Oι τράπεζες από τον Οκτώβριο και μετά θα καλούν τους δανειολήπτες των οποίων τα δάνεια έχουν «κοκκινίσει» και χρειάζονται ρύθμιση να δώσουν λεπτομερή αναφορά για το εισόδημά τους αλλά και για τις δαπάνες (πάγια, ενοίκια, διατροφή, εκπαιδευτικές υπηρεσίες κ.ά.). Με βάση την κατάστασή τους θα καθορίζεται και το ύψος της μηνιαίας δόσης. Δηλαδή, η τράπεζα θα καθορίζει λεπτομερώς το «μοντέλο διαβίωσης» έτσι ώστε να υπάρχουν λεφτά για την εξόφλησή της. Είναι το μοντέλο που εφαρμόζεται ήδη στην Ιρλανδία, όπου οι τράπεζες απαγορεύουν τα ταξίδια στο εξωτερικό και άλλες δαπάνες (πχ δαπάνες εκπαίδευσης για τα παιδιά, ασφάλειες, κλπ).
Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών ετοιμάζει πυρετωδώς το θεσμικό πλαίσιο που θα επιτρέπει την εφαρμογή από τις τράπεζες του «μοντέλου διαβίωσης», προκειμένου να σταματήσει η δραματική άνοδος των μη εξυπηρετούμενων δανείων που έφτασε ήδη στα 63,4 δισ. ευρώ το α΄3μηνο του 2013, ήτοι ο δείκτης διαμορφώθηκε στο 27,8%, σύμφωνα με την Black Rock που κάνει τα stress test στις τράπεζες. Ανεπίσημα, στο β΄ 3μηνο, ο δείκτης ανήλθε σε 29% στα κόκκινα , δηλαδή περίπου 70 δισ. ευρώ που δεν εξυπηρετούνται είτε μερικώς, είτε ολικώς.
Ο πανικός είναι μεγάλος και οι επίσημες πηγές, αλλά και τα «παπαγαλάκια» του χρηματιστηρίου διαρρέουν πως το πόρισμα της Black Rock δεν θα οδηγήσει στην ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης, αλλά κανείς δεν τα πιστεύει αυτά, γι΄ αυτό και το Χρηματιστήριο δεν μπορεί να πάρει τα πάνω του και είναι έρμαιο των κερδοσκόπων.
Η BlackRock που θα μείνει στην Ελλάδα έως το Νοέμβριο, αναμένεται να κάνει προβολή των «κόκκινων» δανείων μέχρι το 2016, δηλαδή για τριάμισι χρόνια, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος θα κάνει προσομοίωση λαμβάνοντας υπόψη εκτιμήσεις και προβολές μέχρι το 2018. Αναλυτές λένε ότι τα stress tests βασίζονται σε πιο αισιόδοξες μακροοικονομικές προβολές, με την ελπίδα ότι η ύφεση θα κοπάσει, αλλά χρειάζεται «ιδιαίτερη προσοχή και λεπτές ισορροπίες σε επίπεδο ανάγκης κεφαλαίων».