Αν ρωτούσε κανείς δυόμιση μήνες πριν ποια χώρα θα κατάφερνε να νικήσει το πρώτο και δυσκολότερο κύμα της πανδημίας, κανείς δεν θα περίμενε να φανταστεί την Ελλάδα μέσα στους νικητές. Οι λόγοι προφανείς: η πρόσφατη έξοδος από την δεκαετή οικονομική κρίση, το αδύναμο από πλευράς προμηθειών υγειονομικό σύστημα, αλλά και η αδυναμία των πολιτών να ζουν με αυστηρούς κανόνες.
Του Γιάννη Κουτρουμπή
Και όμως η Ελλάδα νίκησε τον κορωνοϊό και είναι πλέον ακόμα πιο έτοιμη για ένα πιθανό δεύτερο κύμα. Από την ώρα που έγινε η άρση της καραντίνας πέρα από τα διθυραμβικά δημοσιεύματα που είχαν και συνεχίζουν να κατακλύουν τον Τύπο, υπάρχουν και οι οικονομικές μελέτες που προβλέπουν μεγάλη ύφεση στην Ευρωζώνη και ακόμα μεγαλύτερη στη χώρα μας.
Σε αυτό το σημείο, είναι καλό να τεθεί ένας προβληματισμός – συλλογισμός. Η Ελλάδα κατάφερε να νικήσει τον κορωνοϊό, λαμβάνοντας άμεσα μέτρα περιορισμού και κοινωνικής απόστασης προκειμένου να μειώσουν την καμπύλη μετάδοσης του ιού, όταν κανείς δεν νόμιζε πως θα το κατάφερναν.
Πέρα όμως από τα γρήγορα μέτρα και τις οικονομικές ενισχύσεις προς τους πολίτες κατάφερε να διεκδικήσει σθεναρά βοήθεια από την Ευρώπη, η οποία παρακολουθούσε τις εξελίξεις χωρίς να έχει λάβει καμία απόφαση στήριξης των οικονομιών των κρατών μελών.
Έχοντας λοιπόν νικήσει τον ιό έτυχε της απαιτούμενης στήριξης από τα ξένα ΜΜΕ και σήμερα έχει το momentum μαζί με την Κύπρο στο ζήτημα του τουρισμού, καθώς και οι δύο χώρες είναι ασφαλείς από την πανδημία και έχουν σχέδιο για να παραμείνουν ασφαλείς.
Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη τα παραπάνω, η Ελλάδα έχει μία από τις μεγαλύτερες ευκαιρίες να κάνει χρήση του ασφαλούς τουρισμού στο αφήγημα της για την ομαλή επανεκκίνηση της οικονομίας.
Σίγουρα η χώρα έχει να αντιμετωπίσει αρκετές προκλήσεις καθώς αν και έχει αποκατασταθεί η σταθερότητα στο πολιτικό σύστημα έχει να αντιμετωπίσει την γενική αναταραχή στην παγκόσμια οικονομία, αλλά και τις προκλήσεις του κοινωνικού μετώπου.
Οικονομικό μέτωπο
Πέρα από την αυξανόμενη ύφεση σε όλο τον κόσμο, υπάρχει διάχυτος ο φόβος για το ξέσπασμα ενός δεύτερου κύματος, αλλά και τον τρόπο αντιμετώπισης του, καθώς το lockdown έχει πλέον ενδόμυχα απορριφθεί ως ο πλέον κοστοβόρος τρόπος αντιμετώπισης.
Από ότι όλα δείχνουν η οικονομία στην Ευρωζώνη φαίνεται ότι πλήττεται βαρύτερα τόσο σε σχέση με τους τρεις άλλους μεγάλους πόλους της παγκόσμιας οικονομίας: στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τη Fitch, η ύφεση θα φτάσει το 5,6%, στην Ιαπωνία το 5%, ενώ η Κίνα υπολογίζεται ότι θα δει φέτος αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,7%, κάτι που για τη συγκεκριμένη χώρα ισοδυναμεί με την ύφεση των δυτικών οικονομιών, αφού το σημείο ισορροπίας θεωρείται η ετήσια αύξηση του ΑΕΠ κατά 6%.
Όλες οι οικονομίες «συντονίστηκαν» στην ύφεση και είναι ενδεικτικό ότι ακόμα και η Σουηδία, που δεν προχώρησε σε κλείσιμο και επεδίωξε να επιτύχει την ανοσία της αγέλης, δεν κατάφερε να αποφύγει το χτύπημα στην οικονομία της, όπου η ύφεση φαίνεται ότι θα ξεπεράσει το 6%. Ο λόγος είναι βέβαια ότι όταν όλος ο κόσμος κλείνει δεν έχεις σε ποιον να πουλήσεις και έτσι το πρόβλημα μεταδίδεται και ανακυκλώνεται.
Κοινωνικό μέτωπο
Όπως είναι ευρέως γνωστό μετά την δολοφονία του Φλόιντ έχουν ξεκινήσει διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο που στόχο έχουν την διαμαρτυρία για τα ρατσιστικά φαινόμενα, διεκδικώντας την κοινωνική μεταρρύθμιση και την εξάλειψη του ρατσισμού.
Ρόλο στην επέκταση του κινήματος έχει και η πανδημία, καθώς έχει πλέον δημιουργηθεί μία κοινή εμπειρία που δένει τους ανθρώπους παγκοσμίως, ακόμη και αν έχει ξεχωρίσει τις φυλετικές μειονότητες για μόλυνση και άλλες δυσκολίες. Η διαμαρτυρία αντανακλά την αυξανόμενη απόρριψη του ίδιου του ρατσισμού.