Σάββατο, 3 Ιουνίου, 2023

Εκτοξεύτηκε ο πρώτος 3D εκτυπωμένος πύραυλος – Δεν κατάφερε να μπει σε τροχιά

Ο τρισδιάστατα εκτυπωμένος πύραυλος της Relativity Space απογειώθηκε για πρώτη φορά, καταγράφοντας ένα σημαντικό ορόσημο και απέδειξε την αντοχή του οχήματος κατά την πτήση, προτού το δεύτερο στάδιο της επιχείρησης αποτύχει κατά την είσοδό του στο διάστημα.

Ο πύραυλος Terran 1 ύψους 33 μέτρων της εταιρείας με έδρα την Καλιφόρνια, ο οποίος αποτελείται κατά 85% από τρισδιάστατα εκτυπωμένα εξαρτήματα, απογειώθηκε γύρω στις 11:25 μ.μ. την Τετάρτη (Πέμπτη 05:25 ώρα Ελλάδος) από μια εξέδρα εκτόξευσης στη βάση διαστημικών αποστολών Cape Canaveral της Φλόριντα.

Περίπου 80 δευτερόλεπτα μετά την έναρξη της πτήσης, σε ύψος σχεδόν 16 χιλιομέτρων πάνω από τον Ατλαντικό ωκεανό, ο πύραυλος έφτασε σε μέγιστη αεροδυναμική καταπόνηση καθώς ανέβαινε προς το διάστημα με ταχύτητα περίπου 2.000 χλμ. την ώρα, πετυχαίνοντας έναν βασικό στόχο της δοκιμαστικής αποστολής.

Όταν έφτασε στο διάστημα, ο κινητήρας του δεύτερου σταδίου της πτήσης φάνηκε να αναφλέγεται για λίγο, αλλά δεν κατάφερε να επιτύχει ώθηση, με αποτέλεσμα ο πύραυλος να μην μπει τελικά σε τροχιά.

«Παρόλο που δεν τα καταφέραμε μέχρι τέλους σήμερα, συγκεντρώσαμε αρκετά δεδομένα για να δείξουμε ότι η πτήση με τρισδιάστατα εκτυπωμένους πυραύλους είναι δυνατή», δήλωσε η υπεύθυνη του προγράμματος δοκιμών της Relativity, Arwa Tizani Kelly, στη ζωντανή ροή βίντεο της εταιρείας.

Πηγή: Reuters

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων