Η υπόθεση του βιασμού και της δολοφονίας της Ελένης Τοπαλούδη, το Νοέμβριο του 2018 στην Ρόδο, συγκλόνισε το πανελλήνιο και προκάλεσε έντονες αντιδράσεις φεμινιστικών κινημάτων και οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τόσο εντός αλλά και εκτός συνόρων.
Ο όρος «γυναικοκτονία» χρησιμοποιήθηκε ευρέως για την αμεσότερη περιγραφή της δολοφονίας, με κύριο σκοπό την ευαισθητοποίηση κατά της έμφυλης βίας εις βάρος των γυναικών.
Το χρονικό του άγριου εγκλήματος
Η Ελένη Τοπαλούδη ήταν φοιτήτρια Μεσογειακών Σπουδών στη Ρόδο με καταγωγή από το Διδυμότειχο Έβρου. Στις 28 Νοεμβρίου 2018 βιάστηκε ομαδικώς και δολοφονήθηκε από δύο άντρες.
Το άψυχο σώμα της βρέθηκε την ίδια ημέρα από λιμενικούς στην περιοχή «Φώκια», λίγες ώρες αφότου δύο νεαροί αντέδρασαν μπροστά στην άρνησή της να συνευρεθεί σεξουαλικά μαζί τους. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ιατροδικαστικής μελέτης, η Ελένη βιάστηκε ομαδικώς πριν δεχθεί ισχυρό χτύπημα στο κεφάλι, το οποίο την έκανε να χάσει τις αισθήσεις της αφού της προκάλεσε κάταγμα στο κρανίο και εγκεφαλική αιμορραγία. Οι δύο άνδρες στη συνέχεια τη μετέφεραν σε κοντινή περιοχή και την πέταξαν ζωντανή στη θάλασσα. Τότε έχασε εντελώς τις αισθήσεις της και τελικά πνίγηκε στη θάλασσα.
Η σύλληψη των δραστών
Λίγες ώρες μετά την ανεύρεση της σορού ξεκίνησε έρευνα, η οποία οδήγησε στα ίχνη των δύο νεαρών, καθώς στο αυτοκίνητο του ενός βρέθηκε DNA της Ελένης Τοπαλούδη.
Παράλληλα, εξετάστηκε οπτικοακουστικό υλικό που οδήγησε στον εντοπισμό τους στις 5 Δεκεμβρίου 2018. Οι δύο άνδρες ομολόγησαν τις πράξεις τους, αλλά ο αλβανικής καταγωγής νεαρός κατέθεσε ότι μετά το χτύπημα η Ελένη τούς παρακαλούσε να την πάνε στο νοσοκομείο και το ίδιο προέτρεπε και εκείνος, αλλά ο 21χρονος Έλληνας τον πίεσε να την πετάξουν στα βράχια ζωντανή.
Η δίκη
Η δίκη των δύο κατηγορουμένων ξεκίνησε στις 13 Ιανουαρίου 2020 με τους δύο νεαρούς να προσπαθούν διαρκώς επιρρίψουν ευθύνες ο ένας στον άλλο. Η εκδίκαση της υπόθεσης διήρκησε σχεδόν 5 μήνες στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών και με την ολοκλήρωση της υπόθεσης στις 15 Μαΐου 2020, ανακοινώθηκαν οι ποινές.
Σύμφωνα με την πρωτόδικη απόφαση, τόσο ο κατηγορούμενος αλβανικής καταγωγής όσο και ο Ροδίτης, καταδικάστηκαν σε ισόβια και 15χρόνια κάθειρξη για τα κακουργήματα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση και του ομαδικού βιασμού.
Τη Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2022 όμως αναβίωσε στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών η υπόθεση της δολοφονίας της Ελένης Τοπαλούδη με παρόντα στο εδώλιο μόνο τον 24χρονο κατηγορούμενο, ελληνικής καταγωγής, αφού ο 22χρονος συγκατηγορούμενος του, αλβανικής καταγωγής, έκανε γνωστό πως δεν επιθυμεί να παρίσταται στο δικαστήριο.
Τρεις μήνες αργότερα, στις 20 Μαΐου η ετυμηγορία των δικαστών του Μικτού Ορκωτού Εφετείου της Αθήνας, οι οποίοι δεν αναγνώρισαν κανένα ελαφρυντικό στους δύο κατηγορουμένους για τον ομαδικό βιασμό και τη δολοφονία της φοιτήτριας Ελένης Τοπαλούδη, στη Ρόδο το Νοέμβριο του 2018 ήταν ισόβια και δεκαπέντε έτη κάθειρξης.
Συγκλονίζουν οι γονείς της Ελένης
Κάθε δίκη ήταν και θάνατος για τους γονείς της δολοφονημένης Ελένης.
«Είναι μια οδυνηρή επώδυνη ψυχοφθόρα διαδικασία. Να πηγαίνεις μέσα στον χώρο του δικαστηρίου κάθε φορά και να βιώνεις τα βασανίστρια του παιδιού σου. Ποια μάνα και ποιος πατέρας θα το άντεχε όλο αυτό και να βλέπεις ότι τελικά σε αυτήν την αίθουσα που γίνονται οι δίκες ποιος δικάζεται δικάζεται το θύμα ή οι δολοφόνοι;» λέει η μάνα της αδικοχαμένης φοιτήτριας, κ. Κούλα Τοπαλούδη – Αρμουτίδου μιλώντας στην ΕΡΤ.
«3.30 ώρες βασανίστηκε, ένιωσε όλες τος μορφές βίας σωματική λεκτική να την πολτοποιούν να στραγγαλίζουν… Δικαίωση είναι τα ισόβια να είναι ισόβια εκεί να μείνουν αν μείνουν και αυστηροποιηθούν οι νόμοι και είναι παραδειγματικοί και τιμωρητικοί δεν θα σκότωναν άλλοι επίδοξοι δολοφόνοι τα κορίτσια τις γυναίκες τους τις φίλες τους» λέει η μητέρα της.
Από τις εντονότερες εικόνες στο εφετείο Αθηνών ήταν η αγκαλιά των τριών μανάδων των δολοφονημένων γυναικών, της Ελένης, της Ερατούς και της Γαρυφαλλιάς.
Ο πατέρας της Ελένης μίλησε σε δικαστές και ενόρκους για το χαρακτήρα και την προσωπικότητα της κόρης του, λέγοντας χαρακτηριστικά πως εκείνη είχε τα στοιχεία της ανθρωπιάς. «Ήταν πρόσχαρη, ευδιάθετη, συνεπής στα μαθήματα, συμμετείχε σε όλες τις δραστηριότητες. Ήταν υπεύθυνη και ήθελε να βοηθάει τους συνανθρώπους της πάντα, αυτό της είχαμε εμφυσήσει. Ήταν πάντα άνθρωπος. Αυτά ήταν τα όπλα που δώσαμε στο παιδί μας» επισήμανε στο δικαστήριο.
Για τους κατηγορούμενους ο Γιάννης Τοπαλούδης επισήμανε «τι να σχολιάσω ότι πήγαιναν για καφεδάκια, γυμναστήρια, συνέχιζαν την ζωούλα τους μετά το έγκλημα; Ότι αυτός (ο κατηγορούμενος με Αλβανική καταγωγή) είχε ξαναβιάσει και μάλιστα κορίτσι ΑΜΕΑ.
Εν μέρει δικαιωμένοι οι γονείς της
Δικαιωμένοι με την απόδοση δικαιοσύνης για την απώλεια με τρόπο άγριο της κόρης τους, δήλωσαν οι γονείς της Ελένης Τοπαλούδη.
Η μητέρα της φοιτήτριας που βρήκε μαρτυρικό θάνατο στα χέρια των δύο σχεδόν συνομηλίκων της καταδικασθέντων επανέφερε, μιλώντας στους δημοσιογράφους, το θέμα που από καιρό θέτει για πραγματική έκτιση της ισόβιας κάθειρξης σε περιπτώσεις ειδεχθών εγκλημάτων.
«Εν μέρει αισθάνομαι δικαιωμένη, εν όλω όχι. Θα κάτσουν 20 χρόνια και θα βγουν. Εδώ και τώρα αλλαγές στο Ποινικό Κώδικα. Πολύ θα παρακαλέσω τον πρωθυπουργό να ακούσει εμάς τις μάνες των δολοφονημένων παιδιών. Δεν μπορεί μόνο οι δολοφόνοι να έχουν δικαιώματα» τόνισε, μεταξύ άλλων, η Κούλα Αρμουτίδου-Τοπαλούδη.
Ο πατέρας της ευχαρίστησε ονομαστικά τα τακτικά μέλη του Δικαστηρίου και τους ενόρκους για την απόφαση που έλαβαν εξαντλώντας τη δυνατότητα που τους παρέχει ο νόμος. «Η δικαίωση είναι στιγμιαία. Ήταν το ανώτατο που μπορούσε να επιβληθεί. Τέτοια ειδεχθή εγκλήματα θα πρέπει να καταδικάζονται σε όσους βαθμούς και να πάνε κάποιοι», δήλωσε.