Υπέρ της καθιέρωσης ελάχιστου εταιρικού φόρου σε παγκόσμια κλίμακα τάχθηκε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν.
Στο πλαίσιο πρόσφατης ομιλίας της στο Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων του Σικάγο η Γέλεν έκανε έκκληση για παγκόσμια συνεργασία με στόχο την επιβολή ελάχιστου φορολογικού συντελεστή που θα ισχύει για τις πολυεθνικές εταιρίες, ανεξάρτητα από τον τόπο που βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία τους.
Η φορολογία θα συμβάλλει στην οικονομική ευημερία
Η πρόταση της Γέλεν αποσκοπεί στο να μπει τέλος στην «30ετή βουτιά προς τα κάτω των συντελεστών εταιρικού φόρου», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε. «Ο ανταγωνισμός αφορά κάτι περισσότερο από το πώς τα πηγαίνουν οι εταιρίες με έδρα τις ΗΠΑ σε σχέση με άλλες εταιρίες στις διεθνείς προσφορές για εξαγορές και συγχωνεύσεις», διασαφήνισε. Η υπουργός υπογράμμισε ότι είναι ανάγκη να εξασφαλιστεί η ανάπτυξη της οικονομίας με ισότιμους όρους και να ενισχυθεί η καινοτομία και η ευημερία. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τη Γέλεν η διασφάλιση σταθερών φορολογικών συστημάτων θα συμβάλλει καθοριστικά στην εύρεση επαρκών εσόδων για επενδύσεις σε δημόσια αγαθά αλλά και στην αντιμετώπιση κρίσεων. Ένα επιπλέον επιχείρημα της πρότασης που προωθεί η Γέλεν είναι ότι με την καθιέρωση του ελάχιστου εταιρικού φόρου όλοι οι πολίτες θα μοιράζονται δίκαια το βάρος της χρηματοδότησης της κυβέρνησης.
Η στάση των ΗΠΑ απέναντι στην Κίνα
«Τα τελευταία τέσσερα χρόνια είδαμε από πρώτο χέρι τι συμβαίνει όταν η Αμερική αποστασιοποιείται από το διεθνές στερέωμα», σημείωσε η Γέλεν, κατακρίνοντας έτσι την πολιτική απομόνωσης που ακολούθησε η κυβέρνηση Τραμπ. Πρόσθεσε ότι «η Αμερική πρώτα δεν πρέπει να σημαίνει η Αμερική μόνη». Η υπουργός έκανε σαφές ότι οι σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας θα είναι «ανταγωνιστικές όπου πρέπει, συνεργατικές όπου είναι εφικτό και συγκρουσιακές όπου είναι απαραίτητο».
Το σχέδιο Μπάιντεν
Η Γέλεν σημείωσε ότι εργάζεται με τους ομολόγους της στη G20 για αλλαγές στο παγκόσμιο φορολογικό σύστημα οι οποίες θα βοηθήσουν να εμποδιστεί η μεταφορά κερδών σε φορολογικούς παραδείσους, όπως είναι οι Βερμούδες και τα νησιά Cayman. Θεωρεί ότι αν πειστούν και οι άλλες χώρες να επιβάλλουν ένα ελάχιστο παγκόσμιο φόρο, το ενδεχόμενο αυτό πρόκειται να μειώσει σημαντικά την πιθανότητα μετεγκατάστασης εταιριών σε υπεράκτιες περιοχές. Κι αυτό γιατί η αμερικανική κυβέρνηση επιδιώκει την αύξηση του εταιρικού συντελεστή σε 28%. Επί προεδρίας Μπάρακ Ομπάμα ο συντελεστής κινούνταν στο 35%, ενώ ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόλαντ Τραμπ τον είχε μειώσει στο 21%.
Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση Μπάιντεν επιδιώκει να ασκήσει έμμεσα πίεση στις κυβερνήσεις των άλλων κρατών για επίτευξη συμφωνίας προωθώντας σχέδιο επιβολής δασμών έως και 25% σε συγκεκριμένα προϊόντα αμερικανικής προέλευσης.
Πηγή: economist.com