Ανθεκτικό, “κόντρα” στο υποτονικό κλίμα που κυριαρχεί στις χρηματοδοτήσεις startups παγκοσμίως, παραμένει το ελληνικό οικοσύστημα νεοφυούς επιχειρηματικότητας.
Σύμφωνα με στοιχεία του PitchBook, οι παγκόσμιες επενδύσεις VCs υποχώρησαν κοντά σε χαμηλό 5ετίας τους τρεις πρώτους μήνες του 2024, καθώς τα υψηλά επιτόκια έπληξαν τη χρηματοδότηση των εταιρειών, παρά τις μεγάλες επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης.
Συγκεκριμένα, οι επενδυτές “έριξαν” 75,9 δισεκατομμύρια δολάρια την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου -το χαμηλότερο επίπεδο από το δεύτερο τρίμηνο του 2019, σύμφωνα με στοιχεία του PitchBook. Ο αριθμός των εκτιμώμενων συμφωνιών μειώθηκε επίσης στο χαμηλό σχεδόν τετραετίας των 10.222, κατά την ίδια πηγή.
Η “σφιχτή” νομισματική πολιτική στις ΗΠΑ έχει συμβάλει σε μια αργή αναζωπύρωση των αρχικών δημόσιων προσφορών (IPOs), παρεμποδίζοντας μια από τις μεγαλύτερες πηγές αποδόσεων για τις φίρμες VC, οι οποίες συνήθως επενδύουν σε νεοφυείς επιχειρήσεις και πωλούν μετοχές κατά τη διάρκεια των IPOs. “Οι μεγάλες εταιρείες επιμένουν να παραμένουν ιδιωτικές, επιβαρύνοντας τις αποδόσεις της αγοράς και ασκώντας πρόσθετη πίεση στις επενδύσεις”, αναφέρει ο Kyle Stanford, επικεφαλής αναλυτής VCs στην PitchBook. Ο ίδιος εκτίμησε ότι δεν προβλέπεται μια ουσιαστική αύξηση στη δραστηριότητα των συμφωνιών στο εγγύς μέλλον.
Η αξία των συμφωνιών exit από εταιρείες VCs διαμορφώθηκε στο χαμηλό έξι ετών των 234,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία του PitchBook. Οι exits για εταιρείες VC με έδρα τις ΗΠΑ ήταν οι χαμηλότερες από το 2016.
Η επιβράδυνση αντισταθμίστηκε εν μέρει από την άνοδο της χρηματοδότησης για νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνητής νοημοσύνης. Οι start-ups τεχνητής νοημοσύνης συγκέντρωσαν 42,5 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, το οποίο, αν και χαμηλότερο σε σχέση με το 2022, αντιπροσώπευσε μια πολύ μικρότερη επιβράδυνση σε σχέση με τη μείωση κατά 42% στην ευρύτερη χρηματοδότηση VC, σύμφωνα με την CB Insights.
Με τις προσδοκίες για μειώσεις των επιτοκίων αργότερα μέσα στο έτος, οι τραπεζίτες και οι επενδυτές αναμένουν περισσότερες IPOs τους επόμενους μήνες.
Η κατάσταση στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα, εκπρόσωποι των VCs εκφράζουν την αισιοδοξία ότι φέτος θα πάνε καλύτερα τα πράγματα σε επίπεδο χρηματοδοτήσεων σε σχέση με πέρυσι -μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε παγκοσμίως από στασιμότητα και επιφυλακτικότητα, εκ μέρους τόσο των επενδυτών όσο και επίδοξων founders.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ελληνικού επενδυτικού κεφαλαίου Marathon Venture Capital, από τις αρχές του έτους μέχρι και σήμερα, το σύνολο των startups με ελληνικό… DNA, δηλαδή startups που έχουν έδρα στη χώρα μας ή έχουν Έλληνες ιδρυτές, έχουν “σηκώσει” 321 εκατομμύρια δολάρια σε 30 γύρους χρηματοδότησης από 26 διεθνείς επενδυτές.
Ειδικότερα, νεοφυείς επιχειρήσεις με παρουσία στην Ελλάδα έχουν αντλήσει 123 εκατομμύρια δολάρια σε 16 γύρους χρηματοδότησης, ενώ τα υπόλοιπα κεφάλαια, ήτοι 197 εκατομμύρια δολάρια αντλήθηκαν από νεοφυείς επιχειρήσεις που έχουν ελληνική ιδρυτική ομάδα αλλά έδρα στο εξωτερικό, σε 14 γύρους χρηματοδότησης.
Στις επενδύσεις που ξεχωρίζουν μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τα στοιχεία της Marathon Venture Capital, περιλαμβάνεται η Blueground, η οποία εξασφάλισε 45 εκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση γύρου D. Ο νέος γύρος χρηματοδότησης περιλαμβάνει κεφάλαια από τον νέο επενδυτή της Blueground, Susquehanna Private Equity Investments, LLLP (Susquehanna), αλλά και υφιστάμενους επενδυτές, όπως η Westcap. Επιπλέον, η Blueground άντλησε δανειακή διευκόλυνση από τη Barclays με συμμετοχή της Morgan Stanley, της Deutsche Bank και της HSBC, η οποία αντικατέστησε τον προηγούμενο δανεισμό της με τη Silicon Valley Bank (SVB). Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, τα νέα κεφάλαια θα τροφοδοτήσουν την εξέλιξη νέας τεχνολογίας, την ανάπτυξη του δικτύου διαμερισμάτων της και την εφαρμογή των νέων επιχειρησιακών της μοντέλων.
Επίσης, σημαντική ήταν η επένδυση ύψους 32 εκατ. δολ. στην πιο “ώριμη” Hellas Direct. Στον τελευταίο γύρο χρηματοδότησης, η ασφαλιστική εταιρεία καλωσόρισε έναν νέο επενδυτή, τη βρετανική ETF Partners. Η ενίσχυση από νέα κεφάλαια θα εδραιώσει την αναπτυξιακή τροχιά της Hellas Direct και θα ενδυναμώσει την επέκταση των δραστηριοτήτων της της τόσο σε ευρωπαϊκές αγορές όπου έχει ήδη παρουσία όσο και σε νέες στην Κεντρική και Νότια Ευρώπη. Παράλληλα, θα παίξει καταλυτικό ρόλο στη διεύρυνση των υπηρεσιών της προς τους πελάτες της, με έμφαση στο οικοσύστημα της κινητικότητας και της κατοικίας.
Άλλη επένδυση που ξεχωρίζει είναι η χρηματοδότηση 17,3 εκατ. δολ. που “σήκωσε” η ελληνική startup διασυνδεδεμένων λύσεων φυσιοθεραπείας Kinvent από το γαλλικό επενδυτικό κεφάλαιο Eurazeo, το ελληνικό Uni.Fund και άλλους επενδυτές. Όπως έχει δηλώσει στο “Κεφάλαιο” ο Αθανάσιος Κόλλιας, founder και CEO της Kinvent, τα νέα κεφάλαια θα αξιοποιηθούν στη διείσδυση της εταιρείας στην αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών το 2024, καθώς και στην ενίσχυση της παρουσίας της στη Θεσσαλονίκη.
Επίσης, στις σημαντικές επενδύσεις της φετινής χρονιάς συγκαταλέγεται και η χρηματοδότηση στην Brite Hellas. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι έκλεισε με επιτυχία η χρηματοδότηση της Σειράς Α, ύψους 9,3 εκατ. δολ., του επενδυτικού της προγράμματος, για την παραγωγή ημιδιαφανών φωτοβολταϊκών πάνελ για γεωργικές εφαρμογές, που θα παράγονται στις εγκαταστάσεις της, στη ΒΙ.ΠΕ, Πάτρας, με lead investor την New Energy Partners. Συμμετείχαν επίσης το European Innovation Council (EIC) και οι Brace 4 Impact, και Deep Capital Group.
Πέντε exits
Αξίζει να σημειωθεί ότι από την αρχή του έτους έχουν πραγματοποιηθεί και πέντε exits από “ελληνικές” εταιρείες, με σημαντικότερη την εξαγορά της BETA CAE Systems από την αμερικανική Cadence Design Systems, έναντι 1,24 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η εταιρεία με το ελληνικό DNA ιδρύθηκε πριν από 25 χρόνια από μια ομάδα καθηγητών και φοιτητών του ΑΠΘ και, “κόντρα” στα πολλά εμπόδια που συνάντησε στην πορεία της, κατάφερε να αναδειχθεί σε μία απ’ τις ηγέτιδες παγκόσμιες δυνάμεις στην αγορά λογισμικού προσομοίωσης και ανάλυσης.
Ελευθερία Πιπεροπούλου
Πηγή capital.gr