«Στους ρητορικούς παροξυσμούς της Άγκυρας που γίνονται κυρίως για εσωτερική κατανάλωση, δίνουμε τη σημασία που πρέπει», απαντά η Αθήνα, στην τακτική των απειλών σε βάρος της Ελλάδας που συνεχίζει η Άγκυρα με τους Ομέρ Τσελίκ και Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου εκτίμησε ότι αυτές οι δηλώσεις γίνονται για εσωτερική κατανάλωση ή για να προσπαθούν να κατασκευάσουν μια πραγματικότητα που βασίζεται σε μυθεύματα.
«Απαντώνται όπως πρέπει και όπου πρέπει, με τον κατάλληλο τρόπο. Η χώρα υπεύθυνα, αποφασιστικά, είναι παράγοντας σταθερότητας, είναι ανοιχτή στο διάλογο με επιχειρήματα που να εδράζεται στο διεθνές δίκαιο και είναι ανυποχώρητη σε ότι αφορά τα κυριαρχικά της δικαιώματα και την εθνική της κυριαρχία» είπε ο κ. Οικονόμου.
Προηγήθηκαν οι προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργου Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος είπε ότι «ο Έλληνας έχει φαγούρα» και «τρώγεται να μπει σε περιπέτειες» καθώς και του Ομέρ Τσελίκ.
Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας (AKP) με αφορμή το περιστατικό με πυροβολισμούς που σημειώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου (10.09.2022) στη θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά της Λέσβου χαρακτήρισε την Ελλάδα «ληστρικό κράτος».
Στο πλαίσιο της κλιμακούμενης τουρκικής προκλητικότητας ο Τούρκος πολιτικός δήλωσε: «Γνωρίζουμε τις προκλήσεις της Ελλάδας. Η τελευταία ήταν όταν άνοιξε πυρ στο πλοίο Ro-Ro. Αυτό ήταν πειρατεία. Αυτό που λέμε συνέχεια είναι ότι πρέπει να βάλουμε ένα τέλος σε αυτού του είδους την παρενόχληση και την προσπάθειά τους να δημιουργήσουν μια de facto κατάσταση. Αυτός ο δρόμος είναι αδιέξοδος δρόμος. Τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν στο τραπέζι του διαλόγου. Αλλά μέρα, νύχτα, υπάρχει μία Ελλάδα που λέει με ποιον έχει συμμαχήσει και πού ιδρύει βάση. Δεν νομίζουμε ότι θα βρεθεί λύση με αυτόν τον τρόπο. Η Ελλάδα δεν πρέπει να απομακρυνθεί από τη νομιμότητα και να γίνει ένα ληστρικό κράτος, λόγω της εσωτερικής κρίσης της κυβέρνησης Μητσοτάκη».
Όπως έχει διαμηνύσει επανειλημμένως ο πρωθυπουργός, η Αθήνα είναι ανοικτή στο διάλογο, είναι όμως κι έτοιμη ν’ απαντήσει σε οποιαδήποτε πρόκληση επί του πεδίου. «Δεν μπορώ να διανοηθώ σύρραξη Τουρκίας-Ελλάδας (…) Κι αν αυτό συνέβαινε η Τουρκία θα έπαιρνε απάντηση που θα ήταν απολύτως καταλυτική» επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη τύπου στη ΔΕΘ.
Την ίδια ώρα, παντελώς αβάσιμες χαρακτηρίζει τις τουρκικές αιτιάσεις η Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τη Ρόδο.
«Στη Ρόδο και τα Δωδεκάνησα, σήμερα, ενώ η τουρκική προκλητικότητα εντείνεται διατυπώνοντας έωλους και αστήρικτους ισχυρισμούς και αμφισβητώντας την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, η επιστημονική συζήτηση για τα 40 χρόνια από την υπογραφή της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία» υπογραμμίζει η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.