Τη συνέχιση της σύγκλισης με την Ευρωζώνη με ανάπτυξη 2% για φέτος και 1,9% για το 2025 προβλέπει το ΔΝΤ για την Ελλάδα στην εξαμηνιαία έκθεση του για τις οικονομικές προοπτικές των κρατών μελών του (world economic outlook) που δημοσιοποιήθηκε σήμερα στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Η πρόβλεψη του Ταμείου είναι μικρότερη από τις εκτιμήσεις του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας για ανάπτυξη 2,3% φέτος και 2,5% το 2025, αλλά η απόσταση έχει μικρύνει σημαντικά μετά την αναθεώρηση της αρχικής εκτίμησης του προϋπολογισμού του 2024 για ανάπτυξη φέτος στο 2,9%.
Ωστόσο είναι υπερδιπλάσια για φέτος και υψηλότερη για το 2025 από τις προβλέψεις του Ταμείου για την ευρωζώνη για ανάπτυξη 0,8% το 2024 και 1,5% τον επόμενο.
Συνεπώς, η Ελλάδα θα συνεχίζει να συγκλίνει σταθερά σε επίπεδο εισοδημάτων με την Ευρώπη.
Την ίδια ώρα οι προβλέψεις του Ταμείου βρίσκονται αρκετά κοντά σε αυτές της έκθεσης για την αξιολόγηση της Ελλάδα με βάση το άρθρο IV του καταστατικού που δημοσιοποίησε στο τέλος Ιανουαρίου. Τότε το Ταμείο προέβλεπε για την Ελλάδα ανάπτυξη 2,1% φέτος και 1,6% το 2025.
Παράλληλα, το Ταμείο προβλέπει αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στο 2,7% φέτος και στο 2,1% το 2025. Οι προβλέψεις είναι οριακά καλύτερες από την πρόβλεψη για πληθωρισμό 2,8% και 2,2% αντίστοιχα που έκανε τρεις μήνες νωρίτερα στην έκθεση με βάση το άρθρο IV.
Ανεργία
Στο κρίσιμο μέγεθος της ανεργίας το Ταμείο προβλέπει σταθερή αποκλιμάκωση τόσο για φέτος όσο και για το 2025. Συγκεκριμένα, προβλέπει την υποχώρηση της ανεργίας από 10,9% που έκλεισε το 2023 στο 9,7% για φέτος και στο 8,7% το 2025. Στις σημειώσεις του το ΔΝΤ σημειώνει ότι μπορεί οι δικές του προβλέψεις για την μείωση της ανεργίας να διαφέρουν από αυτές του κράτους μέλους, δηλαδή της Ελλάδας.
Στην προηγούμενη έκθεση του ΔΝΤ οι προβλέψεις για την ανεργία ήταν οριακά καλύτερες καθώς από το 10,6% που προέβλεπε τότε για το 2023 εκτιμούσε μείωση στο 9,2% για το 2024 και στο 8,5% για το 2025.
Ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών
Τέλος, στο επίσης κρίσιμο μέγεθος του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το ΔΝΤ βλέπει εσημαντική διόρθωση. Συγκεκριμένα, από το 6,9% του ΑΕΠ που έκλεισε το 2023, μετά την υποχώρηση των τιμών της ενέργειας, το ταμείο αναμένει μικρή αποκλιμάκωση για φέτος στο 6,5% του ΑΕΠ και μεγαλύτερη αποκλιμάκωση στο 5,3% του ΑΕΠ στο τέλος του 2025.
Στα γενικά της σχόλια η έκθεση τονίζει ότι οι προβλέψεις αυτές υπόκεινται σε ένα σοβαρό κίνδυνο που εμπεριέχει μια νέα κλιμάκωση της Μέση Ανατολή, η οποία μπορεί να πυροδοτήσει άνοδο των τιμών των τροφίμων, της ενέργειας και του μεταφορικού κόστους, οδηγώντας σε μια νέα περίοδο υψηλού πληθωρισμού.
Πηγή capital.gr