Σε βασικό πυλώνα ανάπτυξης της αγοράς βραχυχρόνιων μισθώσεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο αναδεικνύεται η Ελλάδα, η οποία το 2023 κατέγραψε περισσότερες από 36 εκατ. διανυκτερεύσεις. Σύμφωνα, δε, με τα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα κατατάσσεται μεταξύ των 10 χωρών της Ε.Ε. στις οποίες έχει ενισχυθεί ιδιαίτερα το φαινόμενο της οικονομίας του διαμοιρασμού.
Συγκεκριμένα, η χώρα μας βρίσκεται στην 6η θέση της σχετικής λίστας, βάσει των αριθμών του 2023, με τη Γαλλία να έχει τα πρωτεία, μετρώντας πάνω από 152 εκατ. διανυκτερεύσεις το 2023. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Ισπανία με 132 εκατ. διανυκτερεύσεις και την τριάδα συμπληρώνει η Κύπρος με πάνω από 100 εκατ. διανυκτερεύσεις. Πάνω από την Ελλάδα βρίσκονται Γερμανία και Πορτογαλία, με τον συνολικό αριθμό των διανυκτερεύσεων στην Ε.Ε. να διαμορφώνεται σε πάνω από 678 εκατ.
Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου καταγράφηκε η πλειονότητα των διανυκτερεύσεων, δηλαδή πάνω από 17 εκατ., ενώ ιδιαίτερη ήταν και η δυναμική του Σεπτεμβρίου με πάνω από 5 εκατ. διανυκτερεύσεις και του Ιουνίου με περισσότερες από 4 εκατ. Στον αντίποδα, πιο… αδύναμοι μήνες για βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb ήταν το 2023 ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος.
Σε περιφερειακό επίπεδο το «καυτό» τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου πρωταθλήτρια στις διανυκτερεύσεις στην Ελλάδα αναδείχθηκε η περιφέρεια του Νότιου Αιγαίου, με περίπου 4,6 εκατ. διανυκτερεύσεις. Ακολουθεί η περιφέρεια Ιονίων Νήσων με σχεδόν 4,3 εκατ. διανυκτερεύσεις και έπονται η Κρήτη με 3,9 εκατ. διανυκτερεύσεις, η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με 3 εκατ. και, τέλος, η Αττική με 2,9 εκατ.
Η εικόνα στην Ευρώπη
Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο το 2023 ο συνολικός αριθμός των διανυκτερεύσεων στην Ε.Ε. διαμορφώθηκε σε πάνω από 678 εκατ., με άνοδο 13,8% έναντι του 2022, οπότε ο αντίστοιχος αριθμός ανήλθε σε 596 εκατ.
Τα μηνιαία στοιχεία για κρατήσεις διαμονών μέσω αυτών των πλατφορμών ξεπέρασαν 11 στους 12 μήνες το προηγούμενο έτος, με το τελευταίο τρίμηνο του 2023 να καταγράφει αύξηση άνω του 20%.
Συγκεκριμένα, τον Οκτώβριο πραγματοποιήθηκαν 55,3 εκατ. διανυκτερεύσεις σε καταλύματα που μισθώνονται με όρους της οικονομίας του διαμοιρασμού, αριθμός που αντιστοιχεί σε άνοδο 21,9% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2022. Τον Νοέμβριο σημειώθηκαν 31,8 εκατ. διανυκτερεύσεις (+20% σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2022) και τον Δεκέμβριο 45,3 εκατ. (+25,8% σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2022).
Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από τα δεδομένα που παρέχουν στη Eurostat οι μεγάλες πλατφόρμες (Airbnb, Booking, Expedia Group και TripAdvisor) για τις κρατήσεις σε βραχυχρόνιες μισθώσεις που πραγματοποιούνται μέσα από τα δίκτυά τους, στο πλαίσιο της σχετικής συμφωνίας που έχουν συνάψει με την Ε.Ε. από το 2020.
Εύα Δ. Οικονομάκη
Πηγή euro2day.gr