Το Υπουργείο Υγείας, αναφορικά με τα ερωτήματα που έχουν τεθεί από την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία και ιδιώτες οδοντιάτρους έδωσε διευκρινίσεις για τα πρωτόκολλα που θα πρέπει να τηρούνται για τον περιορισμό της διασποράς της πανδημίας.
Συγκεκριμένα ανακοινώθηκε πως κατ΄ εξαίρεση και μόνο υποβάλλονται σε εργαστηριακό έλεγχο με τη χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) εντός 48 ωρών πριν την εξέταση/πράξη, ασθενείς που προσέρχονται σε οδοντιατρεία, προκειμένου να υποβληθούν σε επεμβατική οδοντιατρική εξέταση/πράξη ή σε οδοντιατρική εξέταση/πράξη που ενδέχεται να προκαλέσει αερόλυμα.
Η απόφαση αυτή έφερε αντιδράσεις από μέλη της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (ΕΟΟ). Σε ψήφισμα, που απέστειλαν προς τον υπουργό Υγείας, Αθανάσιο Πλεύρη, και την αναπληρώτρια υπουργό, Μίνα Γκάγκα, και συνυπέγραψαν σχεδόν όλοι οι Πρόεδροι των Οδοντιατρικών Συλλόγων της Ελλάδας, ζητούν την άμεση τροποποίηση της ΚΥΑ καθώς ορισμένα από τα μέτρα που περιγράφονται στην πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση Ν.4820/21 και σχετικές Κ.Υ.Α. (διενέργεια rapid test σε θεραπείες με αερόλυμα) είναι εξαιρετικά δύσκολο να εφαρμοσθούν στα οδοντιατρεία λόγω της πολλαπλότητας των απαραίτητων επισκέψεων, που απαιτούν οι περισσότερες οδοντιατρικές θεραπείες αλλά και λόγω της μετακύλισης ενός ακόμα οικονομικού βάρους στους ασθενείς.
Όπως σημειώνει ο πρόεδρος της ΕΟΟ, Αθανάσιος Δεβλιώτης, «δεν χρειάζεται να επιβαρυνθούν οι ασθενείς με ένα επιπλέον κόστος, αν αναλογιστούμε ότι πολλές φορές ο οδοντιατρικός ασθενής δεν ολοκληρώνει τη θεραπεία του σε μία μόνο επίσκεψη. Εκφράζουμε την ανησυχία μας ότι λόγω του συγκεκριμένου κόστους, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν θα πραγματοποιήσει τις απαραίτητες επισκέψεις στον οδοντίατρο, με αποτέλεσμα την επιδείνωση της στοματικής του υγείας».
Ο κ. Βατόπουλος εκτίμησε ότι το ζήτημα θα διευθετηθεί.
«Εφόσον αντιδρούν και οι ίδιοι οι οδοντίατροι στο μέτρο διενέργειας rapid test και από τους εμβολιασμένους πολίτες, λογικά το μετρό δεν θα έπρεπε να υπάρχει», δήλωσε απαντώντας στην ανησυχία των οδοντιάτρων ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής των ειδικών Αλκιβιάδης Βατόπουλος.
Τόνισε, επίσης, ότι ο κόσμος πρέπει να κατανοήσει πως τα μέτρα είναι αναγκαία, είτε είναι οριζόντια είτε όχι.
Τέλος, σημείωσε πως πρέπει να κατανοήσει, επίσης, ο κόσμος ότι σε πάνω από 5 εκατομμύρια εμβολιασμένους πολίτες έχουν καταγραφεί 2-3 βαριές παρενέργειες, ενώ σε περίπου ένα εκατομμύριο λοιμώξεις έχουμε 16 χιλιάδες θανάτους.