Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής
Πριν λίγο καιρό εγκρίθηκε ένα ψήφισμα από το ΕΚ, το οποίο φροντίζει την παρακολούθηση των αλλαγών που γίνονται στο εθνικό δίκαιο προκειμένου οι κυβερνήσεις να παρεμβαίνουν στα ΜΜΕ. Το ψήφισμα αυτό έχει ως στόχο να διασφαλιστεί η πολυφωνία και η ελευθερία του Τύπου. Στο παρόν άρθρο θα αναλυθεί το πλαίσιο των αλλαγών που εισάγονται από αυτό το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Το ψήφισμα αυτό εκτός από την προσπάθεια για διασφάλιση της ελευθερίας του Τύπου και την προστασία από τις αλλαγές που γίνονται από τις κυβερνήσεις στην εθνική νομοθεσία για τα ΜΜΕ, προτείνει και το εκσυγχρονισμό της Υπηρεσίας Οπτικοακουστικών ΜΜΕ και την βελτίωση των συνθηκών εργασίας των δημοσιογράφων.
Το ψήφισμα αυτό εισάγει τις ακόλουθες ρυθμίσεις προκειμένου να εξασφαλιστεί η διατήρηση της ελευθερίας του Τύπου:
Επικαιροποίηση της οδηγίας τις Υπηρεσίες Οπτικοακουστικών ΜΜΕ
Το κοινοβούλιο προτείνει να γίνει επικαιροποίηση της συγκεκριμένης οδηγίας μέσω της διεύρυνσης προκειμένου να καθιερωθούν τα απαραίτητα κριτήρια για διασφάλιση της ελευθερίας του Τύπου, της ελευθερίας της έκφρασης και της πολυφωνίας. Επίσης θα πρέπει να συμπεριληφθούν κανόνες για να υπάρχει διαφάνεια στην ιδιοκτησία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, αλλά και για την σύγκρουση συμφερόντων.
Προστασία των Δημοσιογράφων
Το ψήφισμα επιχειρεί να προστατεύσει τους δημοσιογράφους τόσο από εσωτερικές πιέσεις, προερχόμενες από εκδότες ή ιδιοκτήτες, όσο και από εξωτερικές πιέσεις, προερχόμενες από οικονομικά και πολιτικά λόμπι. Όσον αφορά τους δημοσιογράφους οι κώδικες δεοντολογίας και οι συντακτικοί χάρτες κρίνονται ως καθοριστικής σημασίας καθώς θα αποτραπεί η εμπλοκή των ιδιοκτητών ή των λόμπι στο περιεχόμενο των κανόνων που δεσμεύουν τους δημοσιογράφους.
Ανεξαρτησία των Διευθυντών των Δημοσίων ΜΜΕ
Οι διευθυντές και τα διοικητικά συμβούλια των δημοσίων ΜΜΕ δεν θα πρέπει να επιλέγονται με πολιτικά κριτήρια, αλλά με βάση την αξιοκρατία, αναφέρει το Κοινοβούλιο. Με αυτόν τον τρόπο θα περιοριστεί η πολιτική επιρροή και θα εξασφαλιστέι η ανεξαρτησία των Δημοσίων ΜΜΕ. Έτσι το Κοινοβούλιο καλεί τα κράτη μέλη να επιλέγουν τα διοικητικά συμβούλια των δημοσίων ΜΜΕ με αξιοκρατία και όχι με πολιτικά κριτήρια.
Μελέτη για τις συνθήκες εργασίας των δημοσιογράφων
Το Κοινοβούλιο αναθέτει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μελετήσει το αντίκτυπο που υπάρχει στην δημοσιογραφική κοινότητα από την εργασιακή ανασφάλεια και την κρίση που αντιμετωπίζουμε στην σημερινή εποχή. Ο σκοπός της μελέτης αυτής θα είναι να προσπαθήσει το Κοινοβούλιο να βελτιώσει όσο το δυνατόν περισσότερο τις συνθήκες εργασίας των δημοσιογράφων.
Το ψήφισμα αυτό για την εξασφάλιση της ελευθερίας του Τύπου εγκρίθηκε με 539 ψήφους υπέρ, 70 κατά και 78 αποχές. Σε δήλωση της, η εισηγήτρια του ψηφίσματος, Renate Weber (Φιλελεύθεροι, Ρουμανία), ανέφερε ότι η ελευθερία του Τύπου και η πολυφωνία θα πρέπει να παρακολουθούνται σε όλα τα κράτη μέλη και τα ευρήματα να δημοσιεύονται σε ετήσιες εκθέσεις που θα συνοδεύονται από προτάσεις για δράση και πρόσθεσε ότι αυτό θα είναι ευθύνη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων ή/και του Κέντρου για την ελευθερία και την πολυφωνία των μέσων ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου.
Εν κατακλείδι στο παρόν άρθρο παρουσιάστηκε το ψήφισμα που εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το οποίο έχει ως στόχο την διασφάλιση και προστασία της ελευθερίας του Τύπου, αλλά και την παρακολούθηση των εθνικών νομοθεσιών των κρατών μελών όσον αφορά τις ρυθμίσεις που κάνουν οι κυβερνήσεις για να έχουν μεγαλύτερη παρεμβατικότητα στο Τύπο. Παρατηρείται επίσης η συνεχιζόμενη προσπάθεια του Κοινοβουλίου για λήψη αποφάσεων που προωθούν τα δικαιώματα των πολιτών, αλλά και σε θέματα που χρειάζονται γρήγορες και σωστές ενέργειες.