Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός
Μπορούμε να περιμένουμε την τριημερή συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ ακόμη και μέσα στον επόμενο χρόνο
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τη συνάντησή του με τους γενικούς γραμματείς των Υπουργείων Εξωτερικών των τριών χωρών, δήλωσε ότι η συνάντηση των υπουργών εξωτερικών των τριών χωρών μπορεί να λάβει χώρα ακόμη και μέσα στον επόμενο χρόνο. Αυτό που έχει ήδη αποφασιστεί είναι ότι θα γίνει στην Αθήνα.
Πρόκειται ίσως για την προαναγγελία της δημιουργίας ενός άξονα μεταξύ των τριών χωρών που θα βαδίσουν μαζί σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής τα επόμενα χρόνια. Αυτό γίνεται κατανοητό από την ατζέντα της συζήτησης στην οποία θα περιληφθούν σύμφωνα με τον υπουργό εξωτερικών «όλες οι ανοικτές περιφερειακές κρίσεις, η σταθερότητα στην περιοχή […] ζητήματα εφαρμογής του Δικαίου της θάλασσας και ζητήματα περιφερειακής σταθερότητας και ασφάλειας».
Ο άξονας αυτός είναι η μία πτυχή της εξωτερικής πολιτικής στρατηγικής που χτίζει Αθήνα, ενώ παράλληλα έχει ξεκινήσει η ενεργή συνεργασία Αιγύπτου, Κύπρου και Ελλάδας στον καθορισμό των ορίων των ΑΟΖ τους.
Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά η Τουρκία, ανυποχώρητη συνεχίζει τις προκλήσεις στα όρια της κυπριακής ΑΟΖ. Η Τουρκία έχει ως σταθερό στόχο την πρόκληση ένταση στην περιοχή με παλικαρισμούς που πιθανόν δε θα χάσουν τον έλεγχο. Δεν είναι βέβαιο αν στους σχεδιασμούς του υπήρχαν προβλέψεις για τη σύναψη συνεργασιών Ελλάδας και Κύπρου με στρατηγικούς παίχτες όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι η στάση της θα παραμείνει προκλητική με ενδεχόμενο σκοπό τη δεδομένη στιγμή να προκληθεί ένα επεισόδιο που θα λειτουργήσει ως τετελεσμένο για το ξεκίνημα συζητήσεων που θα της αποδώσουν διπλωματικά κέρδη.
Προς το παρόν ωστόσο φαίνεται ότι γίνονται προσπάθειες να μην διασαλευθεί το πρόγραμμα των συζητήσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, με στόχο να μείνουν ανοιχτές οι δίαυλοι επικοινωνίας με τη γείτονα, πρακτική στην οποία συμφωνούν κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση.