Η χρήση βίας και εξαναγκασμού για αλλαγή συνόρων δεν έχει θέση στον 21ο αιώνα αναφέρει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ στην επιστολή πρόσκλησης προς τους 27 Ευρωπαίους ηγέτες για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής.
«Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ενότητα που επιδείχθηκε τις τελευταίες ημέρες, ιδίως με την ταχεία έγκριση του πακέτου κυρώσεων από το Συμβούλιο.
Οι επιθετικές ενέργειες της Ρωσικής Ομοσπονδίας παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας. Υπονομεύουν επίσης την ευρωπαϊκή τάξη ασφαλείας» προσθέτει ο Σαρλ Μισέλ.
Υπογραμμίζει ότι «είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι και να καθορίζουμε από κοινού τη συλλογική μας προσέγγιση και δράσεις. Ως εκ τούτου, θα ήθελα να σας καλέσω σε έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί αυτοπροσώπως στις Βρυξέλλες και θα ξεκινήσει στις 20:00».
«Θα ήθελα να συζητήσουμε:
-τις τελευταίες εξελίξεις·
-πώς προστατεύουμε τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες.
-πώς αντιμετωπίζουμε τη Ρωσία, ιδίως θεωρώντας τη Ρωσία υπεύθυνη για τις ενέργειές της·
-πώς θα υποστηρίξουμε περαιτέρω την Ουκρανία και τον λαό της» καταλήγει η επιστολή.
Κυρ. Μητσοτάκης: Αναγκαία η λήψη μέτρων στήριξης σε ευρωπαϊκό επίπεδο
«Η επίσκεψή μου στη Ρουμανία πραγματοποιείται στη σκιά της προχθεσινής απόφασης της Ρωσίας να αναγνωρίσει με μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας από τις αυτοπροσδιοριζόμενες δημοκρατίες Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ αλλά και δυστυχώς την απόφαση να στείλει στρατιωτικά στρατεύματα σε ουκρανικό έδαφος», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων που έκανε με τον Ρουμάνο ομόλογό του Νικολάε Τσιούκα, χθες στο Βουκουρέστι.
Είναι κινήσεις που παραβιάζουν κατάφωρα το διεθνές δίκαιο, την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και τις συμφωνίες του Μινσκ, συνέχισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Είναι εκφράσεις αναθεωρητισμού που θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα. Θεμελιώδης αρχή της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδος είναι ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας όλων των κρατών. Καταδικάζουμε συνεπώς απερίφραστα πρωτοβουλίες που αντιβαίνουν σε αυτές τις αξίες και ως κράτη μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ συντονιζόμαστε ώστε η αντίδραση όχι μόνο να είναι κοινή αλλά και ουσιαστική».
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει έναν παραπάνω λόγο καθώς στην περιοχή ζει ελληνική κοινότητα και βασικό μέλημά μας είναι η στήριξη των ομογενών μας στην Ουκρανία.«Το υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε διαρκή επιφυλακή. Τα τελευταία γεγονότα θέτουν ζητήματα διεθνούς ασφάλειας και αμφισβήτησης συνόρων και συνθηκών. Εμείς την Ευρώπη ξέρουμε ότι ποτέ και κανένα δεν ευνόησε η βία και η αστάθεια», υπογράμμισε.
Αναφερόμενος στο θέμα της ενεργειακής επάρκειας ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι στην πατρίδα μας έχουμε πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να παραμείνει ασφαλής η τροφοδοσία. Παράλληλα είπε ότι βγαίνουν τρία βασικά συμπεράσματα. Πρώτον ότι θα πρέπει να επιταχυνθεί η μετάβαση στην πράσινη οικονομία με τρόπο που δεν θα πλήξει τα ασθενέστερα νοικοκυριά. Δεύτερον να μειώσουμε την εξάρτηση μας σε προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία σημειώνοντας ότι η Ρουμανία επίσης διαθέτει φυσικό αέριο. Τρίτον τόνισε την ανάγκη βραχυπρόθεσμα να ληφθούν έκτακτα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
«Χρειάζεται ευρωπαϊκή απάντηση, για όλες τις χώρες το πρόβλημα είναι δημοσιονομικά επώδυνο. Είναι κάτι που θα θέσω στο επόμενο ευρωπαϊκό συμβούλιο», υπογράμμισε ενώ είπε ότι η συζήτηση για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης καθίσταται ολοένα και πιο επίκαιρη. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι με τη φίλη χώρα Ρουμανία είμαστε γείτονες, εταίροι και σύμμαχοι με σχέσεις που χάνονται στο βάθος των αιώνων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι η Αθήνα στηρίζει το αίτημα της Ρουμανίας για ένταξη στο σύστημα του Σένγκεν σημειώνοντας ότι θα αποφέρει οφέλη για τη ρουμανική κοινωνία και οικονομία.
Ξεπέρασαν τα 10 δισ. ευρώ τα τουριστικά έσοδα το 2021
Παρά την παράταση σε διεθνές επίπεδο των περιοριστικών μέτρων εξαιτίας της πανδημίας, τα τουριστικά έσοδα για τη χώρα μας το 2021 ξεπέρασαν τις προσδοκίες, καθώς διαμορφώθηκαν στα 10,65 δισ. ευρώ έναντι των 6 δισ. ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί.
