Στενεύει ο κλοιός για όσους φοροδιαφεύγουν μέσω φορολογικών παραδείσων καθώς τέθηκε σε ισχύ η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών χρηματοοικονομικών λογαριασμών μεταξύ της Ελλάδος και χωρών που έχουν υπογράψει τη περιβόητη Πολυμερή Συμφωνία Αρμόδιων Αρχών του Οργανισμού για την Οικονομική Σταθερότητα και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ).
Να σημειωθεί πως τον Ιούνιο 2017 δημοσιεύθηκε κατάλογος του ΟΟΣΑ με τις χώρες (δικαιοδοσίες) που έχουν δεσμευθεί για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών βάσει του Κοινού Προτύπου Αναφοράς.
Η Ελλάδα γνωστοποίησε στις 30 Ιουνίου προς τη Γραμματεία Συντονιστικού Οργάνου του ΟΟΣΑ τον κατάλογο των χωρών με τις οποίες προτίθεται να θέσει σε ισχύ και να εφαρμόζει την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών.
Σύμφωνα με απόφαση που υπογράφεται από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και την υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών θα προχωρήσει σε τρεις φάσεις.
Μέσα στο 2017 θα τεθούν σε ισχύ οι συμφωνίες με 21 χώρες. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι Ανγκουίλα, Αργεντινή, Βερμούδες, Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, Νήσοι Κάιμαν, Κολομβία, Νήσοι Φερόες , Γροιλανδία, Γκέρνζι, Ισλανδία, Ινδία, Νήσος του Μαν, Τζέρσι, Νότια Κορέα, Μεξικό, Μοντσεράτ, Ολλανδία (σχετικά με τις νήσους Μποναίρ, Άγιος Ευστάθιος και Σάμπα), Νορβηγία, Σεϋχέλλες, Νότια Αφρική και οι Νήσοι Τερκ και Κάικος.
Μέσα στο 2018 θα τεθούν σε ισχύ οι συμφωνίες με 38 χώρες. Σε αυτές περιλαμβάνονται Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Αρούμπα, Αυστραλία, Μπαχρέιν, Μπαρμπάντος, Μπελίζε, Βραζιλία, Καναδάς, Χιλή, Κίνα, Κόστα Ρίκα, Νήσοι Κουκ, Κουρασάο, Γκάνα, Γρενάδα, Ινδονησία, Ισραήλ, Ιαπωνία, Κουβέιτ, Λίβανος, Μαλαισία, Νήσοι Μάρσαλ, Μαυρίκιος, Ναουρού, Νέα Ζηλανδία, Νιούε, Πακιστάν, Ρωσία Άγιος Χριστόφορος και Νέβις, Αγία Λουκία, Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες, Σαμόα, Σαουδική Αραβία, Σιγκαπούρη, Άγιος Μαρτίνος, Τουρκία, Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα και Ουρουγουάη.
Μετά το 2018 η Ελλάδα θα θέσει σε ισχύ την Πολυμερή Συμφωνία με την Αλβανία!
Να σημειωθεί πως η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών αφορά σε στοιχεία για λογαριασμούς καταθέσεων, μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια, παράγωγα, ασφαλιστήρια συμβόλαια, ακαθάριστα ποσά τόκων, μερισμάτων και λοιπών εισοδημάτων και ακαθάριστα έσοδα από την πώληση ή εξαγορά χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων.