«Το ευρώ ανήκει στους Ευρωπαίους και είμαστε ο θεματοφύλακας του. Πρέπει να είμαστε διατεθειμένοι να εκδώσουμε ένα ψηφιακό ευρώ, εάν προκύψει ανάγκη. ” Και κάπως έτσι με αυτή τη δήλωση, η Κριστίν Λαγκάρντ ξεκίνησε την κούρσα που θα οδηγήσει στην ψηφιοποίηση του Ευρώ.
Η ΕΚΤ, ως θεματοφύλακας του ευρώ, παρέχει νόμισμα σε δύο μορφές: εκδίδοντας τραπεζογραμμάτια και μεταφέροντας ηλεκτρονικές καταθέσεις σε τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Η ψηφιοποίηση έχει εξαπλωθεί σε κάθε γωνιά της ζωής μας και έχει μεταμορφώσει τον τρόπο πληρωμής. Σε αυτήν τη νέα εποχή, ένα ψηφιακό ευρώ θα εγγυάται ότι οι πολίτες στη ζώνη του ευρώ μπορούν να διατηρήσουν την ελεύθερη πρόσβαση σε ένα απλό, καθολικά αποδεκτό, ασφαλές και αξιόπιστο μέσο πληρωμής.
Ένα ψηφιακό ευρώ δεν προορίζεται να αντικαταστήσει τα μετρητά, αλλά να το συμπληρώσει. Μαζί, δίνουν στους ανθρώπους περισσότερες επιλογές για το πώς να πληρώνουν και διευκολύνουν τους να το κάνουν, αυξάνοντας την οικονομική ένταξη. Το Ευρωσύστημα θα συνεχίσει να διασφαλίζει ότι όλοι οι πολίτες έχουν πρόσβαση σε τραπεζογραμμάτια και κέρματα ευρώ σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ.
Γιατί ένα ψηφιακό ευρώ;
Ένα ψηφιακό ευρώ θα έκανε τις καθημερινές σας πληρωμές πιο γρήγορες, ευκολότερες και πιο ασφαλείς. Θα μπορούσε να υποστηρίξει την ψηφιοποίηση της ευρωπαϊκής οικονομίας και να ενθαρρύνει ενεργά την καινοτομία στις πληρωμές λιανικής. Η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ζώνης του ευρώ διερευνούν τα οφέλη και τους κινδύνους, έτσι ώστε τα χρήματα να συνεχίζουν να εξυπηρετούν καλά τους Ευρωπαίους.
Πότε θα είναι έτοιμο?
Κατά τη διάρκεια της φάσης προετοιμασίας, εργαζόμαστε για την ιδέα, ξεκινώντας τον πρακτικό πειραματισμό για πιθανά σχέδια και συζητάμε με ενδιαφερόμενους και διεθνείς εταίρους. Προς τα μέσα του 2021 θα αποφασίσουμε εάν θα ξεκινήσουμε ένα ψηφιακό πρόγραμμα ευρώ. Αυτό θα ακολουθήσει μια φάση έρευνας σχετικά με τις απαιτήσεις των χρηστών και τους παρόχους υπηρεσιών.
Θα χρειαζόταν χρόνος για την ανάπτυξη ενός ασφαλούς, προσβάσιμου και αποτελεσματικού ψηφιακού νομίσματος. Θα διασφαλίσουμε ότι τα συστήματα που χρησιμοποιούμε για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των ατόμων που τα χρησιμοποιούν.
Πώς θα μοιάζει;
Είναι πολύ νωρίς για τον προσδιορισμό συγκεκριμένου τύπου ψηφιακού ευρώ. Εμπειρογνώμονες από την ΕΚΤ και τις εθνικές κεντρικές τράπεζες της ζώνης του ευρώ έχουν θέσει μια σειρά βασικών απαιτήσεων για ένα ψηφιακό ευρώ, όπως εύκολη προσβασιμότητα, ευρωστία, ασφάλεια, αποτελεσματικότητα, προστασία της ιδιωτικής ζωής και συμμόρφωση με το νόμο. Αυτά θα μας βοηθήσουν να καθορίσουμε πώς θα μοιάζει.
Ακόμα κι αν ένα ψηφιακό ευρώ δεν ήταν απαραίτητο μέχρι τώρα, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι εάν και πότε οι εξελίξεις το καθιστούν απαραίτητο.
Θα διαχειρίζεται η ΕΚΤ ένα ψηφιακό ευρώ;
Η ΕΚΤ είναι ο θεματοφύλακας του ευρώ, είτε ως τραπεζογραμμάτια είτε σε ψηφιακή μορφή, για λογαριασμό του λαού της Ευρώπης. Θέλουμε να διασφαλίσουμε τη διατήρηση της αξίας των χρημάτων μας και ότι κάθε μορφή ψηφιακού ευρώ προστατεύεται και ρυθμίζεται από την κεντρική τράπεζα.
Όποιος κι αν είναι ο σχεδιασμός και η λειτουργία ενός ψηφιακού ευρώ, θα ήταν μια ηλεκτρονική μορφή χρημάτων της κεντρικής τράπεζας, προσιτή σε όλους τους πολίτες και τις επιχειρήσεις – όπως τραπεζογραμμάτια αλλά σε ψηφιακή μορφή – για να πραγματοποιούν τις καθημερινές πληρωμές τους με γρήγορο, εύκολο και ασφαλή τρόπο .
Linkedin: ECB considers issuing a digital euro
Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής