Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου, 2021

Έκτακτο επίδομα για εργαζόμενους – Ποιοι το δικαιούνται

Την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου αναμένεται να αποκαλυφθούν οι προθέσεις της κυβέρνησης για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση που προανήγγειλε την Πέμπτη στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως είχε ανεφέρει το πρωί το ΝΜ.

Τα πιθανά σενάρια είναι πλήρες δώρο Χριστουγέννων ή έξτρα αποζημίωση για υπαλλήλους, επαγγελματίες και αγρότες.

Ποιους αφορά
Έκτακτο επίδομα μπορεί να δοθεί και σε ελεύθερους επαγγελματίες, αυταπασχολούμενους ή αγρότες, αν και εφόσον δεν έχουν λάβει κανένα άλλο βοήθημα παρότι πλήττονται –πχ λόγω ΚΑΔ κ.λπ.

Παράλληλα συνταξιούχοι και δημόσιοι υπάλληλοι που δεν υπέστησαν απώλειες αποδοχών λόγω κορωνοϊού, δεν φαίνεται πιθανό να λάβουν την ενίσχυση.

Τι θα γίνει αν το διαθέσιμο κονδύλι είναι μικρότερο
Σε αυτήν την περίπτωση μπορεί οι ιδιωτικοί υπάλληλοι σε αναστολή με μισθό 534-1000 ευρώ να λάβουν ένα εφάπαξ επίδομα, αντί πλήρους δώρου Χριστουγέννων.

Μισθωτοί άνω των 1.000 ευρώ καθαρά ενδέχεται να μην επιδοτηθούν, γιατί αυτοί θα έχουν από 1/1 του νέου έτους αύξηση μισθού λόγω κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, για εισοδήματα 12.000 ευρώ και άνω.

Τι θα γίνει με όσους έχουν δάνεια
Όσοι όμως έχουν δάνεια, ασχέτως αν εργάζονται στο δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα, θα ωφεληθούν από το πάγωμα πλειστηριασμών που θα επεκταθεί για τουλάχιστον 2 μήνες ακόμα, με τροπολογία που θα περιληφθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Πότε θα διατεθεί
Το κονδύλι ενδεχομένως να διατεθεί εξ ολοκλήρου πριν την 31η Δεκεμβρίου και σύμφωνα με πληροφορίες, ανάλογα με το ύψος του, οι δικαιούχοι που θα επιλεγούν μπορεί να είναι:

Ιδιωτικοί υπάλληλοι με μισθό άνω των 534 ευρώ και έως 1.000 ευρώ καθαρά, που έχουν βγει σε αναστολή. Η κατηγορία κινδυνεύει να λάβει μειωμένο δώρο Χριστουγέννων, καθώς οι μέρες της αναστολής θα υπολογιστούν με μισθό 534 ευρώ. Για να μη χάσουν τα δικαιώματά τους, το κράτος θα πρέπει να τους επιδοτήσει αναλογικά για ποσό μεγαλύτερο από 18 ευρώ την ημέρα.
Λόγω του μεγάλου αριθμού εργαζομένων σε αναστολή, το κονδύλι μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει και τα 200 ή 300 εκατ. ευρώ.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων