρχικά στην κατανάλωση και σε δεύτερη φάση στις επενδύσεις.
Όσον αφορά στο ύψος των επιτοκίων, το Δ.Σ. σημειώνει πως θεωρεί ότι «βρίσκονται σε επίπεδα, που αν διατηρηθούν για επαρκές διάστημα, θα έχουν καθοριστική συμβολή στην επιστροφή του πληθωρισμού στο 2%».
Πηγή naftemporiki.gr