Καλύτερα του αναμενόμενου έκλεισε το 2023 σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ). Συγκεκριμένα, για το 2023 το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης διαμορφώθηκε στα 5,36 δισ. ευρώ (2,4% του ΑΕΠ) έναντι στόχου για πλεόνασμα 2,5 δισ. ευρώ (1,1% του ΑΕΠ) που είχε ως στόχο ο προϋπολογισμός.
Βεβαίως, τα στοιχεία του ΓΛΚ αποτυπώνονται σε ταμειακή βάση. Αυτό σημαίνει ότι είναι παρεμφερή, αλλά όχι απολύτως όμοια με αυτά που ανακοινώνονται από την ΕΛΣΤΑΤ ως το δημοσιονομικό αποτέλεσμα κάθε χρόνο. Τούτο διότι κάποιοι από τους υπο-τομείς της Γενικής Κυβέρνησης ακολουθούν τη μέθοδο αποτύπωσης των δαπανών τους σε δεδουλευμένη βάση. Δηλαδή ακόμη και αν αναλάβουν μια δαπάνη που αποπληρώνεται σε ορίζοντα πολλών ετών την αποτυπώνουν στο σύνολό της τη χρονιά στην οποία αναλαμβάνουν την υποχρέωση.
Για το 2023 είχαμε μια μεταχρονολόγηση αμυντικών δαπανών ύψους 2,3 δισ. ευρώ οι οποίες αποτυπώνονται σε δεδουλευμένη. Το ποσό αυτό βάση θα αποτυπωθεί στα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat τα οποία θα ανακοινωθούν τον Απρίλιο. Ακόμη και έτσι όμως, από την μετά λογιστική αποτύπωση των 2,3 δισ. ευρώ προκύπτει ένα πρωτογενές πλεόνασμα για την Γενική Κυβέρνηση υψηλότερο από 3 δισ. ευρώ για τον προηγούμενο χρόνο χωρίς βέβαια να υπολογίσουμε και την υπέρβαση που θα έχουν φορολογικά έσοδα.
Η υπέρβαση των φόρων
Στα στοιχεία της Γενικής Κυβέρνηση, η εκτίμηση για τα φορολογικά έσοδα του 2023 ήταν 60,4 δισ. ευρώ έναντι εκτίμησης για έσοδα 61, 6 δισ. ευρώ στο δελτίο εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το 12μηνο του 2023. Η μεταξύ τους διαφορά οφείλεται στο ότι στα στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης έχουν υπολογιστεί τα “καθαρά” φορολογικά έσοδα, δηλαδή αυτά που προκύπτουν αν αφαιρεθούν και οι υπερβάλλουσες επιστροφές φόρων. Ωστόσο, καμία από τις δύο εκτιμήσεις δεν περιλαμβάνει τα επιπλέον έσοδα ύψους 1,6 – 1,8 δισ. ευρώ, που αναμένονται από τις δύο τελευταίες δόσεις του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ και θα πληρωθούν ως το τέλος του μήνα. Από τα συνολικά επιπλέον έσοδα αναμένεται για να κλείσει το δημοσιονομικό έτος, ακόμη να αφαιρεθούν περίπου 800 εκατ. ευρώ από τα έσοδα του 2022 που εισπράχθηκαν το πρώτο δίμηνο του 2023 στο πλεόνασμα προστίθενται περίπου 1 δισ. ευρώ.
Εξοικονόμηση κατά 840 δισ. από τις δαπάνες
Εκτός από τα έσοδα το πρωτογενές πλεόνασμα θα ενισχυθεί και από προγραμματισμένες δαπάνες ύψους περίπου 900 δισ. ευρώ οι οποίες δεν θα γίνουν. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το υπουργείο οικονομικών ο προϋπολογισμός του 2023 είχε εξοικονόμηση 843 δισ. ευρώ από τις λεγόμενες πιστώσεις υπό κατανομή. Δηλαδή δαπάνες οι οποίες εγγράφονται στην αρχή του χρόνου για να κατανεμηθούν π.χ. σε έργα του Προγράμματος Δημοσίων επενδύσεων για τα οποία οι πληρωμές αναβάλλονται για το επόμενο έτος. Το ύψος των πιστώσεων αυτών σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2023 ήταν 13.44 δισ. ευρώ. Στον προϋπολογισμό του 2024 η εκτίμηση της πραγματοποίησης δαπανών από τις πιστώσεις υπό κατανομή είναι 12, 59 δισ. ευρώ.
ΠΗΓΗ: capital.gr