Σε μια χώρα όπου ο αριθμός των ανέργων αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς και φως στο βάθος του τούνελ δε φαίνεται ακόμη, οι Έλληνες εργοδότες δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν δυσκολία να καλύψουν θέσεις εργασίας!! Γιατί ; Διότι όπως δηλώνουν δεν βρίσκουν τα κατάλληλα άτομα, με τα απαιτούμενα προσόντα, την απαιτούμενη εμπειρία και τις απαιτούμενες επαγγελματικές δεξιότητες.
Τούτα κι άλλα πολλά, δείχνει η ετήσια έρευνα της Manpower Group με θέμα την έλλειψη ταλέντου που πραγματοποιείται για 8η χρονιά σε 42 χώρες του κόσμου.
Στην Ελλάδα, για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, οι εργοδότες αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη δυσκολία στην κάλυψη θέσεων «Επαγγελματιών Πωλητών», με δεύτερη σε δυσκολία κάλυψης ειδικότητα αυτή των «Υψηλόβαθμων Στελεχών». Την τρίτη θέση εφέτος κατέχουν οι «Τεχνικοί», οι οποίοι πέρυσι είχαν καταλάβει τη δεύτερη θέση.
Περισσότεροι από ένας στους δύο (54%) Έλληνες εργοδότες εκτιμούν ότι οι θέσεις απασχόλησης, που παραμένουν κενές, λόγω δυσκολίας εύρεσης κατάλληλων εργαζομένων, έχουν από μέτρια έως υψηλή επίπτωση στην ικανότητα της επιχείρησης να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πελατών της. Τούτο είναι από τα πλέον σημαντικά ευρήματα της έρευνας, που υποδηλώνει την ανάγκη όχι μόνο για ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας αλλά συστηματικής συνεργασίας της πολιτείας, των επιχειρήσεων, της εκπαιδευτικής κοινότητας, των ειδικών σε ζητήματα ανθρώπινου δυναμικού και των ίδιων των ατόμων.
Οι κυριότεροι τομείς, που επηρεάζονται αρνητικά από την “έλλειψη ταλέντου”, σύμφωνα με τους Έλληνες εργοδότες, είναι η ικανότητα εξυπηρέτησης πελατών (48%), η ανταγωνιστικότητα / παραγωγικότητα (42%) και η ικανότητα για δημιουργικότητα και καινοτομία (30%).
ΥΓ1: Βεβαίως δεν μπορεί να μην θέσει κανείς το ερώτημα κατά πόσο το «δεν βρίσκω», συνδέεται και με το «δεν βρίσκω με τους όρους που θέλω»… Δεν χάθηκαν οι ικανοί άνθρωποι από αυτή τη χώρα.
ΥΓ2: Για την ιστορία να πούμε ότι τη μεγαλύτερη δυσκολία στην εύρεση κατάλληλων ατόμων αντιμετωπίζουν οι εργοδότες στην Ιαπωνία (85%), τη Βραζιλία (68%), την Ινδία (61%), την Τουρκία (58%) και το Χονγκ Κονγκ (58%).