Με τον Μπόρις Τζόνσον να νοσηλεύεται στην μονάδα εντατικής θεραπείας μετά την επιδείνωση που παρουσίασε η υγεία του λόγω κορωνοϊού, εγείρονται νέα ερωτήματα: Τι συμβαίνει με το κενό εξουσίας στην βρετανική κυβέρνηση;
Ο υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ Ράαμπ «αναπληρώνει» και επισήμως τον πρωθυπουργό, που προσπαθεί να ανακάμψει από την δυνητικά θανατηφόρα ασθένεια. Ωστόσο, υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με το πόσο μπορεί να λειτουργήσει η κυβέρνηση χωρίς ενεργό πρωθυπουργό, και κυρίως μετά από τις εντάσεις που έχουν δημιουργηθεί μεταξύ των υπουργών.
Ο Μπόρις Τζόνσον δεν έχει παραιτηθεί και έτσι συνεχίζει να είναι ο επίσημος ηγέτης της κυβέρνησης αλλά οι γιατροί προειδοποίησαν ότι η περίοδος της ανάκαμψης θα είναι μια μακρά διαδικασία. Σήμερα το πρωί, ο επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου, Μάικλ Γκόουβ εξέφρασε τις ανησυχίες του για την παράλυση της κυβέρνησης, λέγοντας πως ο Ράαμπ είναι «υπεύθυνος» αλλά προσθέτοντας: «Το υπουργικό συμβούλιο είναι το ανώτατο όριο λήψης αποφάσεων». Μέσα σε λίγες όμως ώρες, έγινε γνωστό πως και ο ίδιος μπήκε σε αυτοαπομόνωση καθώς ένα μέλος της οικογένειάς του άρχισε να εμφανίζει συμπτώματα του κορωνοϊού.
Ο Γκόουβ απέφυγε επίσης να δηλώσει ξεκάθαρα εάν ο Ντομινίκ Ράαμπ θα είχε τον έλεγχο των πυρηνικών εξοπλισμών ή εάν θα έχει πλέον την εξουσία να προσλάβει ή να απολύσει άλλους υπουργούς. Να σημειωθεί πως οι πρωθυπουργοί συνήθως γράφουν «επιστολές» στους καπετάνιους των υποβρυχίων που έχουν τα πυρηνικά όπλα, δίνοντάς τους οδηγίες σχετικά με το τι πρέπει να κάνουν εάν η κυβέρνηση δεχθεί πλήγμα από έναν εχθρό. Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν οι επιστολές αυτές του Μπόρις Τζόνσον θα εξακολουθήσουν να ισχύουν ή εάν ο Ράαμπ θα παρουσιάσει νέες εκδοχές.
Ανησυχούν οι βουλευτές για τις κινήσεις των εχθρικών κρατών
Μάλιστα, κάποιοι βουλευτές εξέφρασαν την ανησυχία τους πως τα εχθρικά κράτη, όπως η Ρωσία – που έχουν ήδη κατηγορηθεί για την διάδοση ψευδών ειδήσεων σχετικά με την κατάσταση της υγείας του Μπόρις Τζόνσον – θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν την «αδυναμία» της Βρετανίας. Ο στρατηγός Νικ Κάρτερ, επικεφαλής του αμυντικού προσωπικού, δήλωσε πως οι εργασίες των ενόπλων δυνάμεων «εκτελούνται με απευθείας εντολές του πρωθυπουργού» αν και πρότεινε πως το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, θα καλύψει τώρα το κενό.
Την ίδια ώρα, η Ντάουνινγκ Στριτ λέγεται ότι έχει καταρτίσει σχέδια για την εξασφάλιση της συνέχισης της κυβέρνησης σε όλες τις περιστάσεις, αλλά οι λεπτομέρειες δεν έχουν δημοσιοποιηθεί. Δεν είναι σαφές τι θα συμβεί εάν ο Ράαμπ κατέστη επίσης ανίκανος να εκτελέσει τα καθήκοντά του, όπως για παράδειγμα εάν νοσήσει και ο ίδιος, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει επίσημο σύστημα διαδοχής, όπως άλλες χώρες, για παράδειγμα οι ΗΠΑ.
Η Ντάουνινγκ Στριτ ενδέχεται να αντιμετωπίσει έντονες πιέσεις τις προσεχείς ημέρες προκειμένου να ξεκαθαρίσει τι θα συμβεί εάν ο Μπόρις Τζόνσον ή κάποιοι άλλοι ανώτεροι υπουργοί αδυνατούν να κάνουν το έργο τους.