Τα δύο τριήμερα του Μαρτίου, εκείνο της Καθαράς Δευτέρας κι εκείνο της 25ης Μαρτίου, σε συνδυασμό με τον εορτασμό του Πάσχα των Καθολικών και τις πρώτες πτήσεις τσάρτερ της σεζόν έδωσαν σημαντική ώθηση στην επιβατική κίνηση των 14 ελληνικών περιφερειακών αεροδρομίων (Ακτιο, Χανιά, Κέρκυρα, Καβάλα, Κεφαλονιά, Θεσσαλονίκη, Ζάκυνθος, Κως, Μυτιλήνη, Μύκονος, Ρόδος, Σάμος, Σαντορίνη, Σκιάθος) που διαχειρίζεται η Fraport Greece.
Με βάση τα επίσημα στοιχεία, η επιβατική κίνηση στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια ανήλθε στις 820 χιλιάδες, σημειώνοντας άνοδο 12,2% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023. Σε υψηλά επίπεδα διατηρήθηκε η διεθνής κίνηση, με αύξηση 16,1% και 337 χιλιάδες ταξιδιώτες, ενώ στο συν 9,7% διαμορφώθηκε η κίνηση εσωτερικού, η οποία ανήλθε σε 483 χιλιάδες.
Θετικό ήταν το πρόσημο και των 14 περιφερειακών αεροδρομίων σε επίπεδο εγχώριας κίνησης, με τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο, στο 24,4%, να καταγράφεται στη Σαντορίνη. Ακολούθησε με 21,2% η Μύκονος, ενώ από κοντά κινήθηκε και το Ακτιο στο συν 18,1% σε σχέση με πέρυσι. Διαφορετική ήταν η εικόνα σε επίπεδο κίνηση εξωτερικού, καθώς 8 από τα 14 αεροδρόμια κατέγραψαν αρνητικό πρόσημο τον Μάρτιο σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Έτσι σε θετικό έδαφος κινήθηκαν τα αεροδρόμια της Καβάλας, της Θεσσαλονίκης, της Ζακύνθου, της Κω και της Ρόδου.
Συνολικά, τον Μάρτιο μόνο τα αεροδρόμια του Ακτίου (-27,5%) και της Κεφαλονιάς (-8%) κατέγραψαν πτώση σε επίπεδο επιβατικής κίνησης, με εκείνο της Θεσσαλονίκης να καταγράφει την καλύτερη επίδοση σε απόλυτους αριθμούς, με 474 χιλιάδες ταξιδιώτες, που παραπέμπουν σε άνοδο13% σε σχέση με πέρυσι. Τη μεγαλύτερη θετική ποσοστιαία διαφορά στο συν 19,1% σημείωσε η Ρόδος, με την Καβάλα στο συν 18,3% και τη Σαντορίνη στο συν 18% να έπονται.
H εικόνα του τριμήνου
Με διψήφιο ανόδου στο συν 11,2% έκλεισε και το α’ τρίμηνο του έτους, με την επιβατική κίνηση να διαμορφώνεται σε πάνω από 2,09 εκατ. σε σχέση με 1,88 εκατ. το 2023. Η διεθνής κίνηση ανήλθε στις 806 χιλιάδες, με άνοδο 13,2%, ενώ η κίνηση εσωτερικού διαμορφώθηκε σε 1,29 εκατ., καταγράφοντας αύξηση 10% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2023.
Σε επίπεδο α’ τριμήνου όλα τα αεροδρόμια κατέγραψαν θετικό πρόσημο, με εκείνο της Κέρκυρας να ξεχωρίζει στο συν 25,2% σε σχέση με πέρυσι. Ακολούθησαν με αύξηση 16,2% η Σαντορίνη και η Ρόδος, η οποία ήταν ένας από τους προορισμούς που υποδέχτηκαν τις πρώτες πτήσεις τσάρτερ της σεζόν, στο συν 15,9%. Στον αντίποδα, τη μικρότερη ποσοστιαία αύξηση κατέγραψε η Σάμος στο συν 1,2%. Σε απόλυτους αριθμούς, η Θεσσαλονίκη βρέθηκε στην κορυφή με περισσότερους από 1,2 εκατ. ταξιδιώτες να διακινούνται στο αεροδρόμιο «Μακεδονία».
Με άνοδο 8,4% έκλεισε το τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου και σε επίπεδο πτήσεων στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, με τις διεθνείς πτήσεις να βρίσκονται στο συν 12,5% και τις εγχώριες στο συν 6,9% πάντα σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023.
Σε επίπεδο χωρών από τις οποίες προήλθαν οι ταξιδιώτες το α’ τρίμηνο του έτους, η Γερμανία τερμάτισε πρώτη με την Κύπρο να έπεται και το Ηνωμένο Βασίλειο να ακολουθεί. Την πεντάδα συμπλήρωσαν Ιταλία και Ολλανδία.
ΠΗΓΗ: euro2day.gr