Οι αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) δείχνουν ότι οι πιέσεις που ασκούνται το τελευταίο διάστημα από τη Γερμανία και τις φίλιες δυνάμεις (βλέπε Ολλανδία) «έπεσαν σε τοίχο»:
Διατηρείται ο φθηνός δανεισμός για την ελληνική οικονομία με αμετάβλητα επιτόκια, συνεχίζεται με τους ίδιους ρυθμούς το πρόγραμμα αγορών κρατικών ομολόγων και διατηρείται στο 2% ο στόχος για τον πληθωρισμό.
Όσον αφορά τις αγορές κρατικών ομολόγων το Διοικητικό Συμβούλιο, όπως ανακοίνωσε η Κριστίν Λαγκάρντ θα συνεχίσει την ίδια πολιτική μέχρι το τέλος Μαρτίου 2022 μέσω του προγράμματος PEPP, το συνολικό ποσό του οποίου ανέρχεται σε 1.850 δισεκατομμύρια ευρώ.
Το Διοικητικό Συμβούλιο θα κρίνει πότε η κρίση του κορονοϊού έχει λήξει ώστε να ολοκληρωθεί η στήριξη των ευρωπαϊκών οικονομιών. Μάλιστα η Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι το επόμενο τρίμηνο οι καθαρές αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP θα εξακολουθήσουν να διενεργούνται με σημαντικά υψηλότερο ρυθμό από ό,τι τους πρώτους μήνες του έτους.
Φθηνός δανεισμός και ρευστότητα των τραπεζών
Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να δώσει ώθηση για χαμηλότερες αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων τουλάχιστον για το επόμενο διάστημα. Η συνέχιση του προγράμματος PEPP, θα δώσει συνέχεια σε ένα ευνοϊκό περιβάλλον που βοηθά τόσο τις νέες εκδόσεις ελληνικών ομολόγων, όσο και τη ρευστότητα των τραπεζών και της πραγματικής οικονομίας, στην ευαίσθητη φάση της ανάκαμψης της οικονομίας.
Οι αγορές ελληνικών τίτλων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι ένας από τους βασικούς λόγους της επιτυχίας των ελληνικών ομολόγων τόσο στην πρωτογενή όσο και στη δευτερογενή αγορά. Η ΕΚΤ έχει αγοράσει ελληνικά ομόλογα ύψους 25,7 δισεκατομμυρίων ευρώ με αποτέλεσμα να συντηρηθεί η ζήτηση για ελληνικούς τίτλους και να υποχωρήσουν οι αποδόσεις σε ιστορικά χαμηλά. Μόλις προχθές το δεκαετές ομόλογο είχε επιτόκιο περίπου 0,90%.
ΕΚΤ: Συγκυριακή η άνοδος του πληθωρισμού
Οι πιέσεις που ασκούσε κυρίως η Γερμανία και δευτερευόντως η Ολλανδία είχαν να κάνουν με την αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων. Επεδίωκαν να μπει «φρένο στις αγορές κρατικών ομολόγων λόγω της ταχύτερης του αναμενομένου ανάκαμψης των οικονομιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και των πληθωριστικών πιέσεων που έφεραν τον δείκτη τιμών καταναλωτή της ΕΕ στο 2% τον Μάιο. Η ΕΚΤ συνεχίζει να θεωρεί ότι η αύξηση των τιμών είναι συγκυριακή, η ανάκαμψη εύθραυστη και οι συνέπειες της υγειονομικής κρίσης είναι ασύμμετρες στην κάθε μια από τις ευρωπαϊκές οικονομίες.
Η Κριστίν Λαγκάρντ αναφερόμενη στην πορεία του πληθωρισμού υποστήριξε ότι έχει ενισχυθεί τους τελευταίους μήνες, κυρίως λόγω παροδικών παραγόντων και της αύξησης στις τιμές της ενέργειας. Ο πληθωρισμός, πρόσθεσε, αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, προτού αρχίσει να διολισθαίνει καθώς θα υποχωρεί η επίδραση των παροδικών παραγόντων. Η ΕΚΤ, κατέληξε, προβλέπει ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα παραμείνουν υποτονικές.
Η κυρία Λαγκάρντ ανακοίνωσε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα, επισημαίνοντας ότι θα παραμείνουν στα σημερινά ή και σε χαμηλότερα επίπεδα μέχρι το outlook για τον πληθωρισμό να συγκλίνει αποφασιστικά προς τον στόχο για πληθωρισμό λίγο κάτω από το 2%.