Περισσότερο αισιόδοξος πως μία μείωση των επιτοκίων θα λάβει χώρα κατά τη συνεδρίαση του Ιουνίου εμφανίστηκε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, καθώς τα στοιχεία δείχνουν πως ο πληθωρισμός στης ευρωζώνη οδεύει προς τον στόχο του 2% που έχει θέσει η τράπεζα.
Ειδικότερα, μιλώντας στην ισπανική εφημερίδα El Confidencial, ο Ιρλανδός οικονομολόγος αναφέρθηκε στα πρόσφατα στοιχεία για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή που έδειξαν ότι οι πιέσεις στον τομέα των υπηρεσιών υποχώρησαν για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο. Αυτό είναι «ένα σημαντικό αρχικό βήμα στην επόμενη φάση της μείωσης του πληθωρισμού» είπε χαρακτηριστικά ο Φίλιπ Λέιν.
«Τόσο η μέτρηση του Απριλίου για τον πληθωρισμό της ζώνης του ευρώ όσο και η αύξηση του ΑΕΠ στο α’ τρίμηνο βελτιώνουν την πεποίθησή μου ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον στόχο εγκαίρως», ανέφερε ο αξιωματούχος της ΕΚΤ, λίγες ημέρες αφότου έγινε γνωστό πως ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 2,4% τον περασμένο μήνα. Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,3% τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, υψηλότερα από ό,τι ανέμεναν οι οικονομολόγοι.
«Ως εκ τούτου, σήμερα, το προσωπικό μου επίπεδο εμπιστοσύνης έχει βελτιωθεί σε σύγκριση με τη συνάντησή μας τον Απρίλιο», είπε ο Λέιν, προσθέτοντας ότι περισσότερα κρίσιμα στοιχεία αναμένεται να δημοσιευτούν τις επόμενες εβδομάδες. Ο Λέιν είπε ότι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Απριλίου έδειξαν τελικά πρόοδο στις τιμές των υπηρεσιών, αλλά η τράπεζα θα συνεχίσει να εστιάζει στις υπηρεσίες για να διασφαλίσει ότι δεν θα εκτροχιάσει τον αποπληθωρισμό αργότερα.
Ακόμη, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ τόνισε πως η ΕΚΤ θα λάβει τις αποφάσεις της βασιζόμενη στις προοπτικές για την ευρωπαϊκή οικονομία, σχολιάζοντας αναφορές και δημοσιεύματα που συσχετίζουν τα επόμενα βήματα της ΕΚΤ με αυτά της Fed, υπογραμμίζοντας ότι οι επιπτώσεις των αποφάσεων που λαμβάνονται από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα είναι «σε μεγάλο βαθμό περιορισμένες». «Δεν θα πρέπει να υπερβάλλουμε» ανέφερε ο Ιρλανδός οικονομολόγος, προσθέτοντας πως «η αμερικανική οικονομία και τα επιτόκια στις ΗΠΑ επηρεάζουν τη ζώνη του ευρώ με διαφορετικούς τρόπους και ουσιαστικά αυτοί οι διαφορετικοί μηχανισμοί λειτουργούν προς αντίθετες κατευθύνσεις».
Αναφερόμενος, τέλος, στην κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή, ανέφερε πως οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ «παρακολουθούν στενά τα γεγονότα», υπογραμμίζοντας πως πρέπει να είναι «πολύ προσεκτικοί» στην ανάλυση και στα συμπεράσματά τους. «Πρόκειται για μια κατάσταση που αξιολογείται από μήνα σε μήνα, αλλά μακροπρόθεσμα θα πρέπει να δεχτούμε ότι ζούμε σε έναν κόσμο που θα αντιμετωπίσει πολλές γεωπολιτικές εντάσεις για αρκετά χρόνια» κατέληξε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ.
ΠΗΓΗ: businessdaily.gr