Γράφει ο Γιώργος Ευγενίδης
Με την κυβέρνηση να αντιμετωπίζει τεράστιες δυσκολίες τόσο στο προσφυγικό, το οποίο είναι έτοιμο να εκραγεί, όσο και στην οικονομία, όπου η αξιολόγηση καρκινοβατεί και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας προειδοποιεί πως η αξιολόγηση είναι ορόσημο είτε για φυγή προς τα εμπρός είτε για ένα δραματικό πισωγύρισμα, είναι σαφές πως η κυβέρνηση χρειάζεται ένα επιχείρημα, ιδιαίτερα για την εσωτερική πολιτική συζήτηση.
Αυτό το επιχείρημα δεν είναι άλλο από τη Λίστα Μπόργιανς. Ο πρωθυπουργός κατέθεσε το βράδυ της Τετάρτης στα πρακτικά της Βουλής ένα απόσπασμα από τις επικοινωνίες του κ. Μπόργιανς με το γενικό γραμματέα Καταπολέμησης της Διαφθοράς Γιώργο Βασιλειάδη, στοιχεία που, κατά τον πρωθυπουργό, αποδεικνύουν πως η κυβέρνηση Σαμαρά προσπάθησε να συγκαλύψει Έλληνες φοροφυγάδες που βρίσκονταν στην περίφημη λίστα.
Ο κ. Τσίπρας επικαλείται λοιπόν μια αποστροφή του κ. Μπόργιανς. Θα μου επιτρέψετε, χάριν της ακρίβειας, να αντιγράψω και το ακριβές γερμανικό κείμενο του e-mail του Γερμανού ΥΠΟΙΚ της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. “Ich kann die Darstellung des damaligen Generalkonsuls Plexidas bestätigen, dass ich ihm in mehreren Gesprächen Unterstützung bei der Stärkung der griechischen Steuerverwaltung und gegebenfalls auch der Auswertung von Daten-CDs angeboten habe. Zu diesem Zeitpunkt ging es nicht um die Liste, die wir der griechischen Regierung im vergangenen November über das Bundeszentralamt für Steuern zur Verfügung gestellt haben. Die Zuordnung zu griechischen Kontoinhabern ist erst 2015 bekannt geworden. 2012 haben wir über eventuell mögliche Hinweise auf griechische Steuerhinterzieher gesprochen“, λέει ο κ. Μπόργιανς.
Τι ισχυρίζεται ο άνθρωπος; Τίποτα περισσότερο και τίποτε λιγότερο από αυτά που κατά πάγιο σχεδόν τρόπο επαναλαμβάνει στις συνεντεύξεις του ανά καιρούς. Επιβεβαιώνει την εκδοχή του γενικού πρόξενου στο Ντίσελντορφ κ. Πλεξίδα, ο οποίος ανέφερε σε εσωτερικό σημείωμα πως τον κάλεσε για συζήτηση, και αναφέρει πως προσέφερε στην Ελλάδα αφενός υποστήριξη για την ενίσχυση της ελληνικής φορολογικής διοίκησης και επιπλέον και την αξιολόγηση CD με δεδομένα. Τί είχε γίνει τότε; Ο κ. Μπόργιανς και οι φορολογικές αρχές της Βόρειας Ρηνανίας είχαν πάρει κάποια πρώτα στοιχεία από ελβετικές τράπεζες και καλούσε τον Έλληνα πρόξενο, αν ήθελε, να διερευνήσει, αν υπάρχουν και Έλληνες φοροφυγάδες σε αυτά τα CD που είχε παραλάβει ο κ. Μπόργιανς. Προσοχή όμως: καμία λίστα με Έλληνες φοροφυγάδες δεν υπήρξε ούτε η τότε κυβέρνηση έλαβε συγκεκριμένα γνώση για ύπαρξη αριθμού Ελλήνων φοροφυγάδων. Από τα λεγόμενα του κ. Μπόργιανς προκύπτει πως η πρόσκληση ήταν περισσότερο… διαπιστωτική και πως η γνωστή σε όλους μας λίστα παραδόθηκε στις ελληνικές αρχές τον Νοέμβριο του 2015, κατόπιν της σχετικής ταυτοποίησης των λογαριασμών.
Μπορεί κανείς να ρωτήσει, γιατί η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά δεν ήθελε να συνεργαστεί με τις φορολογικές αρχές της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας. Η απάντηση συνεργατών του πρώην πρωθυπουργού είναι πως δεν μπορεί ένα κράτος, όπως η Ελλάδα, να συνεργάζεται με ένα κρατίδιο. Στην προκειμένη περίπτωση μοιάζει να υπάρχει κενό ως προς τους ισχυρισμούς των πρώην κυβερνητικών αξιωματούχων, μιας και ο κ. Μπόργιανς ισχυρίζεται πως, λόγω του ότι η Ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν είναι αρμόδια για τη φορολογική διοίκηση, αυτή την αρμοδιότητα έχουν τα κρατίδια. Και άρα, ο κ. Μπόργιανς επικοινώνησε με τον κ. Σόιμπλε, ο οποίος τον διαβεβαίωσε πως δεν θα υπήρχε ζήτημα συνεργασίας με την Ελλάδα. Το γιατί η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά δεν συνεργάστηκε με τις φορολογικές αρχές της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, έστω και σε επίπεδο τεχνογνωσίας, είναι πράγματι χρήσιμο να απαντηθεί από την πλευρά του πρώην πρωθυπουργού.
Αλλά, η κατασκευή εσωτερικών πολεμικών μετώπων, πρέπει να σταματήσει από την κυβέρνηση, η οποία ακόμα εξακολουθεί να χρησιμοποιεί το όνομα «Σαμαράς» ως «μπαμπούλα» και ως αντίρροπο αυτής.
Υ.Γ. «Αν ο κ. Μητσοτάκης έχει πειστικές απαντήσεις στα θέματα της «λίστας Μπόργιανς», θα μπορούσε να έρθει εχτές στην Βουλή να τις πει δημοσίως. Επέλεξε να το αποφύγει. Υποθέτουμε ότι θα έχει τους λόγους του», αναφέρεται σε non paper της κυβέρνησης. Γιατί δεν πήγε, όμως, στη Βουλή ο κ. Μηστοτάκης; Μήπως στο τηλεφώνημα που έγινε το πρωί της Τετάρτης για το προσφυγικό, έλαβε διαβεβαιώσεις πως, λόγω της συγκυρίας, θα κρατηθούν χαμηλοί τόνοι;