Πέμπτη, 18 Αυγούστου, 2022

Ελληνικός Χρυσός: Το ΣτΕ δεν αδειοδοτεί

Η εταιρία Ελληνικός Χρυσός με εσωτερικό σημείωμα που διένειμε στους εργαζομένους της εξηγεί ότι οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν είναι σε θέση να αδειοδοτήσουν τα έργα και της επενδύσεις της εταιρίας. Αυτό που στην πραγματικότητα κάνουν είναι να δίνουν τις συνταγματικά επιτρεπτές καθοδηγητικές γραμμές στην κυβέρνηση, η οποία είναι υπεύθυνη για την αδειοδότηση και την εν γένει τη δημιουργία έφορου εδάφους για τις επενδύσεις στη χώρα.

Όπως αναφέρει η Ελληνικός Χρυσός, καμία από τις πέντε τελευταίες αποφάσεις του ΣτΕ δεν επιλύει αυτόματα το ζήτημα με τις εκκρεμούσες άδειες ρουτίνας, οι οποίες και αναμένονται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) για την απρόσκοπτη συνέχιση της επένδυσης.

Αναλυτικά:

1. Με την απόφαση 217/2016 οριστικοποιήθηκε η νομιμότητα των τεχνικών μελετών Ολυμπιάδας και Σκουριών. Το ΥΠΕΝ θα πρέπει πλέον να εγκρίνει το προσάρτημα της τεχνικής μελέτης για τη Μεταλλουργία χρυσού, όπως καλεί το ΣτΕ με απόφασή του ήδη από τον Αύγουστο του 2015.

HTML tutorial

2. Με τη 219/2016 ακυρώνεται η απόφαση Λαφαζάνη για ανάκληση της έγκρισης δόμησης εργοστασίου εμπλουτισμού Σκουριών. Οπότε ανοίγει ο δρόμος για να αιτηθεί η εταιρεία από την Πολεοδομία Αρναίας την έκδοση άδειας δόμησης. Η συγκεκριμένη εκκρεμότητα χρονολογείται από το 2013 και είναι ένας εκ των βασικών λόγων της αναστολής των εργασιών στις Σκουριές.

3. Με τη 221/2016 ουσιαστικά καλούνται από το ΣτΕ οι υπηρεσίες του ΥΠΕΝ να προχωρήσει στην έγκριση του προσαρτήματος για το νέο εργοστάσιο εμπλουτισμού στην περιοχή Μ. Λάκκου.

4. Με τη 222/2016 το ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή πολιτών για την έγκριση της τεχνικής μελέτης κατασκευής του φράγματος στην περιοχή Καρατζά Λάκκου (Σκουριές).

5. Με τη 223/2016 απορρίφθηκε η προσφυγή ιδιώτη, ο οποίος ισχυριζόταν πως δεν υπάρχει εγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο.

Συνοψίζοντας:

Το Συμβούλιο της Επικρατείας κρίνει τη νομιμότητα των πράξεων ή παραλήψεων της Διοίκησης και σαφώς δεν είναι αρμόδιο για την παροχή αδειοδοτήσεων ρουτίνας για το έργο. Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί 16 αποφάσεις του ΣτΕ που δικαιώνουν απόλυτα την εταιρεία (βλ. ΑΡΧΕΙΟ 1), εντούτοις παραμένουν σε εκκρεμότητα 9 άδειες ρουτίνας, άλλες επί μακρόν και άλλες που θα πρέπει να εκδοθούν σύντομα, σύμφωνα με τον ΚΜΛΕ (όπως αναφερόταν στο δελτίο τύπου της εταιρείας την Τρίτη, 12.01.2016), η χορήγηση των οποίων αποτελεί και νόμιμη αλλά και συμβατική υποχρέωση του Δημοσίου.

Συνεπώς, δεν αλλάζουν μέχρι σήμερα τα δεδομένα που οδήγησαν την εταιρεία στην αναστολή της επένδυσης στις Σκουριές και αναμένονται οι ενέργειες του ΥΠΕΝ και λοιπών υπηρεσιών.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων