Το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας τόσο στο Αιγαίο, όσο και στην κυπριακή ΑΟΖ, θέτουν σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες ο Έλληνας Πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ ο κ. Τσίπρας θα επιδιώξει να υπάρξει πίεση από τους Ευρωπαίους για την άμεση επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη.
Αναπάντητο παραμένει το ερώτημα αν η κυβέρνηση – στο πλαίσιο της κλιμάκωσης των διπλωματικών πρωτοβουλιών για το θέμα – σκοπεύει να θέσει το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και στη Σύνοδο Ε.Ε. – Τουρκίας στη Βάρνα της Βουλγαρίας που ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα, καθώς κυβερνητικές πηγές δεν επιβεβαιώνουν ότι μία τέτοια πρωτοβουλία συζήτησαν Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος στην μεταξύ τους συνάντηση στο Μαξίμου.
Με βάση και τις δηλώσεις Τουσκ στην πρόσφατη άτυπη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι κ. Τσίπρας και Αναστασιάδης – σύμφωνα πάντα με κυβερνητικές πηγές – θα επιδιώξουν να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα προς την Τουρκία σε ό,τι αφορά τις ενέργειες της, αλλά και την επιθετική ρητορική που αναπαράγεται από τα πλέον επίσημα τουρκικά χείλη. Στο πλαίσιο αυτό, συνεχίζουν οι κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τσίπρας θα ζητήσει – για άλλη μία φορά – να υπάρξει πίεση από την πλευρά της Ε.Ε. για ταχεία επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.
Σύμφωνα με το Μαξίμου, ο κ. Τσίπρας θα αναφερθεί και στις θέσεις της χώρας σε σχέση με την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και στην εξέλιξη των – κρίσιμων για την ενταξιακή προοπτική της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας – ελληνικών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια και τα Τίρανα.
Σκοπός του κ. Τσίπρα είναι με τη συμμετοχή του στην Σύνοδο Κορυφής, να προσπαθήσει να ανεβάσει το θέμα της οικονομίας στη δημόσια ατζέντα, καθώς η κυβέρνηση διαβάζει αποσπασματικά την χθεσινή διαρροή της Κομισιόν και επιχαίρει για τη θέση της εναντίον της πιστοληπτικής γραμμής στήριξης, την οποία αντιμετωπίζει ως ειλημμένη απόφαση.
Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε.: Αυστηρές προειδοποιήσεις προς Τουρκία
Σε ό,τι αφορά τα θέματα της ατζέντας της Συνόδου Κορυφής, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει τις θέσεις που έχει διατυπώσει και αφορούν τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης σε μια κατεύθυνση που θα εμβαθύνει διαδικασίες ολοκλήρωσης – όπως είναι το ζήτημα της τραπεζικής ένωσης, διαμοιρασμού της ευθύνης ανάμεσα στα κράτη – μέλη, ενίσχυση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού στους τομείς που αφορούν την κοινωνική συνοχή και μια σειρά από προτάσεις που έχει καταθέσει στο δημόσιο διάλογο και αποτελούν σημαντικό κομμάτι της συζήτησης που θα διεξαχθεί την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.
Στο τραπέζι της Συνόδου θα τεθούν επίσης η πορεία της Ευρωζώνης και γενικότερα ζητήματα που αφορούν την οικονομία, τη φορολόγηση των μεγάλων ψηφιακών και τεχνολογικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στην επικράτεια της Ένωσης, τη στάση της Ένωσης στο θέμα των δασμών που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ στο χάλυβα και το αλουμίνιο, το Brexit, τις ευρω-ρωσικές σχέσεις, καθώς και τις πρόσφατες εξελίξεις με την Τουρκία.
Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για τη φορολογία των ψηφιακών και τεχνολογικών ομίλων, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι το επόμενο διάστημα αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις που θα καθορίζουν το πλαίσιο φορολογίας για αυτούς τους ομίλους. Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης θα τονιστεί ότι πρέπει να εξασφαλιστούν συνθήκες φορολογικής δικαιοσύνης στο εσωτερικό της Ε.Ε., καθώς, όπως αναμένεται να πει ο κ. Τσίπρας, είναι πολλές οι περιπτώσεις που τα βάρη έπεσαν μονομερώς στις πλάτες των πολιτών, την ίδια ώρα που δεν συνέβαινε το ίδιο με μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.
Πηγή: naftemporiki.gr