Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου, 2022

Ελ Σαλβαδόρ: Οι συλλήψεις έφθασαν τις 50.000 στον «Πόλεμο κατά των συμμοριών»

Μετά από 5 μήνες από την κήρυξη του «πολέμου κατά των συμμοριών η αστυνομία στο  Ελ Σαλβαδόρ έχει συλλάβει 50.000 ανθρώπους.

Ο διευθυντής  Μαουρίσιο Αρίασα, πρόσθεσε στην ανακοίνωση του ότι έχουν κατασχεθεί επίσης 1.283 πυροβόλα όπλα και πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια σε ρευστό.

Το μέτρο υιοθετήθηκε στα τέλη Μαρτίου, έπειτα από κύμα 87 φόνων που αποδόθηκε στις συμμορίες, τις λεγόμενες «μάρας». Επιτρέπει στην αστυνομία ιδίως να προχωρά σε συλλήψεις χωρίς εντάλματα. Παρατείνεται κάθε μήνα έκτοτε από το κοινοβούλιο, που ελέγχεται από το κόμμα του προέδρου Μπουκέλε, τις Νέες Ιδέες.

Συνολικά, κάπου 66.000 ύποπτοι για συμμετοχή στις «μάρας», οι δύο μεγαλύτερες εκ των οποίων είναι η MS-13 και η Barrio 18, είναι σήμερα φυλακισμένοι στο Σαλβαδόρ, όπου ήδη προτού κηρυχθεί η κατάσταση εξαίρεσης κρατούνταν 16.000 φερόμενοι ως κακοποιοί.

Για να αντιμετωπιστεί  ο υπερπληθυσμός στις φυλακές  ο  πρόεδρος Μπουκέλε διέταξε να κατασκευαστεί γιγάντια φυλακή 40.000 θέσεων στο κεντρικό τμήμα της χώρας. Αναμένεται να ανοίξει στα τέλη της χρονιάς.

Εκτός από τις θέσεις στις φυλακές ο σαραντάρης Μπουκέλε αυξάνει και τη δημοτικότητα του αλλά μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως ιδίως η Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καταγγέλλουν αυθαίρετες συλλήψεις, θανάτους πολλών κρατουμένων στα χέρια των αρχών και άλλες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων