Κυριακή, 3 Ιουλίου, 2022

Η Ελλάδα στο τιμόνι του Συμβουλίου της Ευρώπης, εν μέσω κορωνοϊού!

Γράφει ο Βασίλης Βρανάς*.

Την Παρασκευή 15/5 η Ελλάδα ανέλαβε την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης, με διάρκεια έξι (6) μηνών, δηλαδή ως τις 18 Νοεμβρίου 2020 (σ.σ. τελευταία φορά που η χώρα μας είχε αναλάβει την Προεδρία ήταν το 1998).

Το Συμβούλιο δημιουργήθηκε το 1949, αποτελείται από 47 κράτη μέλη, εκ των οποίων τα 27 είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ασχολείται, κατά κύριο λόγο, με θέματα όπως η ελευθερία έκφρασης, η ελευθερία του συνέρχεσθαι, η ρητορική μίσους στο διαδίκτυο, τα εγκλήματα στον Κυβερνοχώρο, η ενδοοικογενειακή βία κ.ά.

Επιπρόσθετα, είναι ιδιαιτέρως σπουδαίο το γεγονός πως η Ελληνική Προεδρία θα έχει την τύχη να συμπέσει με το ιστορικό ορόσημο της συμπλήρωσης 70 χρόνων (4 Νοεμβρίου) από την υπογραφή του πιο μεγάλου επιτεύγματος του Συμβουλίου της Ευρώπης, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου!

Γενικότερα, η Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης ασκείται εκ περιτροπής από τα κράτη μέλη, ανά εξάμηνο και έτσι, αυτό το εξάμηνο, είναι η σειρά της χώρας μας να προεδρεύσει. Κεντρικό θέμα της Ελληνικής Προεδρίας είναι «η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας υγείας σε συνθήκες πανδημίας του κορωνοϊού- Αποτελεσματική διαχείριση μίας υγειονομικής κρίσης με πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αρχών της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου».

Όπως τόνισε και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, στην εναρκτήρια ομιλία του: «η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της υγείας, ως δημόσιο αγαθό, ήταν και θα εξακολουθήσει να είναι πρώτη προτεραιότητα, δεδομένου ότι τα πάντα είναι δευτερεύοντα ενώπιον της ανθρώπινης ζωής». Επιπρόσθετα, στις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας, σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Υπουργό, θα βρίσκονται: τα δικαιώματα των νέων, η εκπαίδευση, ο Δημοκρατικός Πολιτισμός στη ψηφιακή εποχή, τα παιδιά ως ευάλωτα άτομα και το δικαίωμα των νέων γενεών να απολαμβάνουν την πολιτιστική κληρονομιά, αλώβητη από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Τέλος, αξίζει να υπογραμμίσουμε, πως εξαιτίας της πανδημίας η Ελληνική Προεδρία θα λειτουργεί κατά κύριο λόγο ψηφιακά (E-Chairmanship) και όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης «η Ψηφιακή Προεδρία θα περιλαμβάνει τη μετάδοση εκδηλώσεων και δράσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης σε όλους τους πολίτες μέσω των νέων τεχνολογιών».

Η ανάληψη της Προεδρίας από τη χώρα μας, σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή, θα ήταν μία σημαντική στιγμή, όμως οι έκτακτες συνθήκες που βιώνει ο πλανήτης καθιστούν ακόμα πιο σπουδαίο το γεγονός ότι η Ελλάδα θα ηγηθεί του αγώνα διαφύλαξης του κράτους δικαίου, της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της Δημοκρατίας. Δηλαδή, αρχών και αξιών που σε καταστάσεις ανάγκης, ενδεχομένως, να καθίστανται πιο ευάλωτες.

Όπως συμβαίνει στη χώρα μας, έτσι και στις υπόλοιπες χώρες, το λεγόμενο «lockdown» πυροδότησε μια σειρά εύλογων συζητήσεων σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ ταυτόχρονα η απότομη μετάβασή στην ψηφιακή εποχή (τηλεργασία, μαθήματα εξ αποστάσεως, διαδικτυακά σεμινάρια κλπ.) έγιναν αφορμή για προβληματισμό ως προς την ασφάλεια των προσωπικών μας δεδομένων, αλλά και την ασφάλεια του Διαδικτύου γενικότερα.

Τα φλέγοντα αυτά ζητήματα άπτονται πλήρως των αρμοδιοτήτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ως εκ τούτου επιβάλλεται τόσο ο δημόσιος διάλογος όσο και η άμεση λήψη πρωτοβουλιών και είναι πραγματικά σπουδαίο ότι η χώρα μας θα ηγηθεί στην προσπάθεια αυτή. Σε κάθε περίπτωση τα προαναφερθέντα ζητήματα, περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ασφάλειας απορρήτου, στην εποχή του κορωνοϊού σε συνδυασμό με τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την υπογραφή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και το γεγονός ότι Προεδρία θα ασκηθεί κατά κύριο λόγο ψηφιακά, συνιστούν μία σπουδαία ιστορική στιγμή.

*Πολιτικός Αναλυτής & Σύμβουλος Επικοινωνίας (MSc, PhD)

Πηγή: meaculpa.gr

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων