Το καλοκαίρι μπορεί να πέρασε, όμως οι δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί παραμένουν ακόμη γεμάτοι, με την κίνηση από το εξωτερικό να είναι υψηλή και όλο τον Οκτώβριο.
Όπως αναφέρουν στο Capital παράγοντες από τον χώρο των ξενοδοχείων, στην Κρήτη οι πληρότητες τον Σεπτέμβριο ξεπερνούσαν το 80%, ενώ αυτόν τον μήνα υπολογίζονται κοντά στο 70%.
Η Κως αναμένει πληρότητες στα ξενοδοχεία μεταξύ 60% και 70%. Στη Σαντορίνη, που αποχαιρετά την τουριστική κάμψη που καταγράφηκε την προηγούμενη χρονιά, οι πληρότητες τον προηγούμενο μήνα ξεπερνούσαν το 85% και εκτιμάται πως θα μείνουν σε υψηλά επίπεδα και όλο τον Οκτώβριο. Ίδια είναι η εικόνα και στη Ρόδο, που ανήκει στους μεγάλους κερδισμένους της φετινής τουριστικής περιόδου.
Παρά την πτώση των τουριστικών εισπράξεων που καταγράφηκε τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά και την πτώση της κατανάλωσης, οι επιχειρηματίες του τουρισμού κάνουν λόγο για μια πολύ καλή σεζόν, για μια σεζόν διαρκείας, που αναμένεται να κρατήσει μέχρι και το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου – και ακόμα πιο αργά στην Κρήτη.
Τα παραπάνω πιστοποιούν και οι μεγάλοι tour operators της Ευρώπης –TUI, Dertour, Alltours–, που βάζουν περισσότερες πτήσεις τσάρτερ προς τους ελληνικούς προορισμούς (κυρίως προς Ρόδο και Κρήτη), επεκτείνουν την τουριστική περίοδο και κατατάσσουν την Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα στις πωλήσεις των ταξιδιωτικών πακέτων και την επόμενη χρονιά.
Αλλά και στην Αθήνα οι προοπτικές είναι εξίσου θετικές. Άλλωστε το φθινόπωρο είναι μια περίοδος που ο τουρισμός της πρωτεύουσας –ως μεμονωμένος προορισμός city break– ανεβαίνει, όπως και οι πληρότητες στα ξενοδοχεία. Και τον Οκτώβριο, και τον Νοέμβριο, όπως λέει το ρεπορτάζ, ο ρυθμός των κρατήσεων είναι υψηλότερος σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρσι και οι πληρότητες αναμένεται να φτάσουν το 75%-80%.
Η πορεία των αεροπορικών αφίξεων
Ήδη στο οκτάμηνο έχουν καταγραφεί 18,9 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, ξεπερνώντας τα επίπεδα της προηγούμενης χρονιάς κατά 8%/+1,4 εκατ. αφίξεις. Αναλυτικά, τον Ιανουάριο καταγράφηκαν 485.000 αφίξεις, παρουσιάζοντας αύξηση κατά +25%.
Τον Φεβρουάριο είχαμε 462.000 διεθνείς αφίξεις και άνοδο κατά +19,5%.
Τον Μάρτιο, οπότε και τυπικά ξεκίνησε η τουριστική σεζόν, οι αφίξεις από το εξωτερικό διαμορφώθηκαν σε 656.000, παρουσιάζοντας αύξηση κατά +13,7.
Τον Απρίλιο του 2024 καταγράφηκαν 1,4 εκατ. διεθνείς αφίξεις, παρουσιάζοντας αύξηση κατά +5,6%, και τον Μάιο ήταν 2,9 εκατ., σημειώνοντας αύξηση κατά +12,7%.
Τον Ιούνιο οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις διαμορφώθηκαν σε 3,8 εκατ., σημειώνοντας αύξηση +5,6%.
Τον Ιούλιο έφτασαν τα 4,6 εκατ., με άνοδο 5,3%, ενώ, τέλος, τον Αύγουστο είχαμε 4,5 εκατ. αφίξεις, σημειώνοντας αύξηση κατά +7,4% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023.
Την ίδια ώρα, και οι οδικές αφίξεις καταγράφουν νέο ρεκόρ. Την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου είχαμε 8,8 εκατ. διεθνείς οδικές αφίξεις, έναντι 7,7 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2023, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 14%. Εντυπωσιακή ήταν η άνοδος που καταγράφηκε μέσα στο καλοκαίρι.
