Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής
Follow @j_koutroubis
Την Τετάρτη ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος απέστειλε την έκθεση για την νομισματική πολιτική του έτους 2014-2015, η οποία μάλιστα κρίθηκε αρνητικά από την Πρόεδρο της Βουλής, η οποία προέβη σε μία νέα κίνηση, για τα δεδομένα του ελληνικού πολιτικού συστήματος, κρίνοντας την έκθεση ως απαράδεκτη και επιστρέφοντας την στον κ. Στουρνάρα.
Η έκθεση[1] αυτή αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η Τράπεζα της Ελλάδος υποστηρίζει ακράδαντα ότι η συμφωνία με τους εταίρους είναι ιστορική επιταγή που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε. Από όλες τις ενδείξεις που υπάρχουν μέχρι σήμερα φαίνεται ότι υπάρχει σοβαρή προσέγγιση στους όρους και η απόσταση που απομένει να διανυθεί για την ολοκλήρωση της συμφωνίας είναι μικρή. Άλλωστε, η μείωση των σκοπούμενων πρωτογενών πλεονασμάτων είναι μια κεφαλαιώδους σημασίας απόφαση, που επεκτείνει σημαντικά τον αναγκαίο χρόνο της δημοσιονομικής προσαρμογής και προσθέτει βαθμούς ελευθερίας στην άσκηση της δημοσιονομικής πολιτικής.
Εξίσου σημαντική θα είναι η επαναβεβαίωση και εξειδίκευση της πρόθεσης των εταίρων για την αναδιάρθρωση του χρέους, όπως διατυπώθηκε αρχικά στη σύνοδο του Eurogroup της 27ης Νοεμβρίου 2012. Χρειαζόμαστε σήμερα μια βιώσιμη συμφωνία που θα στηριχθεί σε βιώσιμο χρέος, απαλλάσσοντας τις επόμενες γενιές από τα βάρη που δεν δικαιούμαστε να τους κληροδοτήσουμε. υποστηρίζει ακράδαντα πως η συμφωνία με τους εταίρους είναι ιστορική επιταγή που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε».
Μάλιστα η έκθεση αναφέρει σχετικά με την ρευστότητα των τραπεζών ότι «Παράλληλα µε την αποδυνάμωση των προβλέψεων, καταγράφονται σημαντικές καθαρές εκροές καταθέσεων των νοικοκυριών και των µη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων (οι οποίες προσέγγισαν τα 30 δισεκ. ευρώ στο διάστηµα Οκτωβρίου 2014-Απριλίου 2015), ενώ οι αποδόσεις των ελληνικών οµολόγων ακολούθησαν ανοδική τάση, µε έντονες διακυµάνσεις. Αύξηση, εξάλλου, παρουσιάζουν και τα επιτόκια των εντόκων γραμματίων.»
Σχετικά με την διαχείριση των κόκκινων δανείων η ΤτΕ εξηγεί ότι: «Το 2014 ο πιστωτικός κίνδυνος παρέµεινε σε υψηλό επίπεδο παρά την επιβράδυνση που παρατηρήθηκε στο ρυθµό δημιουργίας νέων δανείων σε καθυστέρηση και τη βελτίωση του ποσοστού κάλυψης των δανείων σε καθυστέρηση από συσσωρευόμενες προβλέψεις (Δεκέμβριος 2014: 55,8%, Δεκέμβριος 2013:49,3%). Ο βαθμός πιστωτικού κινδύνου αντανακλάται στο υψηλό ποσοστό των µη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (39,9%), για τα οποία υπάρχουν διαθέσιµα στοιχεία για πρώτη φορά το Δεκέμβριο 2014. Σύµφωνα µε στοιχεία για το α’ τρίµηνο του 2015 ο λόγος των µη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων προς το σύνολο των δανείων ανήλθε σε 40,8%, µε το ύψος τους να ξεπερνά τα 100 δισεκ. ευρώ.»
Το συμπέρασμα από μερικά από τα πιο βασικά στοιχεία της οικονομίας είναι ότι θα πρέπει να βρεθεί γρήγορα λύση εντός ευρώ και να γίνει μια προσπάθεια εκ μέρους της Κυβέρνησης να σιγήσουν οι φωνές που θέλουν ένα εναλλακτικό νόμισμα, διότι θεωρούν πως με αυτό τον τρόπο όλα τα προβλήματα της χώρας θα λυθούν. Αυτό είναι λάθος, διότι ακόμα και αν φύγει η χώρα από το Ευρώ αυτό σημαίνει πως ο ιδιωτικός τομέας δεν θα μπορεί να παραμείνει σε λειτουργία και ως επακόλουθο θα αυξηθεί και η ανεργία ακόμα παραπάνω.
Ακόμη, η αγοραστική δύναμη θα μειωθεί αυτόματα στο μισό, οι τιμές των προϊόντων θα ανέβουν και το ζήτημα του χρέους δεν θα μπορεί να επιλυθεί ούτε να αποπληρωθεί, διότι θα είναι σε Ευρώ βάσει του Αγγλικού Δικαίου πράγμα που σημαίνει πως με νέο νόμισμα θα πρέπει να πληρωθούν τα διπλάσια χρήματα.
Εν κατακλείδι, θα πρέπει η κυβέρνηση να δράσει γρήγορα και αποτελεσματικά και να σταματήσει να πηγαίνει τα πράγματα στο έπακρο με τους εταίρους και εφόσον έχει όλο αυτό τον καιρό την υποστήριξη της Αμερικής θα πρέπει να σταματήσει να ανοίγει μέτωπο στην Ρωσία, ιδιαίτερα σε μία χρονική στιγμή που οι σχέσεις των δύο χωρών είναι σε πολύ άσχημο επίπεδο.
[1] Για να δείτε το πλήρες κείμενο της Έκθεσης ακολουθείστε τον παρόντα σύνδεσμο.