Εξέπληξε και τους πιο αισιόδοξους η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς κατά την προεκλογική περίοδο.
Ο πολιτικός κίνδυνος έχει υποβαθμιστεί, προεξοφλώντας την διαμόρφωση κυβερνητικού σχήματος στην επερχόμενη νέα εκλογική αναμέτρηση.
Το Χρηματιστήριο Αθηνών είναι στην κορυφή των αποδόσεων παγκοσμίως, κινούμενο κοντά σε υψηλά εννέα ετών, κάτι που δείχνει ότι σημαντικά κεφάλαια κατευθύνονται σταδιακά στην Ελλάδα. Όλα δείχνουν ότι οι επενδυτές όχι μόνο δεν φοβούνται το αύριο, αλλά πιστεύουν ότι είναι θέμα χρόνου να έρθει και η επενδυτική βαθμίδα.
Με βάση το κλείσιμο της Πέμπτης, ο Γενικός Δείκτης Τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών ήταν στη δεύτερη θέση των αποδόσεων ανάμεσα στις μεγαλύτερους παγκόσμιους δείκτες, με κέρδη 21,55% το 2023, μετά τον ΜOEX του ρωσικού Χρηματιστηρίου. Την ίδια ώρα ο DAX σημειώνει κέρδη 16,09%, o Cac-40 15,03%, ο S&P 500 9,34%, ενώ ο Dow Jones κερδίζει μόνο 1,17%.
Η χώρα βαδίζει προς τις εκλογές μέσα σε ένα περιβάλλον δημοσιονομικής σταθερότητας και καλύτερων οικονομικών επιδόσεων, που επιβεβαιώνονται από κάθε πλευρά. Από τους διεθνείς οργανισμούς (ΔΝΤ, ΕΕ), από τους οίκους αξιολόγησης, από τις αγορές και από την πορεία του προϋπολογισμού, που περιγράφουν την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας.
Τα δημοσιονομικά της χώρας βαδίζουν σε καλό δρόμο, με την επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα ήδη από το 2022, καθώς η δημοσιονομική εικόνα του περασμένου έτους είναι σημαντικά καλύτερη από τις προβλέψεις του προϋπολογισμού.
Μάλιστα η οικονομική πρόοδος είναι ο λόγος που οι αγορές είναι ήρεμες, παρά την εκλογική αβεβαιότητα , όπως σημειώνει σε άρθρο του ο Economist .
Οι διεθνείς οίκοι συνεχίζουν τη δημοσιοποίηση εκθέσεων με τις οποίες επιβεβαιώνουν την ψήφο εμπιστοσύνης τους στις θετικές προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας και του Χρηματιστηρίου. Έτσι, η Morgan Stanley εκτιμά ότι “δεν θα υπάρξει αλλαγή πολιτικής ανεξαρτήτως αποτελέσματος στις εκλογές”.
Οι F.T. πλέκουν το εγκώμιο της Ελλάδος που πέτυχε τη μεγάλη ανατροπή και από τα “σκουπίδια” οδεύει προς την επενδυτική βαθμίδα.
H Barclays θεωρεί ότι οι εκλογές της 21ης Μαΐου “ανοίγουν το νέο μεγακύκλο πολυετούς ανάπτυξης της Ελλάδας” και αναμένει αναβάθμιση των Ελληνικών Assets.
Υποστηρικτικά για την χρηματιστηριακή αγορά λειτουργούν και οι ρυθμοί ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
Ο ανοδικός κύκλος στον οποίο βρίσκεται η ελληνική οικονομία θα συνεχιστεί, εκτιμούν κορυφαίοι οικονομολόγοι διεθνών τραπεζών, οίκων αξιολόγησης και δεξαμενών σκέψεις, θεωρώντας μάλιστα πως είναι σχετικά προστατευμένη από την αύξηση των επιτοκίων διεθνώς, ενώ θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και τα επόμενα χρόνια πολύ πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης.
Ο ένας μετά τον άλλο οι ξένοι οίκοι εκτιμούν ότι θα συνεχιστεί η ανάκαμψη στην Ελλάδα και παρά το γεγονός ότι η οικονομική ανάπτυξη φρέναρε στις περισσότερες χώρες της ευρωζώνης, η Ελλάδα συνεχίζει να ανακάμπτει και να υπεραποδίδει στον ρυθμό κίνησης του ΑΕΠ.Η Κομισιόν αναθεώρησε τις προβλέψεις και βλέπει ανάπτυξη για την Ελλάδα το 2023 στο 2,4% από 1,2% που ήταν η πρόβλεψή της τον Φεβρουάριο, διπλάσια ανάπτυξη από το μέσο όρο της ευρωζώνης. “Ταύρος” για την Ελλάδα η UBS και «βλέπει» ανάπτυξη-έκπληξη 4,1% για την Ελλάδα το 2023 και στο 3,2% το 2024. Την ίδια ώρα, η Ευρωζώνη θα «τρέξει» με ρυθμό 1% φέτος από 3,5% πέρυσι για να προσγειωθεί κι άλλο το 2024 στο 0,8%. Συνεπώς, η Ελλάδα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ελβετικής τράπεζας, θα σημειώσει 4πλάσιο ρυθμό ανάπτυξης από την ευρωζώνη και χαμηλότερο πληθωρισμό κατά περισσότερο από 2 ποσοστιαίες μονάδες.
Τα αποτελέσματα των εισηγμένων συνεχίζουν να δείχνουν ότι είναι ανοδικά, ενώ όλα τα μακροοικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι είναι όχι απλά εντός στόχων, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις πολύ καλύτερα. Τα αποτελέσματα των εισηγμένων για το α΄ τρίμηνο του έτους συνεχίζουν την ισχυρή πορεία το 2022. Οι ελληνικές τράπεζες πιστοποιούν, με τα αποτελέσματά τους που έχουν ήδη δημοσιεύσει η Πειραιώς η Alpha Bank και η Eurobank ότι είναι κεφαλαιακά θωρακισμένες, με υγιές χαρτοφυλάκιο, βελτιωμένα καθαρά έσοδα τόκων και τελικά ισχυρή κερδοφορία, που αναμένεται να συνεχιστεί ολόκληρο το έτος.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