Τον Ιούνιο οι οδικές αφίξεις ήταν 1,5 εκατ., με αύξηση 14,5%. Τον Ιούλιο καταγράφηκαν 2,3 εκατ. αφίξεις, σημειώνοντας αύξηση 13,9%. Τέλος, τον Αύγουστο καταγράφηκαν 2,5 εκατ. αφίξεις, παρουσιάζοντας αύξηση 14,5%.
Όσον αφορά τις χώρες προέλευσης, οι οδικές αφίξεις από τη Βουλγαρία ήταν 4 εκατομμύρια, παρουσιάζοντας άνοδο 17,8%. Οι αφίξεις από την Τουρκία αυξήθηκαν κατά +259.000 (+32,9%), φτάνοντας το 1 εκατ. Οι αφίξεις από τη Βόρεια Μακεδονία αυξήθηκαν κατά +216.000 (+9,2%), φτάνοντας συνολικά τις 2,6 εκατ. αφίξεις. Τέλος, από την Αλβανία αυξήθηκαν κατά +1.000 (+0,1%) και διαμορφώθηκαν σε 1,2 εκατ. αφίξεις.
Τι γίνεται με τα έσοδα
Για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια οι τουριστικές εισπράξεις τον Ιούλιο εμφάνισαν πτώση. Σύμφωνα με την ΤτΕ, παρά την άνοδο των αφίξεων από το εξωτερικό κατά 4,1%, οι εισπράξεις μειώθηκαν κατά 4,2%. Τα έσοδα από τον τουρισμό τον Ιούλιο ήταν 4,03 δισ. ευρώ, από 4,20 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους.
Σε επίπεδο χρονιάς, όμως, το τουριστικό ταμείο εξακολουθεί να έχει θετικό πρόσημο. Στο επτάμηνο οι εισπράξεις από τον τουρισμό άγγιξαν τα 11 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση σχεδόν 5,6% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, καθώς η τουριστική κίνηση σημείωσε αύξηση 11,1% το συγκεκριμένο διάστημα. Συγκεκριμένα, οι εισπράξεις από τον τουρισμό ανήλθαν στο επτάμηνο του 2024 στα 10,95 δισ. ευρώ, από 10,37 δισ. ευρώ το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου του 2023.
Όπως τόνισε πρόσφατα ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Παράσχης, υπάρχουν κάποιες τάσεις που πρέπει να λάβουμε υπόψη. Το ταξιδιωτικό budget των επισκεπτών κατανέμεται σε περισσότερες επισκέψεις. Δεύτερον, τα εισοδήματα έχουν επηρεαστεί. Τρίτον, καταγράφεται μεγάλη άνοδος του οδικού τουρισμού, που χαρακτηρίζεται από λιγότερες διανυκτερεύσεις και μικρότερη δαπάνη. Τέλος, έχουμε επέκταση της τουριστικής περιόδου και μεγαλύτερη διασπορά επισκεπτών εκτός high season.
Σύμφωνα με ανάλυση της ΕΤΕ, πέρα από τα ρεκόρ επιδόσεων, αυτό που χαρακτηρίζει τη χρονιά είναι η εμφανής τάση μείωσης της εποχικότητας με οδηγό την άνοιξη. Ειδικότερα, η εαρινή περίοδος κατάφερε να αυξήσει μερίδιο στις αφίξεις του προηγούμενου δωδεκαμήνου (Ιούνιος 2023 – Μάιος 2024) κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες (σε 16% από 14% το 2023), σημειώνοντας ιστορικό υψηλό περιόδου στις αφίξεις, που έφτασαν τους 5 εκατ. τουρίστες (1 εκατ. υψηλότερα της άνοιξης 2023).
Παράλληλα, αξιοσημείωτο είναι ότι η διαφαινόμενη αυτή τάση έχει τα εχέγγυα να διατηρηθεί μεσοπρόθεσμα, καθώς η επιτάχυνση της άνοιξης είχε ευρεία βάση στήριξης (i) μεταξύ αεροπορικών και οδικών αφίξεων (21% και 20% ετησίως αντίστοιχα), καθώς και (ii) μεταξύ αγορών προέλευσης (εύρος ανόδου 22%-24%). Στο σημείο αυτό σημειώνουμε ότι η δυναμική είναι πιο περιορισμένη όσον αφορά την άλλη shoulder-period (φθινόπωρο), καθώς το μερίδιό της στη χρονιά είναι κοντά στον μεσογειακό μέσο όρο (25%).
ΠΗΓΗ: capital.gr