Όπως υπογραμμίζουν πηγές, σε σχέση με το 2020 οι τουριστικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 146,7%. Υπήρξε επίσης -όπως ανακοίνωσαν ο ΟΛΘ και ο ΟΛΠ- τόνωση της κρουαζιέρας στα λιμάνια Θεσσαλονίκης και Πειραιά κατά 189% και 118% αντίστοιχα.
Η νέα τουριστική περίοδος αρχίζει πολύ νωρίτερα. Στις 7 Μαρτίου ξεκινούν οι απευθείας πτήσεις από τις ΗΠΑ και στις 2 Απριλίου από τον Καναδά, ενώ αναμένεται σημαντικός αριθμός τουριστών και από την Αυστραλία. Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά φέτος, ο ΕΟΤ και το υπουργείο Τουρισμού κάνουν καμπάνια 12 μήνες το χρόνο, καθώς πλέον περιλαμβάνεται -για πρώτη φορά- διαφήμιση και για τους χειμερινούς προορισμούς.
Άρχισε η διαβούλευση για την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας
Άρχισε την Τρίτη η διαβούλευση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με εκπροσώπους των τραπεζών -και θα συνεχιστεί με εκπροσώπους των σουπερμάρκετ- για την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας.
Σύμφωνα με πηγές, η αρχή γίνεται από τους κλάδους αυτούς, καθώς διαθέτουν μακρά εμπειρία σε ψηφιακά συστήματα οργάνωσης και διοίκησης προσωπικού. Θα ακολουθήσει σταδιακά η εφαρμογή του μέτρου σε όλες τις μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις.
Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως μέσω της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας θα γίνεται σε πραγματικό χρόνο η καταγραφή της απασχόλησης των εργαζομένων (βασικό ωράριο, υπερωρίες, κ.λπ.), που αποτελεί εγγύηση για την τήρηση του ωραρίου και για την πάταξη της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας.
Πρόκειται για μια κομβική μεταρρύθμιση, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, και θα αποτρέψει την παραβατικότητα στην αγορά εργασίας, επιβάλλοντας παράλληλα ίσους όρους ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων.
Λ. Αυγενάκης στην Επ. Μορφωτ. Υποθέσεων: Ως εδώ στη βία. Οφείλουμε όλοι να δουλέψουμε μαζί
«Δεν έχουμε αφήσει να χαθεί οποιοσδήποτε χρόνος στην προσπάθεια μεταρρύθμισης του αθλητισμού και της αντιμετώπισης της οπαδικής βίας. Αυτή είναι η πέμπτη ή έκτη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τον αθλητισμό. Η βία δεν έχει χρώμα ούτε οπαδικές αποχρώσεις» τόνισε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης κατά τη συζήτηση της «Κύρωσης της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση ασφάλειας, προστασίας και υπηρεσιών σε ποδοσφαιρικούς αγώνες και λοιπά αθλητικά γεγονότα» στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων.
Ο υφυπουργός κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να μην κουνάει το δάκτυλο στην κυβέρνηση σχετικά με τα μέτρα κατά της οπαδικής βίας λέγοντας ότι «εάν έχετε κάποιες από αυτές τις γενναίες και τρομερές προτάσεις που λέτε, να μας τις πείτε και εμείς με χαρά όχι μόνο θα τις υιοθετήσουμε αλλά δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να πούμε ότι αυτές ήταν προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά δεν μας λέτε καμία πρότασή σας».
Τόνισε πως ότι οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης κατά της οπαδικής βίας δεν έρχονται τώρα μετά την δολοφονία του Άλκη Καμπανού αλλά αυτές ξεκίνησαν από το Νοέμβριο του 2019 και μάλιστα έχουν παράξει αποτελέσματα που βρήκαν εφαρμογή και στη δολοφονία του Άλκη Καμπανού, ώστε η εκδίκαση της υπόθεσης να μπορεί να προχωρήσει ταχύτατα και η απονομή της δικαιοσύνης να είναι άμεση.
Αναφερόμενος στα μέτρα που εξαγγέλθηκαν, ανέφερε ότι αυτά είναι μέσα από επιτυχημένες πρακτικές που έχουν ακολουθήσει άλλες χώρες και μπορούν να εφαρμοστούν και στην Ελλάδα. Ξεκαθάρισε, πως το φαινόμενο της βίας δεν είναι απλό και δεν λύνετε «με ένα νόμο και ένα άρθρο» και η προσπάθεια πρέπει να συνεχίζεται διαρκώς ανάλογα με την μετεξέλιξή της. Το πλέγμα που ανακοινώθηκε είναι μια σύνθεση πρωτοβουλιών από την πλευρά του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη , του υπουργείου Δικαιοσύνης και του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού υπό την καθοδήγηση πάντα του ίδιου του πρωθυπουργού. Διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει ο χρόνος προκειμένου οι τρεις – τέσσερις αυτές διατάξεις που θα ενσωματωθούν στο αθλητικό νομοσχέδιο να συζητηθούν αναλυτικά στην Βουλή και τα κόμματα θα έχουν τη δυνατότητα να ξεδιπλώσουν τις απόψεις και τις ιδέες τους ώστε να δημιουργηθεί ένα ακόμα καλύτερο πλαίσιο για την αντιμετώπιση της βίας.