Πέμπτη, 29 Ιουλίου, 2021

Έκθεση ΟΗΕ: Η ΕΕ είναι εν μέρει υπεύθυνη για τους θανάτους μεταναστών στη Μεσόγειο

Η ΕΕ ευθύνεται εν μέρει για τους θανάτους μεταναστών οι οποίοι επιχειρούν να διασχίσουν τη Μεσόγειο, εξαιτίας των αναπάντητων σημάτων κινδύνου, της παρεμπόδισης των προσπαθειών διάσωσης και των επαναπροωθήσεων στη Λιβύη, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ.

Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, πολλοί κ των οποίων από την Αφρική, πραγματοποιούν κάθε χρόνο μεγάλα και επικίνδυνα ταξίδια προς την Ευρώπη, μέσω της Λιβύης, συχνά με μικρές φουσκωτές λέμβους.

Τα ποσοστά θανάτων αυξάνονται και από την αρχή του 2021 τουλάχιστον 632 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους επιχειρώντας αυτό το ταξίδι, επισημαίνει η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σε 37σέλιδη έκθεση της με τίτλο «Μοιραία Παράβλεψη», στην οποία μιλά για ανθρώπινη τραγωδία μαζικής κλίμακας.

Η έλλειψη προστασίας για τους μετανάστες «δεν είναι μια τραγική ανωμαλία, αλλά μάλλον μια συνέπεια σαφών αποφάσεων και πρακτικών των αρχών της Λιβύης, των κρατών μελών της ΕΕ, των θεσμών της ΕΕ και άλλων παραγόντων», αναφέρει η έκθεση.

Η ΕΕ όχι μόνο έχει μειώσει τις δικές της επίσημες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, αλλά κυβερνήσεις έχουν αποτρέψει ανθρωπιστικές οργανώσεις από τη διάσωση μεταναστών σε κίνδυνο, περιορίζοντας τα σκάφη και στοχοποιώντας άτομα μέσω διοικητικών και ποινικών διαδικασιών, επισημαίνει η έκθεση.

Έχουν επίσης υπάρξει «επαναπροωθήσεις στη θάλασσα», όταν σκάφη μεταναστών έχουν υποχρεωθεί να επιστρέψουν από τα διεθνή ύδατα στη Λιβύη με τη βοήθεια ευρωπαϊκών ελικοπτέρων, όπως έχουν περιγρέψει μετανάστες στην Αρμοστεία.

Κάποιες από αυτές τις επαναπροωθήσεις έχουν εκθέσει σε κίνδυνο μετανάστες, επισημαίνει η έκθεση. Κάποιες λέμβοι εμβολίστηκαν, ή δέχθηκαν πυρά, με συνέπεια άνθρωποι να πέσουν στη θάλασσα ή βάρκες να ανατραπούν.

Επίσης, αναφέρεται ότι συχνά οι μετανάστες αντιμετωπίζουν εκμετάλλευση και κακοποίηση στη Λιβύη. Η έκθεση καλύπτει την περίοδο από τον Ιανουάριο του 2019 ως τον Δεκέμβριο του 2020 και βασίζεται σε συνεντεύξεις 80 μεταναστών.

Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ Μισέλ Μπατσελέτ έκανε έκκληση για την επείγουσα εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στον τομέα της έρευνας- διάσωσης και των πρακτικών που ακολουθούνται στη Λιβύη καθώς και για τη διασφάλιση ότι η ΕΕ και οι χώρες μέλη θα συμμορφώνονται με το διεθνές δίκαιο.

«Η αληθινή τραγωδία είναι ότι τόσος πόνος και τόσοι θάνατοι στη διαδρομή της κεντρικής Μεσογείου μπορούν να προληφθούν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP, Reuters

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων